Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  17.04.2020 09:29:10

Rozbřesk: Evropský automobilový trh padá o 55 %. Remdesvir zabijákem koronaviru? Trhy to tak vidí...

Zatímco řada zemí EU ještě nestihla dát do kupy statistiky z reálné ekonomiky za únor, k dispozici jsou už březnová tvrdá data z evropského automobilového trhu. Podle dnes zveřejněných výsledků se registrace nových vozů v EU meziročně propadly o 55 %, respektive téměř o 700 tisíc vozů. Na vině je nástup korona-krize, který vedl k uzavírání autosalonů a celkově přesměroval pozornost zákazníků úplně jiným směrem.

Asi nepřekvapí, že tvrdě byly zasaženy země nejvíce postižené pandemií koronaviru. Na prvním místě tak skončila Itálie (-85 %) následovaná Francií (-72 %) a Španělskem (-69 %). Téměř 38 % si odepsal i největší evropský trh – Německo. Pro úplnost snad jen můžeme dodat, že Británie, která už ve statistikách stojí mimo EU, vykázala propad o 44,4 %. Pokud bychom se podívali na výsledky jednotlivých výrobních skupin, tak nejvíce zasaženým je Fiat (FCA -77 %), Peugeot (PSA -68 %) a Renault (-68 %). VW jako největší evropský výrobce udal na trhu o 42 % méně než loni v březnu a Škoda Auto jako nejvýznamnější tuzemský producent o necelých 39 %.



Tristní čísla z automobilového trhu nejsou s ohledem na již dříve avizované výrobní odstávky až tak překvapivá. Na druhou stranu dávají tušit drtivý dopad korona-krize na automobilový průmysl, který je i ve velkých zemích EU významným tvůrcem HDP, byť ne třeba tak zásadním jako v ČR. V každém případě však lze už nyní říct, že do recese vstoupily evropské země už na konci prvního kvartálu letošního roku. A ČR nebude s ohledem na odstávky – nejen v autoprůmyslu – výjimkou.

Vzhledem k tomu, že i když první automobilky hlásí návrat k výrobním pásům, tristní čísla můžeme očekávat i za duben. Budou pravděpodobně v řadě případů ještě horší než ta březnová, a tak nelze předpokládat, že by se automobilkám podařilo do konce roku vykompenzovat stávající propad a vrátit se jen tak lehce k dřívějšímu normálu. Cestu k němu sice může urychlit například diskutované šrotovné v Německu, nicméně zůstane stále velkou otázkou, jak se k nákupům nových osobních automobilů budou stavět firmy investující do svých čtyřkolových flotil a jak se bude dařit zvyšovat export na mimoevropské trhy. Zájem domácností o nová auta bude totiž až třetí v řadě. Automobilový průmysl tak v době, kdy má pod hrozbami extrémních pokut zelenat, dostal další ránu, z níž se bude dlouho vzpamatovávat.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna během včerejšího odpoledne – stejně jako ostatní měny v regionu – lehce ztrácela a postupně se propracovala až k hranici 27,20 EUR/CZK. Stejně tak jen mírné pohyby výnosů zaznamenal i dluhopisový trh, i když stát pokračoval v masivním emisním tažení. Jen tento týden se tak Ministerstvu financí podařilo získat na finančních trzích dalších téměř 90 mld. korun. Z toho 69 mld. na dluhopisovém trhu, kde největší úspěch zaznamenala emise dvouletého papíru (prodáno 33 mld.), a na skoro 21 mld. si MF přišlo prodejem půlročních státních pokladničních poukázek. Od začátku letošního roku se na českém trhu podařilo upsat dluhopisy za více než 280 mld. korun a další 102 mld. si MF půjčilo ve formě státních pokladničních poukázek, z nichž dvě třetiny budou splatné až v příštím roce. Ministerstvo tak úspěšně pokračuje v budování likviditního valu, který bude potřebovat na pokrytí expandujícího schodku státních financí.


Zahraniční forex
Ani další série špatných čísel z USA neměla na kurz eurodolaru zásadnější vliv a ten zůstává v relativně úzkém intervalu 1,08-1,09. Další katastrofální nárůst počtu nezaměstnaných v USA na týdenní bázi implikuje, že míra nezaměstnanosti byla již v dubnu dvouciferná a trhem zásadněji nepohnula, neboť ten se již koncentruje na znovuotevření ekonomiky, na které tlačí jak prezident Trump v USA, tak třeba kancléřka Merkelová v Německu. Zprávy o tom, že s koronavirem se lze vypořádat navíc podporují informace o úspěšnosti léku Remdesivir a o enormně narůstající kapacitě bleskově testovat. To platí zejména pro USA, čímž země začíná smazávat náskok Evropy ve vypořádávání se s epidemií, což by mohlo mít důležité makro důsledky s implikacemi i pro eurodolar.


Ropa
Ropa Brent se drží v těsné blízkosti 28 dolarů za barel a příliš nereflektuje na včerejší verbální intervence ze strany Saúdské Arábie a Ruska zdůrazňující připravenost dále stabilizovat ropný trh. Otázkou totiž zůstává, co dalšího může vlastně OPEC+ v tuto chvíli nabídnout, neboť o víkendu přijaté rekordní produkční škrty v rozsahu 9,7 mil. barelů denně se zdají maximum možného. Při pohledu na kolabující ropnou poptávku (odhadem o 25-30 mil. barelů denně) je navíc zřejmé, že ani hypotetické a jen těžko představitelné zdvojnásobení těžebních škrtů by tržní bilanci nedokázalo vyrovnat. Jinak řečeno, dokud se nezačnou rozvolňovat striktní karanténní opatření napříč světem a nedojde k oživení ropné poptávky, jakékoli myslitelné škrty kartelu OPEC+ nebudou s to rebalancovat trh a zajistit postupný růst cen ropy.

Akcie
Akciové futures v noci vyskočily o více než 3 % v reakci na zprávy o tom, že jednak Boeing příští týden opět rozjede výrobu a jednak, že lék Remdesivir zaznamenává výrazné úspěchy s léčbou pacientů těžce zasažených koronavirem. Nicméně stejně jako včera i dnes bude pokračovat výsledková sezóna.

Včera se v zámoří dařilo převážně technologickému indexu Nasdaq, který zakončil obchodní seanci 1,7 % v plusu. Industriální Dow Jones takový úspěch neslavil, přesto včerejší den skončil 0,2 % v zeleném. Nejširší index S&P500 se potom pohyboval většinu dne kolem nuly, v závěru se ale vzmohl na zisk 0,6 %. Online obchod Amazon (+4,4 %) a streamovací služba Netflix (+2,9 %) profitují ze současné situace, kdy je mnoho osob globálně odkázáno k pobytu ve svých domovech. Díky tomu se včera oběma těmto společnostem podařilo překonat svá historická maxima. Nízkou cenou ropy byl zasažen energetický sektor, který včera odepsal 4 % a stal se tak suverénně největším propadákem na zámořském trhu.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688