Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Podnikání  |  10.07.2020 11:09:31

„Ternem“ může být paušální daň pro mnohé živnostníky, kteří uplatňují 40procentní výdajový paušál. Mohou ušetřit až 80 000 Kč


Někteří živnostníci už příští rok mohou na daních ušetřit i přes 80 tisíc korun. Vláda schválila takzvanou paušální daň, byť v kompromisní podobě

Živnostníci s ročním příjmem do 800 tisíc korun pravděpodobně budou moci od ledna příštího roku platit pouze jednu paušální daň. Vláda také opatření již schválila. Pro příští rok by měla paušální daň činit 5740 korun měsíčně. Paušální daň by měla být složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění o 15 procent a daně 100 korun.

Uvedená limitní částka 800 tisíc korun je kompromisním řešením. Ministerstvo financí totiž původně navrhovalo, aby limit činil milion korun. Od částky milionu korun tržeb ročně totiž začíná zákonná povinnost plátcovství DPH.

Představitelé koaličního partnera, ČSSD, ale také odbory žádali nižší limit, neboť se obávali zejména dalšího rozevření nůžek v daňových a odvodových povinnostech zaměstnanců na jedné straně a OSVČ na straně druhé. Paušální daň totiž z daňového hlediska zvýhodňuje část OSVČ, zatímco zaměstnancům se podmínky nijak nemění. Snížení limitu znamená, že výhod paušální daně bude moci využít méně OSVČ, takže rozevření nůžek nebude ve výsledku tak výrazné.

Živnostníkům paušální daň ušetří čas a papírování, neboť nebudou muset komunikovat se třemi různými úřady, ale jen s jedním. Zbaví se složité administrativy, a navíc budou mít klid od případných kontrol z finančního úřadu.

OSVČ s příjmy do 800 tisíc korun ročně se však přechod na paušální daň vyplatí jen některým.

Paušální daň se například nevyplatí řemeslníkům či zemědělcům, kteří využívají osmdesátiprocentní výdajový paušál. Z těch živnostníků, kteří uplatňují šedesátiprocentní výdajový paušál, se paušální daň vyplatí těm, kteří nemají děti, ani manželku, přičemž jejich příjem bude v pásmu od 46 tisíc do zhruba 66 tisíc korun měsíčně (tak, aby svým příjmem nepřekročili zmíněný limit 800 tisíc korun ročně).   

Doslova „ternem“ ale může být paušální daň pro mnohé živnostníky, kteří uplatňují čtyřicetiprocentní výdajový paušál. Například bezdětný živnostník s ročními tržbami právě 800 tisíc korun, který právě uplatňuje čtyřicetiprocentní paušál, díky přechodu na paušální daň ušetří na odvodech státu takřka 81 tisíc ročně. Místo dosavadní částky 12 470 korun, již platí na dani, sociálním a zdravotním, bude odvádět pouze zmíněnou paušální daň 5740 , tedy o 6730 korun měsíčně méně.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/






?

Zobrazit sloupec