Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.04.2020 10:12:58

Pražská burza v týdnu poskočila nejsilněji za poslední roky

  • hned polovina emisí si v týdnu připsala dvouciferné zisky
  • v týdnu nejlikvidnější akcie KB se postaraly o čtvrtinu objemu všech obchodů
  • index PX od minim z 18. března již posílil o téměř 22 %, letošní výrazné ztráty tím zmírnil pod 25 %
  • valná hromada O2 se díky prodloužení nouzového stavu 16.4. neuskuteční, akcionáři tak v květnu dostanou jen zálohovou dividendu 17

V návaznosti na pozitivní vývoj například v zámoří, kde akcie na Wall Street měřeno indexem S&P 500 v týdnu poskočily vůbec nejvýrazněji od roku 1974 (o 12,1%), dařilo se s o něco menší intenzitou také akciím na pražské burze. Index PX přidal téměř 8,5 %, když zakončil ve zkráceném týdnu na 840 bodech.

Vítězi týdne se s více než 17 % posunem staly akcie CETV a STOCK. K mediální společnosti možno zmínit reportované další drobné navýšení pozice na obchodované emisi ze strany světově největší investiční skupiny BlackRock na 5,19 %. Až po uzavření trhů došlo v zámoří na zveřejnění pravidelných půlměsíčních statistik týkajících se short pozic. Přestože se v druhé půli března cena akcií CETV propadla na více než 3letá minima, k uzavírání sázek na pokles to nevedlo. Oproti první polovině měsíce objem short pozic na Nasdaq v daném období naopak vzrostl o 65 tisíc akcií. Investoři tedy jakoby v realizaci převzetí firmy příliš nevěřili.

Svou vahou však tahouny domácího trhu byly především akcie bank. Nejvýrazněji o více než 15 % poskočily akcie KB, které tak z daného bankovního trojlístku aktuálně letos ztrácí nejméně. I přes solidní nádech jsou na tom stále letos kurzově nejhůře akcie ERSTE a to i v porovnání se všemi ostatními vybranými emisemi na pražské burze.

 

Více než index posílily ještě akcie KOFOLA a ČEZ. Energetickému titulu, jehož nadprůměrná váha v indexu nyní překračuje 23 %, k dalším ziskům dopomohly vlastně držící se ceny elektřiny. Otázkou je, zda se u nich po předchozím poklesu nejedná jen o dočasný nádech, v kontextu očekávané menší poptávky po elektřině.

Z růstových titulů si nejméně polepšily akcie O2, u kterých vlastně došlo na rozhřešení, že se plánovaná valná hromada 16. dubna neuskuteční. Jasno tak začalo být, že se titul obchoduje jen bez nároku na dividendu 17 , na emisní ážio dojde až někdy v budoucnu. Nejmenší kurzové ztráty letos aktuálně zaznamenávají akcie PHILIP MORRIS, nicméně po zohlednění zmiňované dividendy jsou na tom nejlépe právě akcionáři O2.

Proti trhu nakonec zakončily nevýrazně jen akcie PFNONWOVENS a Avast. Posledně zmiňovaný softwarový titul nicméně nadále vládl pražské burze z hlediska volatility. V návaznosti na domovský Londýn, kde se obchodoval v širokém pásmu cca 3,65-4,16 GBP, předváděl výrazné změny i u nás.


Přestože jsme v období, kdy na pražské burze obvykle propuká dividendová sezóna, letos je vše jinak. Pomineme-li v úvodu roku finální dividendu od likérky STOCK, tak jedinou vlaštovkou je zatím jen O2. A to díky nouzovému stavu či již zrušeným dividendám od bank na dlouhou dobu zatím poslední. Nejdříve lze teď vyhlížet požitek od společnosti Avast, která má rozhodný den na dividendu stanoven na 22. května.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688