mpo.cz (MPO)
Investice  |  26.03.2020 20:19:02

Mimořádná opatření týkající se obchodu doznala změn, schválila se také další podpora podnikatelů a živnostníků

 
Publikováno:
26.3.2020
Autor:
Odbor komunikace

Ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách byly nově vyňaty také zámečnictví a servis dalších výrobků pro domácnost, opravy, údržba a instalace strojů a zařízení pro domácnost, provozovatelé pohřebišť, provádění balzamací a konzervací, zpopelňování lidských ostatků do uren a myčky automobilů. Ve čtvrtek 26. března o tom rozhodla vláda, když vzala na vědomí změnu nařízení ministra zdravotnictví. Ministři přijali i celou řadu dalších opatření. Podnikatelů a živnostníků se týkají zejména tato:


  • Zákaz z prodeje ubytovacích služeb se nově od 27. března nebude týkat osob, které potřebují ubytování kvůli výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti. Plné znění opatření najdete na stránkách https://koronavirus.mzcr.cz/mimoradne-opatreni-vyjimky-z-uzavreni-obchodu/. Celkový přehled omezení podnikatelských aktivit je k dispozici na https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-nouzovy-stav-omezeni-v-jednotlivych-sektorech--253513/.
  • S účinností od 26. března se nově řeší problematika přeshraničních pracovníků, tzv. pendlerů. Ti se nyní dělí na různé kategorie podle místa přechodu hranice a podle typu práce vykonávané v zahraničí. Přesné znění podmínek najdete na https://www.mvcr.cz/clanek/preshranicni-pracovnici-tzv-pendleri.aspx.
  • Od 1. dubna bude možné prostřednictvím živnostenských úřadů žádat o „ošetřovné“ pro osoby samostatně výdělečně činné. Dotace ve výši 424 korun za den bude při splnění stanovených podmínek vyplácena z programu podpory malých podniků postižených celosvětovým šířením onemocnění COVID-19 způsobeného virem SARS-CoV-19 s názvem Ošetřovné pro OSVČ. Vyplácet ji bude MPO. Týkat se bude těch OSVČ, které které musí v souvislosti karanténou zůstat doma s dítětem nebo hendikepovaným člověkem a nemohou podnikat. Podrobnosti na https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/o-_osetrovne_-pro-osvc-bude-mozne-zadat-od-1--dubna--a-to-pres-zivnostenske-urady--253699/.
  • Probrala se také časově omezená průběžně kontrolovaná výroba a distribuce dezinfekčního přípravku na ruce Anti-COVID. Aby se situace zvládla, požádal ministr průmyslu a obchodu ministra zdravotnictví o to, aby se počet držitelů povolení pro výrobu dezinfekce podle receptury Světové zdravotnické organizace rozšířil. To umožní zapojit do výroby dezinfekčního přípravku na bázi ethanolu další zájemce. Podrobnosti na https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ceske-firmy-nove-vyrabi-dezinfekcni-prostredky-na-ruce-podle-receptury-doporucene-who---253606/.
  • Vláda rovněž řešila zvýšení finančních prostředků na Program rozvoje venkova pro rok 2020. Peníze by měly pomoci řešit krizovou situaci podnikatelů v zemědělství, potravinářství a lesnictví. S cílem zajistit potravinovou soběstačnost obyvatel ČR a podstatné navýšit výrobní kapacity potravinářského průmyslu. Vláda ona tyto účely uvolní z rozpočtové rezervy celkem 3,3 miliardy korun.
  • Rovněž se mají zvýšit finanční prostředky na rok 2020 pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Posílení rozpočtu o jednu miliardu korun z vládní rozpočtové rezervy umožní fondu mimo jiné akceptovat odložení splátek u komerčních úvěrů, uvolnit čí snížit zástavy peněžních vkladů či souhlasit s odkladem splátek jistiny úvěrů poskytnutých PGRLF, přičemž fond bude saturovat případné vzniklé náklady. I to má zajistit zemědělcům a lesníkům v krizové situaci více hotovosti na řešení jejích dopadů. Víc na http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2020_na-zvyseni-sobestacnosti-dostanou.html.
  • Došlo také k úpravě pravidel pro poskytování lázeňské péče. Podrobnosti na https://www.mzcr.cz/dokumenty/mimoradne-opatreni-ministerstva-zdravotnictvi-se-nove-tyka-pouze-lazenske-lecebn_18827_4107_1.html.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688