Patria (Patria Finance)
Zdravotnictví  |  23.04.2020 16:39:43

Unilever: Hygienické návyky se v izolaci zhoršily

Trvalo to jenom několik týdnů, a základní hygienické návyky a rutina v péči o zevnějšek se začaly snižovat. Tvrdí to výrobce spotřebního zboží Unilever. Karanténní opatření zasáhla soubor jeho produktů vlasové péče v Číně a v Indii a nižší jsou také tržby v segmentu péče o pleť.

Čtvrtina produktů osobní péče – jako jsou prostředky péče o vlasy a účes, produkty péče o plet a deodoranty, mají spojitost s přípravou do zaměstnání nebo školy. Do ní teď žáci na řadě míst světa kvůli koronavirovým prázdninám nechodí a lidé v rámci karanténních opatření pracují z domova. Klesla tudíž poptávka po produktech jako žiletky, šampony nebo deodoranty, říká finanční ředitel Unilveru Graham Pitkethly. Změna spotřebního chování bude podle něj trvat i poté, co omezení volného pohybu skončí.

A byznys se tomu přizpůsobuje. Lidé se podle generálního ředitele Alana Jopeho „holí méně“, přesun k nákupům přes internet ale podpoří internetové značky jako Dollar Shave Club ze stáje Unileveru.

„Skoro určitě se přesouváme do období nízkého hospodářského růstu a budeme se tomu přizpůsobovat tím, že v našem portfoliu upřednostníme produkty s dobrou kvalitou za rozumné peníze,“ uvedl podle listu FT. Kromě toho je podle něj zřejmé, že se zvýšil zájem lidí o čistotu v domácnosti. A pokud jde o posun ke konzumaci internetových médií a k online nakupování, ten podle Jopeho již zůstane.

Prodeje prostředků pro úklid domácnosti, jako jsou výrobky Cif nebo Domestos, vystřelily nahoru a jejich odbyt během prvního čtvrtletí rostl dvouciferně. Firma také rozšířila výrobu dezinfekčních prostředků na ruce. Ty byly dosud jenom malou součástí byznysu, hydroalkoholický gel teď ale Unilever vyrábí ve 30 provozech po celém světě.

Základní tržby celé skupiny ale meziročně stagnovaly, zatímco před rokem rostly o 3,1 %. Tržby z prodeje přes internet se zvedly o 36 % a v USA se skoro zdvojnásobily. Odstávky firem a uzavírky restaurací si ale vybraly daň v byznysu služeb v potravinářství, který obsluhuje restaurace, a ve zmrzlinové divizi. Do portfolia Unileveru patří kromě mýdel Dove nebo produktů vlasové péče Toni & Guy také zmrzliny Ben & Jerry´s.

Firma sice vyplatí průběžnou dividendu, prognózu ročních tržeb ale dnes schovala zpátky do šuplíku a varovala, že v tomto čtvrtletí by se výkonnost mohla ještě zhoršit s tím, jak si zvyká na svět, ve kterém se více spotřebovává doma.

Konkurenční švýcarské Nestlé zveřejní kvartální čísla v pátek. Prognózu pro rok 2020 tento týden stáhlo i francouzské Danone, to ale reportovalo vyšší kvartální tržby. Americký Procter & Gamble minulý týden reportoval největší nárůst kvartálních tržeb za posledních několik desítek let.

Akcie britsko-nizozemského Unileveru se v úvodu dnešního obchodování propadly až o více než 5 %, ztráty ale na burze v Amsterodamu během dne dokázaly z větší části stáhnout, naposledy na -1,6 %.

Zdroje: FT, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688