mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.08.2020 12:43:37

Sdílení aut v polsku zažívá dynamický vývoj

Sdílená ekonomika v oblasti automobilové dopravyPolsku prochází rychlým vývojem a očekává se, že v nejbližších letech dojde k jejímu dalšímu významnému rozšíření.

Ilustrační foto: Shutterstock

Současný extenzivní růst vlastnictví osobních automobilů již narazil na své hranice a podmínky na trhu se začínají měnit. Řešením je postupný přechod ke carsharingu, který umožní efektivnější využití dopravní infrastruktury i přepravních kapacit. Mimo jiné tak vznikají i nové příležitosti pro české podnikatele. Příkladem je česká peer-to-peer sharingová služba HoppyGo, která vstupuje na polský trh.

30 MILIONŮ AUT 

Rychlý a stabilní ekonomický růstPolsku zejména v posledních deseti letech vedl ke zvyšující se životní úrovni obyvatel a prudkému zvýšení počtu osobních automobilů na polských silnicích. Poradenská společnost Deloitte uvádí, že Polsko je v počtu osobních vozidel na 100 tisíc obyvatel na šestém místě v Evropě. V zemi je zaregistrováno 30 milionů vozidel, což je nárůst o 8 milionů za deset let.

Ve Varšavě připadá 715 aut na tisíc obyvatel, zatímco v Berlíně pouze 333, v New Yorku 246, v Kodani 241. Na konci roku 2018 bylo ve Varšavě zaregistrováno již více než 1,5 milionu vozidel. Jejich počet rostl i díky výstavbě nových kancelářských výškových budov v centru Varšavy, které mají podzemní garáže – například Warsaw Spire (1 100 parkovacích míst) a Spire (1 000 míst). Naopak londýnský The Scalpel má pouze jedno parkovací místo pro invalidy.

Ilustrační foto: Shutterstock

PARALYZOVANÁ DOPRAVA, NÁSTUP MIKROMOBILITY

Výsledkem dramatického růstu počtu vozidel ve Varšavě a jiných velkých polských městech je ale paralyzovaná dopravní infrastruktura v centrech v době dopravní špičky, výrazné zhoršení kvality ovzduší a zejména růst prašnosti. Vzhledem k tomu, že další nárůst počtu vozidel v ulicích by situaci dále zhoršoval, jediným řešením (současně s rozšířením hromadné dopravy) je takzvaná mikromobilita a carsharing.

Ve Varšavě se do sdílené ekonomiky v rámci mikromobility postupně začleňují nové druhy dopravy: městská kola (Nextbike), elektrické koloběžky (Lime, Bird, CityBee, Hive, Bolt), elektrické mopedy (Hop.City, Blinkee.City) a carsharingová vozidla (Uber, Panek, 4Mobility, InnogyGO!).

Zejména Uber po příchodu na polský trh v roce 2014 zaznamenal rychlý růst popularity, nejprve ve Varšavě a poté v dalších velkých městech. Brzy se ovšem ukázalo, že tato neregulovaná taxislužba přináší rovněž řadu nových problémů – nárůst počtu vozidel v ulicích, nezdaněné příjmy, nekalá konkurence. Od roku 2016 proto platí povinnost registrace pro řidiče Uber, nutnost platit daně z příjmu a od 1.1.2020 vstoupil v platnost takzvaný Lex Uber. Ten zavedl povinnost taxikářské licence i možnost využívat aplikaci a virtuální pokladnu místo taxametru.

OD UBERU K P2P SDÍLENÍ

Postupně se v Polsku začal rozvíjet také carsharingový trh s nabídkou vozidel k pronájmu v ulicích na základě mobilních aplikací. Poláci mohou využít služeb typu Panek (2 tisíce vozidel ve 150 městech), 4Mobility (majitelem PGE/Polska Grupa Energetyczna) nebo InnogyGO! (74 tisíc uživatelů, provozuje elektrické BMWi3).

Zatímco carsharing v Polsku zatím provozují výhradně operátoři, kteří jsou vlastníky vozidel, zcela novým druhem této služby je peer2peer (P2P) sdílení, kdy soukromé osoby dávají k dispozici svá vozidla po dobu, kdy je nevyužívají.  Mohou si tak přivydělávat pronájmem. Komunikace mezi nájemcem a pronajímajícím probíhá na základě mobilní aplikace.

První P2P službu bude nyní v Polsku nabízet český HoppyGo, což je projekt Škoda AUTO DigiLab. Činnost má zahájit v průběhu příštích dvou týdnů.

Sdílená doprava a digitální řešení dopravní obslužnosti se bude v Polsku nepochybně intenzivně rozvíjet a pro české podnikatele se tak nabízejí nové příležitosti na polském trhu.

Jan Tomášek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě

&

??

 

ministr Tomáš Petříček navštívil firmu Linet

The post SDÍLENÍ AUT V POLSKU ZAŽÍVÁ DYNAMICKÝ VÝVOJ appeared first on MZV.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688