Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  27.03.2020 16:28:54

Do kdy budou stimuly zakrývat realitu?

Wall Street se odrazil v úterý od svých tříletých minim poté, co trhy očekávaly dohodu o zavedení dodatečných fiskálních stimulech. Americký trh během tohoto obchodního dne zaznamenal obrovský růst na čele s indexem Dow Jones, který 11,37% růstem, zaznamenal nejvyšší intradenní růst za posledních 84 let.

Trumpová administrativa uzavřela dohodu se senátorského demokraty a republikány o historickém záchranném balíku, v podobě fiskálních stimulů více než 2 biliony dolarů v oblasti výdajů a daní. Důvodem je podpoření ohroženou americkou ekonomiku a financování celonárodního úsilí na zastavení koronavirus.

Balík bude pravděpodobně více než zdvojnásobí rozpočtový deficit v USA, který byl letos stanoven na 1 bilion dolarů před vypuknutím pandemie. Schválené 2 biliony dolarů budou fungovat spolu s 4 biliony dolarů, které Federální rezervní systém využil na posílené úvěrové síly. Spolu s intervencí Fed-u, stimul ve výši 6 bilionů dolarů představuje přibližně 30% ročního HDP Spojených států.

Počáteční plán ve výši 8 miliard dolarů, který schválil Kongres 5. března, bylo financování nouzových potřeb zdravotní péče pramenících z koronavirus. Dodatečný plán přijatý minulý týden poskytne mnohým Američanům placenou pracovní neschopnost, potravinovou pomoc a bezplatné testování na koronavirus.

Stimulační balík schválený tento týden, byl rozšířen o podporu hospodářství, amerických leteckých společností, půjčky pro malé a střední podniky rozšířením pomoci v nezaměstnanosti, států a místních vlád v boji proti propuknutí nemoci a navýšení podpory nemocnic a jiných poskytovatelů zdravotní péče.

No největší zajímavostí je podpora v podobě přímé platby až do výše 3 000 dolarů milionům amerických rodin, obdoba ,, helicopter money. '' Pro jednotlivce tento balíček poskytne přímou platbu Američanům s nízkými a středními příjmy ve výši 1 200 dolarů každému dospělému a 500 dolarů každému dítěti. Bude poslední a nejriskantnější zbraň nekonvenční měnové politiky, zmíněný ,, helicopter money, '' dlouhodobě fungovat?


Graf ukazuje, že Spojené státy jsou teprve v první fázi akcelerace viru. Do současnosti ve Spojených státech zemřelo více než 660 lidí a nakažených je více než 50 000 lidí. Nařízením americké vlády zavřít tisíce podniků, donutila přibližně 100 milionům lidem, což je téměř třetina obyvatelstva, zůstat doma.

Pokud graf nelže a Spojené státy jsou v bodě prvotní akcelerace, co se bude dít v bodě úplného vypuknutí pandemie? Fed právě nasadila všechny dosud známé i alternativní zbraně na podporu ekonomiky. Může nastat v budoucnu doba, že lidé na základě masivního tištění peněz, přestanou důvěřovat jejich hodnotě? Ukáže jen čas.

 

 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688