Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  23.04.2020 18:48:08

Komentář ministra průmyslu, obchodu a dopravy k mimořádnému zasedání vlády, 23. dubna 2020

Pane ministře, můžeme vás poprosit? O čem tedy kabinet dnes rozhodl? Jaké bude to rozvolnění opatření?

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Tak dnes jsme projednali další uvolňování restrikcí a naplňujeme přesně to, co jsme řekli minulý týden. My jsme minulý týden jako jedna z prvních zemí, konkrétně jsme to byli my, Rakousko, pak se přidalo i Německo a Dánsko, ukázali pětietapový jízdní řád, a to na základě toho, že několik dní předtím jsme dosáhli reprodukčního faktoru rovno jedné. A jasně jsme sdělili, že jsme připraveni ukázat podnikatelům a všem těm, kteří jsou vlastníky jednotlivých provozoven, co je může čekat v těch následujících týdnech.

Jízdní řád, který jsme představili, jsme podmínili tím, že bude-li se situace vyvíjet hůře, můžeme ho zpomalit. A naopak, bude-li se situace vyvíjet lépe, jsme připraveni urychlit uvolňování jednotlivých restrikcí. Současně jsme jasně řekli, že ta první vlna, která nastala v tom minulém týdnu, je relativně volná a velmi opatrná, stejně tak jako celý jízdní řád.

Přičemž jsme současně řekli, že pro nás je klíčové vyhodnocení Velikonoc. Ano, to jsme řekli, že potřebujeme řádově deset jedenáct dvanáct dní. Velikonoce jsme vyhodnotili během včerejška a dnešní noci. A ta dobrá zpráva je to, že výsledky z Velikonoc, jak už nepochybně všichni ví, dopadly velmi dobře. Reprodukční faktor se pohybuje na úrovni 0,72 0,73 0,74. To znamená, výsledky jsou dobré jak s ohledem na reprodukční faktor, tak s ohledem na počty nových nakažených, tak s ohledem na počty těch, kteří leží na jednotce intenzivní péče.

To znamená, potvrdili jsme to, že Česká republika patří mezi země, které se dokáží zatím poměrně dobře vyrovnávat a že ta opatření, která byla důsledná, která byla včasná, zabrala a že si můžeme dovolit uvolňovat restrikce rychleji. Protože je pravda, že není možné – a my jsme to vždycky tvrdili – propást jeden jediný den s ohledem na uvolňování podnikání, neboť prostě firmy stojí měsíc měsíc a půl, nejsou schopny provozu. Stojí je to neuvěřitelné peníze a my nemůžeme prostě dopustit to, že v nějaké masivní míře by ty firmy začaly bankrotovat a byl by problém.

My jsme připraveni i nadále podpořit. Budeme podporovat živnostníky, budeme podporovat malé a střední firmy. Schválili jsme včera naprosto zásadní dotační, respektive záruční schémata až do výše pěti set miliard korun možnosti úvěru.

Jsme připraveni pokračovat v Pětadvacítce. Jsme připraveni tam dát ta malá s. r. o., která mají jednatele a nemají zaměstnance a tak dále. Nicméně ta hlavní pomoc, která může a musí přijít, je uvolňování restrikcí. Takže jsme dneska rozhodli následovně.

Provozovny do 2,5 tisíce metrů, čili nikoliv tak, jak bylo dříve do 200 metrů, ale zúžili jsme to do 2,5 tisíce metrů, budou uvolněny od pondělí 27. dubna za předpokladu, že se bude jednat o provozovny, které mají samostatný vchod a které nejsou v obchodních centrech nad 5 000 metrů čtverečních. Současně uvolňujeme autoškoly. Současně uvolňujeme posilovny a fitness centra ve specifickém hygienickém režimu.

Současně uvolňujeme, jak už jsme naznačili, bohoslužby do 15 osob, knihovny a zoologické, botanické a dendrologické zahrady, pokud se jedná o venkovní prostory, což v tomhle tom případě v drtivé většině je, zejména u těch zoologických zahrad. Tím říkáme, že nikoliv zatím ty, které mají pavilony, respektive ty pavilony musí být zavřeny.

11. května, ale tady říkáme, čili 14 dní poté, za předpokladu, a to je důležité říct, za předpokladu, že se bude vyvíjet epidemiologická situace dobře, za předpokladu, že budou naplněny specifické hygienické podmínky, tak jsme připraveni pustit i provozovny v nákupních centrech. To znamená, jsou to ty, které budou zatím zavřeny, a ty, které se nacházejí v klasických nákupních obchodních centrech. Současně tím pádem i provozovny nad 2,5 tisíce metrů čtverečních, které opět nejsou v nákupních centrech.

Opakuji, nad tímto byla největší diskuze. Uvažovalo se o tom, že se to udělá ještě později. Nakonec tedy převážil názor takový, že to nemůžeme dále prodlužovat a že jsme připraveni s provozovateli obchodních center diskutovat a do značné míry jasně nařídit, jak na tom musí být hygienická pravidla a co tam musí být s ohledem na dezinfekce, s ohledem na odstupy, počty lidí v jednotlivých prodejnách atd. Takže stále říkáme, může to být s otazníkem, ale věříme, že se to zvládne.

Poté 11. května uvažujeme a počítáme s tím, že by se otevřely restaurace, hospody, bufety, nicméně takové, které budou mít buď výdejní okénko, nebo tedy budou mít zahrádku. Současně počítáme 11. května s holičstvím, kadeřnictvím, pedikúrami, manikúrami, solária a kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby.

Počítáme i s tím, že by se otevřely muzea, galerie a výstavní síně. Tam jsme to posunuli opět. A zámky, hrady a skanzeny – pochopitelně venkovní prostory pouze. Současně počítáme s venkovními tréninkovými aktivitami profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti.

Dalších 14 dní poté, čili 25. května, je ta závěrečná fáze. Tam počítáme, že by se rozjely restaurace, hospody, bufety, kavárny a podobně. Současně hotely, penziony a vše, co je s tím spojené. Dosud nepovolené taxislužby, ale většina z nich už je stejně povolena. Živnosti, při kterých je porušována integrita kůže, jedná se o různé tetování a tak dále. A pozor i divadla, zámky a hrady, které jsou tedy s interiérem a ostatní kulturní aktivity. Nicméně opět za přesně definovaných hygienických podmínek.

Současně kulturní, společenské a sportovní akce a tady zatím nespecifikujeme počet osob. My jsme tam měli minule padesát, ale stále ještě jednáme se všemi aktéry. Je možné, že se to trochu zvedne tak, aby se mohly dělat třeba profesionální sportovní soutěže bez diváků, ale aby se tam samozřejmě mohli všichni aktéři dostat. Takže to může být o něco posunuto, proto jsme zatím řekli, že to ještě nebudeme definovat přesně na těch padesát. Bude to o něco více. Zotavovací akce a podobně pro děti do 15 let věku a různá další opatření například v cestovním ruchu. Svatby za specifických hygienických podmínek a konečně i ty zoologické, botanické a dendrologické zahrady, včetně tedy už i vnitřních prostor.

Když se na to podíváme, tak v zásadě můžeme říct, že ten jízdní řád není nepodobný tomu, co jsme představovali minule. Je posunut vlastně o čtrnáct dní. Nicméně ty hlavní rozdíly jsou v tom, že jsme spojily obchodní prostory, a to tedy tak, že jsme těch původních 200 metrů dali dohromady s těmi 2,5 tisíce metrů. A současně tedy zatím v tuto chvíli, nicméně stále říkáme, že je to v jakési podmínce, zvažujeme, že by se toho 11. května pustila i obchodní centra za specifických podmínek.

Takže to jsou ta nejdůležitější sdělení. My to záměrně říkáme již dnes, protože jsme řekli, že podnikatelé musí toto dostat čtyři dny před tím vlastním provozem. Jestliže v pondělí tedy mají zahájit provoz, tak jsme chtěli, aby to věděli již během dneška, respektive aby se na to během zítřka mohli začít připravovat a o víkendu, aby si vše potřebné dali do pořádku. Současně Ministerstvo zdravotnictví chystá a připravuje prováděcí předpis ke všem těm provozovnám a ke všem těm termínům tak, aby bylo zcela jasné vlastně, za jakých hygienických podmínek tam mohou fungovat.

Když to srovnám s těmi ostatními zeměmi, tak v tuto chvíli zjednodušeně řečeno srovnáváme krok například s Německem. Jsme velmi blízko tomu, jak se to děje v Rakousku. Nicméně třeba Rakousko má ten jízdní řád podobně jako my na několik etap, zatímco Německo to dávkuje po jednom týdnu a každý týden to vždycky upřesňuje. My jsme toho názoru, že je třeba, aby podnikatelé věděli, na co se mohou připravit, ale vždycky k tomu říkáme to ale, a to ale může být takové, že bude-li situace horší, musíme přibrzdit.

Když se podíváme ještě na dalšího našeho souseda, což je Slovensko, tak Slovensko víceméně poměrně věrně vycházelo z našeho jízdního řádu, z našeho scénáře, který jsme představili minulý týden, a ten do značné míry překlopilo na slovenské parametry s nějakým rozdílem několika dnů. Takže troufáme si tvrdit, že otevírání těch provozoven je velmi podobné jako u našich sousedů. A stále to i monitorujeme v těch ostatních evropských zemích. Je faktem to, že díky výsledkům, kterých jsme dosáhli, tak Česká republika tedy může být jednou z těch zemí, která by se z toho mohla dostat rychleji.

Máme zatím velkou radost z toho, že ty výsledky se lepší. Ano, měli jsme určitou míru obavy, to nepopírám, jak dopadnou Velikonoce. Víte všichni, že jsme byli i pod určitou kritikou, jestli jsme to nepřehnali s těmi hobbymarkety. Jsem rád, že se prokázalo, že nenastalo nic mimořádného. Ta čísla, která jsou za včerejšek, jsou velmi nadějná, a dokonce ta, která jsou za dnešek, jak sledujeme průběžně, jsou ještě nadějnější, ještě lepší. Takže vypadá to, že v tuto chvíli jsme na dobré cestě, a můžeme si tedy toto dovolit.

Současně jasně říkáme, že je to vykomunikováno s Ministerstvem zdravotnictví, s epidemiology, ta diskuze nebyla jednoduchá. Museli jsme pochopitelně přistoupit i na určité kompromisy z jejich strany, zejména tedy toho charakteru, že to je podmíněné. A za bé toho charakteru, že budou, a to říkám rovnou, přísné podmínky toho hygienického charakteru. Nejenom že budou, ale budeme i velmi důsledně vyžadovat to, aby se plnily. Jsme připraveni zapojit Českou obchodní inspekci, jsme připraveni zapojit živnostenské úřady. Velmi důsledně budeme dbát na to při jednání s jednotlivými vlastníky třeba obchodních center, aby jejich ostraha prostě důsledně dohlížela na to, že to tam je. A pokud to tak nebude, tak budeme okamžitě dělat opatření.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688