TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.04.2020 17:25:48

Jaké obchody v pondělí otevřou? Změny se týkají i úřadů či sportovců

Od pondělí mohou podle vládního harmonogramu otevřít další obchody a provozovny. Část veřejnosti, ale i samotní podnikatelé, mají však v nařízeních zmatek, a tak se může stát, že někteří z nich neotevřou, i kdyby mohli. Podívejte se, co všechno může být od 20. dubna v provozu.

Ministři představili harmonogram uvolňování opatření v úterý. Místo toho, aby vše vyjasnili, ale od té doby panuje mezi některými obchodníky zmatek. Část z nich neví, zda může otevřít, zákazníci zase netuší, do kterých obchodů si budou moci jít nově nakoupit.

Uvolňování restrikcí má navíc probíhat v pěti vlnách. Přestože hned v první fázi mohou otevřít řemeslníci, kteří mají provozovnu, například kadeřnictví, manikúra nebo masérské salóny musí zůstat zavřené. To proto, že se jich týká až čtvrtá vlna.

Kromě toho, že mohou otevřít někteří podnikatelé, se první vlna uvolnění dotkne také svateb, vysokých škol nebo úřadů. Přísná hygienická opatření se týkají všech. Provozovatelé musí zajistit dostatek dezinfekce, rukavice pro klienty nebo třeba co nejvíce přispět k dodržování dvoumetrových rozestupů.

Pokusili jsme se o co nejjednoznačnější seznam toho, co se od pondělí mění:

1) Řemesla s provozovnou

Řemeslníci, kteří mají zároveň prostor, ve kterém prodávají své výrobky nebo vyřizují objednávky, mohou od 20. dubna otevřít. Týká se to například zámečníků, kominíků, obuvníků, písmomalířů, truhlářů, bednářů, hrnčířů nebo třeba hodinářů. A také diskutovaných psích salonů.

Existuje ale celá řada výjimek, protože nemohou v tomto termínu začít fungovat živnostníci a podnikatelé, kterých se týkají další fáze uvolňování. Otevřít tedy nemohou například holičství a kadeřnictví, pedikúry nebo solária, ale ani třeba prodejny s obuví, pokud ji nakupují a netvoří.

Všechny provozovny, které otevřou, musí dbát na to, aby lidé v nich dodržovali odstup minimálně dva metry a případně dovnitř nepouštěli více lidí. Na místě musí být také dostupná dezinfekce rukou, na vyžádání i rukavice. Jak zákazníci, tak zaměstnanci musí mít zakrytá ústa a nos.

2) Trhy

Nařízení ministerstva zdravotnictví výslovně zmiňuje "farmářské trhy a tržiště a další trhy a tržiště". Znamená to tedy, že otevřít mohou všechna tržiště, přestože to tak nejdříve nevypadalo. I pro ně ale existují přísná hygienická opatření.

Kromě těch, které platí i pro provozovny, je důležité především to, že mají trhovci aktivně bránit tomu, aby se zákazníci zdržovali k sobě blíže než dva metry. Musí také prodávat zboží bez možnosti ochutnávky nebo jídla na místě, případně zkoušení oblečení.

Co dalšího se od pondělí mění, najdete v druhé části článku:

3) Autobazary a autosalony

Otevřít mohou všechny takové provozovny, týká se to tedy všech silničních vozidel - motocyklů, kamionů i osobních aut. I jich se týkají hygienické nároky.

4) Profesionální sportovci

Sportovci, kteří mají profesionální smlouvu, mohou od pondělí trénovat v menších skupinkách, znovu ale za jasně definovaných podmínek. "Trénink bude probíhat na venkovním sportovišti bez přítomnosti veřejnosti, kde se bude nacházet jen skupina nepřesahující ve stejném čase 8 osob, a nezbytně nutné osoby z realizačního týmu," specifikuje ministerstvo zdravotnictví.

Všichni znovu musí dodržovat doporučené rozestupy, proto není možné trénovat například kontaktní souboje. Na sportovištích se navíc nemohou využívat společné šatny, umývárny, sprchy a další zařízení. Toalety v provozu být mohou, ale jen pokud se tam nebudou lidé potkávat. Všechny tréninkové pomůcky se pak musí vydezinfikovat.

5) Svatby

Snoubenci se po měsíci, kdy to nebylo v Česku vůbec možné, budou moci znovu brát. Na svatbách ale nesmí být víc než deset lidí a všichni kromě novomanželů musí dodržovat dvoumetrové rozestupy, pokud netvoří jednu domácnost, a po celou dobu mít roušku. Gratulace jsou úplně zakázány a po skončení obřadu se musí vydezinfikovat všechny použité předměty.

6) Vysoké školy

Studenti nejvyšších ročníků vysokých škol mohou od 20. dubna na individuální konzultace a zkoušky. "Studenti i akademici však musí dodržet řadu opatření. Osoby nesmí podléhat karanténě a nesmí vykazovat známky akutních zdravotních potíží odpovídající virové infekci, jako je například horečka, kašel, dušnost, náhlá ztráta chuti a čichu," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

U vstupu do místnosti si musí zkoušející i studenti vydezinfikovat ruce, všichni musí mít roušky nebo jinou ochranu horních dýchacích cest. Vysokoškoláci také musí podepsat prohlášení o bezinfekčnosti. Ne jeden termín zkoušky pak nesmí dorazit více než pět studentů.

7) Úřady

Od pondělka už budou plně v provozu úřady. To ale neznamená, že přímo v budově úřadu musí být osobně všichni zaměstnanci. "Není také nutné, aby úřady přijímaly všechna navržená opatření. Vždy je potřeba vzít v úvahu velikost, náplň činnosti či možnosti úřadu," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

I na nich ale musí zaměstnanci omezit osobní kontakt, dodržovat odstup od ostatních, nosit ochranu úst a nosu a zabránit tomu, aby se klienti sdružovali - sedačky rozmístit dále od sebe, případně vždy na jednu umístit nápis "nesedat". Stále se ale upřednostňuje písemný, elektronický nebo telefonický kontakt.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688