mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.05.2020 07:39:00

Cestování do Vietnamu v souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19

Cestování do Vietnamu v souvislosti s pandemií COVID-19

24.04.2020 / 11:41 | Aktualizováno: 14.05.2020 / 07:39

V návaznosti na rozhodnutí vlády ze dne 23. dubna 2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR informujeme české občany o aktuálních vstupních podmínkách do Vietnamu a opatřeních proti šíření COVID-19 v zemi.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR Ministerstvo zahraničních věcí ČR i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Před případnou cestou do zahraničí MZV ČR doporučuje prověřit u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, ale i u státu případného tranzitu, zda se podmínky pro vstup a pobyt či tranzit nezměnily. Současně MZV doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v aplikaci DROZD.

Usnesení vlády č. 443 ze dne 23. 4. 2020 navíc umožňuje občanům České republiky výjimku z karantény, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní PCR test na COVID-19 (Vzor (DOCX, 20 KB)). U pendlerů končí povinnost vycestovat ve 14ti denním cyklu. Pokud pravidelně předloží negativní test, mohou cestovat za prací každý den.

Informace o podmínkách vycestování naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Text usnesení vlády ČR o přijetí krizového opatření (PDF, 146 KB)


2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Vzdušné i pozemní hranice Vietnamu jsou nadále uzavřeny všem cizincům s výjimkou držitelů diplomatických a úředních pasů a zvláštních případů (experti, vysoce kvalifikovaní pracovníci - pro více informací kontaktujte velvyslanectví VSR v Praze).


3. DOPRAVA:

Mezinárodní incomingové lety jsou nadále pozastaveny. Vnitrostátní letecká i pozemní doprava funguje omezeně, za bezpečnostních opatření. Pohyb mezi jednotlivými vietnamskými provinciemi je již bez omezení.

Pro existující letecké spojení za účelem opuštění země navštivte webové stránky mezinárodních letišť v Hanoji a Ho či minově městě. V případě, že byste zvažovali návrat do Evropy prostřednictvím existujících letů, předem si ověřte možnosti tranzitu v zemi Vašeho přestupu.

V případě zájmu o repatriaci, kontaktujte náš zastupitelský úřad prostřednictvím emailu consulate_hanoi@mzv.cz. Pokud bude některý z členských států EU vypravovat repatriační let, budeme Vás kontaktovat.

4. OPATŘENÍ VŮČI ŠÍŘENÍ COVID-19:

Ke dni 14. 5. 2020 je ve Vietnamu registrováno 288 potvrzených případů nákazy koronavirem (nové případy zaznamenány Vietnamců repatriovaných ze zahraničí, kteří bezprostředně po vstupu do země nastoupili povinnou karanténu), 259 osob bylo po vyléčení propuštěno z lékařské péče.

Od 23. 4. 2020 byly zmírněny podmínky sociální izolace v zemi, avšak v platnosti nadále zůstává povinné nošení roušek na veřejnosti. Otevřeny byly restaurace a kavárny. Činnost barů, klubů, lázní, divadel, sportovních center a dalších podniků zůstává nadále omezena. Shromažďování více než 20 osob, v méně rizikových provinciích více než 30 osob je zakázáno. Turistické lokality již mohou obnovit svůj provoz při splnění bezpečnostních podmínek pro návštěvníky. Konání festivalů a dalších kulturních a sportovních akcí je nadále pozastaveno.

Dle nařízení vietnamské vlády mohou být všichni cizinci, kteří jsou nakaženi koronavirem či u nich lze nákazu předpokládat (tj. vykazují symptomy jako zvýšená tělesná teplota, kašel, apod.), umístěni do karantény. Teplota je plošně kontrolována na letištích termokamerami, v hotelech, některých nákupních centrech a dalších místech běžnými teploměry. V případě, že by na Vás během Vašeho pobytu byla uvalena karanténa, doporučujeme Vám informovat náš zastupitelský úřad na nouzové lince +84 91 701 1914. Po provedení testů na COVID-19 si nechte vystavit potvrzení o výsledku testu (platnost 3 dny od vystavení), po absolvování karantény si nechte vystavit certifikát o ukončení karantény. Telefonická linka hotline pro všechny případy podezření na nákazu koronavirem je 19009095.

Od 7. 3. 2020 musí při vstupu do země každý cestující vyplnit zdravotní dotazník. Za uvedení nepravdivých informací hrozí pokuta a v případě např. následného způsobení širší nákazy i trestní stíhání. Dotazník lze vyplnit elektronicky na webové stránce Ministerstva pro veřejné zdraví. Po vyplnění obdržíte číselný kód, který odevzdáte zdravotním pracovníkům na letišti při příletu (pokud jste již v zemi pak při odletu). V případě jakýchkoli zdravotních potíží v zemi pak číselný kód předložte pracovníkům zdravotního pracoviště, které navštívíte. Na základě nařízení Národního výboru pro prevenci a kontrolu COVID-19 by měli dotazník vyplnit též Vietnamci a cizinci žijící v zemi - pro jejich účel by měl sloužit formulář, který je ke stažení pod názvem Vietnam Health Declaration a NCOVI v AppStore a Google Play.


5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Pro aktuální informace o nákaze koronavirem můžete navštívit webovou stránku vietnamské vlády či webovou stránku ministerstva zdravotnictví (ve vietnamském jazyce).

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688