mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  07.07.2020 16:49:00

JAR: Příležitosti v oblastech odpadového hospodářství a vodohospodářství

JAR: Příležitosti v oblastech odpadového hospodářství a vodohospodářství

07.07.2020 / 15:55 | Aktualizováno: 07.07.2020 / 16:49

Jihoafrické hospodářství postižené dopady pandemie COVID-19 se již před současnou krizí nacházelo ve stavu tzv. technické recese. Vláda proto schválila mimořádné investice a přesuny v rozpočtu k nastartování ekonomického růstu. Součástí strategie, kterou prezentoval v parlamentu ministr financí Mboweni, je navýšení prostředků municipalitám mj. na investice v oblasti odpadového hospodářství a vodohospodářství, což může znamenat příležitosti pro české dodavatele.

Vedle vodohospodářských staveb jako např. čistíren odpadních vod, potrubních rozvodů, kanalizace, měřidel spotřeby vody, energie apod., mají být finance určeny taktéž na investice do dopravní a energetické infrastruktury, veřejného osvětlení, opravy silniční sítě či projekty tzv. waste management. Konkrétně radnice okresu Tshwane hlavního města Pretorie obdrží na realizaci vodohospodářských projektů a na likvidaci a třídění odpadu celých 3,9 mld. randů (asi 5,5 mld. ). Obdobně jsou na tom regiony v ostatních provinciích. Část prostředků bude určena na údržbu stávajících zařízení a inženýrských sítí, opravy rozvodů elektřiny a vody, rozšíření vodních nádrží a kanalizaci. Na čistírny odpadních vod a vodohospodářské projekty bylo alokováno 218 mil. randů (303 mil. ). V oblasti Tshwane je naplánována údržba 15 vodních čistíren. Jeden z prvních již schválených tendrů na rozšíření čistírny odpadních vod Rooiwal získala firma Ekurhuleni Water Care Company Ltd. Více o projektu na webu společnosti https://www.erwat.co.za.

Rostoucí jihoafrické aglomerace se dlouhodobě potýkají s nedostatkem (nejenom) pitné vody a problémy kolem likvidace odpadu. Stávající plán vlády proto radnice vítají. Na druhou stranu v minulosti podobné iniciativy nezřídka končily bez konkrétního přínosu pro místní obyvatelstvo z důvodu korupce či nekompetentne komunálních politiků. Současná vláda prezidenta Ramaphosy prohlásila boj proti korupci za jednu ze svých hlavních priorit, a je v jejím nejvyšším zájmu, aby v časech ekonomické krize a rostoucího státního dluhu veřejné prostředky konečně našly svůj cíl.

Vzhledem k tomu, že se zahraniční firmy se v Jižní Africe nemohou účastnit veřejných tendrů, české společnosti do výběrových řízení mohou zasáhnout pouze jako subdodavatelé produktů a technologií pro jihoafrické koncové dodavatele. Bližší informace poskytne obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví v Pretorii.


Autor: Mgr. Viktor Dolista, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Pretorii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688