mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.04.2020 03:57:00

Covid-19: Aktuální podmínky pro vstup českých občanů do Kanady

25.04.2020 / 03:45 | Aktualizováno: 25.04.2020 / 03:57

Nabízíme vám informace o aktuálních podmínkách pro cestování českých občanů do Kanady, platných omezeních přijatých kanadskou vládou v souvislosti s opatřeními proti šíření COVID-19.

V návaznosti na rozhodnutí vlády ČR ze dne 22. 4. 2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování českých občanů z území České republiky vám nabízíme informace o podmínkách vstupu do Kanady, který zůstává s ohledem na platná opatření kanadské vlády proti šíření COVID-19 stále výrazně omezený.

 

1. VYCESTOVÁNÍ ČESKÝCH OBČANŮ DO ZAHRANIČÍ

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikována většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Pokud se pro cestu do zahraničí přesto rozhodnete, důrazně doporučujeme před zahájením cesty registraci v systému DROZD.

Podrobné informace o podmínkách vycestování z ČR najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR

https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/omezeni_dopravy_koronavirus.html a Ministerstva vnitra ČR: https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

 


2. VSTUP OBČANŮ ČR NA ÚZEMÍ KANADY A JEJICH TRANZIT PŘES KANADU

Od 18. března 2020 je v platnosti zákaz vstupu na území Kanady všem cizincům, tedy i českým občanům. Existuje však řada výjimek, mezi které patří např. nejbližší rodinní příslušníci občanů Kanady, dočasní sezónní pracovníci či mezinárodní studenti. Více informací k výjimkám z pravidel pro vstup do Kanady najdete na webových stránkách https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html

Ten, kdo je vpuštěn do Kanady, musí automaticky nastoupit čtrnáctidenní domácí izolaci.

Od 19. 3. 2020 je nařízeno všem leteckým společnostem (jak v případě mezinárodních, tak vnitrostátních letů) vyloučit z přepravy všechny cestující, včetně kanadských občanů, se symptomy koronavirového onemocnění. Pro osoby cestující letecky do Kanady je povinné nosit ochranné roušky, a to i při pohybu v tranzitním prostoru.

Kanada umožnuje tranzit přes své území všem cestujícím, tedy i českým občanům, kteří mají platnou palubní vstupenku do cílové destinace.

Českým občanům, kteří buď přilétají do Kanady, či budou využívat k tranzitu kanadská mezinárodní letiště, připomínáme povinnost mít kromě platné palubní vstupenky i platnou elektronickou registraci: Electronic Travel Authorization (eTA).

Pozn. Kanadští občané cestovat ze země mohou, kanadská vláda však cesty do zahraničí nedoporučuje. Specifický režim platí na hranici Kanady s USA, která byla od 21. 3. 2020 uzavřena pro zbytný pohyb (tj. turistika, rekreace, návštěvy apod.), tzn. vyjma aktivit souvisejících například se zajištěním dodávek potravin a paliv a poskytováním zdravotní péče. Současná hraniční omezení jsou platná do 21. května 2020, poté mohou být znovu prodloužena. V návaznosti na tato opatření pozastavuje letecká společnost Air Canada od 26. dubna své lety do USA. Obnovení pravidelného leteckého spojení mezi Kanadou a USA letecké společnosti předběžně plánují od 22. května 2020, bude však záviset na dalším vývoji.

 

3. DOPRAVA

Upozorňujeme na skutečnost, že letecké společnosti stále provozují lety mezi Kanadou a Evropou. Pro mezinárodní lety jsou vyčleněna čtyři mezinárodní letiště: v Calgary, Montrealu, Vancouveru a Torontu. Letecké společnosti frekvenci svých spojení a počet destinací výrazně omezily. Aktuální dostupnost letů doporučujeme ověřit přímo u leteckých společností.

V případě, že doletíte z Kanady do sousedního Německa, nebo Rakouska (např. Frankfurtu nad Mohanem, či Vídně), mohou Vás příbuzní z ČR vyzvednout na letišti autem (více zde). Nezapomeňte svůj příjezd do ČR oznámit prostřednictvím online formuláře a sledovat další pokyny vyplývající z Usnesení vlády ČR z 6. dubna 2020, více zde.

Stav k 23. dubnu 2020: Letenky do Evropy lze zakoupit například u těchto leteckých společností: KLM, Air Canada, Air France a společnosti Lufthansa. Některé aerolinie snížily kapacitu až o 90 % po dobu nejméně dvou měsíců. Některé zastavily spojení mezi Kanadou a Evropou zcela. Všechna podobná opatření podléhají změnám podle vývoje situace.

V případě nouze nás kontaktujte na konzulární lince +1 613 794 2277.

 

4. OPATŘENÍ

Konkrétní restriktivní opatření se liší napříč Kanadou, neboť důležitou roli hrají rozhodnutí jednotlivých provinčních vlád. Na federální úrovni došlo k uzavření vnější hranice pro cizince (s řadou výjimek), uzavření hranice s USA pro zbytný pohyb a k zavedení povinné čtrnáctidenní domácí izolace při návratu do země ze zahraničí. Povinná čtrnáctidenní karanténa je nařízena i všem občanům, kteří vykazují symptomy virového onemocnění.

Uzavřeny byly všechny typy škol, většina obchodů a služeb, zrušeny byly veřejné, kulturní a sportovní akce.

Provincie Québec přistoupila, s platností od 1. dubna 2020, k omezení zbytné dopravy z jiných provincií Kanady. Po Québecu přistoupilo k omezení cestování ještě dalších 7 provincií a teritorií, a to buď formou zpravidla náhodných kontrol jako v případě Manitoby, Nového Brunšviku, Nového Skotska, Ostrova prince Edwarda a Yukonu; anebo prostřednictvím úplného zákazu vstupu nerezidentů, ke kterému přistoupily Nunavut a Severozápadní teritoria. K omezení cestování tedy ještě nepřistoupily největší kanadské provincie, kterými jsou Alberta, Britská Kolumbie, Newfoundland a Labrador, Ontario a Saskatchewan. Cesty mezi provinciemi však nedoporučují.


5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Veškeré oficiální informace související s šířením onemocnění COVID-19 v Kanadě naleznete na webové stránce Úřadu pro veřejné zdraví: https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html

 

Přílohy: Usnesení vlády ČR č. 443 a Vzor le´karˇske´ho potvrzeni´ o vy´sledku testu PCR na SARS-CoV-2

přílohy

Usnesení vlády ČR č. 443 - 145 KB PDF (Acrobat dokument) 25.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3956533/Usneseni_vlady_CR_c._443.pdf

Vzor le´karˇske´ho potvrzeni´ o vy´sledku testu PCR na... - 19 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 25.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3956535/VZOR_le_kar_ske__potvrzeni__o_vy_sledku_testu_PCR_na_SARS_CoV_2.docx


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688