Tomáš Voltr (Energy Financial Group)
Energie  |  23.03.2020 11:52:47

Vliv COVID-19 na trh EU ETS

V posledních dnech putují světem informace o negativních dopadech nového typu koronaviru na lidstvo a ekonomický systém. O tom, že situace je velmi vážná není pochyb, každá mince má však dvě strany negativní dopady na ekonomiku a průmysl se začínají projevovat pozitivně alespoň z hlediska životního prostředí. Pravděpodobně zažíváme největší globální útlum průmyslu od 40 let minulého století, s omezenou dopravou klesá i spotřeba ropy – odborníci odhadují, že aktuální spotřeba ropy je nejnižší od roku 1980. Globální emise se snižují a řada států tak bude schopna dostát svým klimatickým závazkům, které se ještě před měsícem zdály jako nereálné.

Jaký to však bude mít vliv na trh s EU ETS? Fakt je že emise se nyní snižují z důvodu boje s novým koronavirem a ceny emisních povolenek, které se obchodují v rámci evropského systému EU ETS, v posledních dnech klesly na nejnižší hodnoty od loňského února. Naším cílem je tento boj s novým koronavirem vyhrát a maximálně zmírnit jeho ekonomické dopady. Již nyní je jisté, že jakmile odezní pandemie nového typu koronaviru, bude naším cílem ekonomiku co nejdříve nastartovat, a to bude mít pochopitelně za následek opět prudký růst emisí, dá se tedy předpokládat, že podobný nárůst hodnoty emisních povolenek. Bude to chtít jen trochu trpělivosti. Současný pokles cen emisních povolenek obchodovaných v rámci evropského systému EU-ETS je symptomem epidemie nového typu koronaviru, který možná bude mít nepříjemný průběh, ale odezní.

S ohledem na historickou volatilitu trhu emisních povolenek je třeba připomenout, že dlouhou dobu odolávaly vnějším tlakům. Z nich nejtíživější byl ten, který souvisel s kolapsem cen ropy vyvolaným neúspěchem jednání mezi OPEC a Ruskem o prohloubení omezení těžby. Současně je třeba připomenout, že za pokles ceny povolenek mohou aktivity spekulantů. Zatímco emitenti povolenky nakupují a drží pro pokrytí svých emisí, spekulanti reagují na tržní signály. Náhlými prodeji a nákupy způsobují vysoké cenové výkyvy.

Současný pokles cen povolenek je proto na místě vnímat právě jako jeden z takových výkyvů. Pro jeho objektivní hodnocení je nesmírně důležité zasadit jej do kontextu globálních událostí a také ho vnímat v čase, tedy nikoliv jako definitivní stav, ale jeden bod na časové ose.

Ta začíná v lednu roku 2005, kdy bylo obchodování s ETS spuštěno, přičemž cena povolenek byla na úrovni třiceti eur. Jak ukazuje nesmírně zajímavá diplomová práce Barbory Tauchmanové, v květnu 2006 cena klesla na deset euro a o dalších rok později se vlivem vnějších okolností, jako byla například tvrdá zima, dostala prakticky na nulovou hodnotu. Přesto se trh s povolenkami nezhroutil a jako koncept nebyl opuštěn. Naopak, našel si svoje systémové místo.

Ani v kontextu kratšího časového úseku není současný propad cen povolenek ničím dramatickým. Pokles svou náhlostí nepřekonává například ten, který trh s ETS prodělal v říjnu 2018. Současná cena se pohybuje těsně pod hranicí dvaceti eur, což je podobná hodnota jako v lednu minulého roku.

Všechna tato data mě vedou k přesvědčení, že současný negativní vývoj cen emisních povolenek je reakcí na danou situaci, která se v budoucnu změní. K podobným výkyvům je však zapotřebí přistupovat racionálně a pod tlakem okolností z nich nevyvozovat pádnější závěry, než je na místě. Jasným signálem, že cena EU ETS opět proste je i negativní postoj EU vůči požadavkům na změny či úlevy z tohoto systému.

Všichni si jistě uvědomujeme, že pandemie nového typu koronaviru je pro lidstvo skutečný problém. Možná bychom se z této situace mohli ponaučit a podobně jako nyní společně bojujeme proti viru, bychom v budoucnu mohli bojovat proti klimatickým změnám. Společně bychom tak zachránili tak řadu životů a zachovali bychom čisté životní prostředí dalším generacím. Systém EU ETS je jedním z nástrojů, jak tohoto cíle dosáhnout.

Energy Financial Group

Investiční skupina zaměřená na zhodnocení kapitálu investicemi do moderních energetických projektů šetrných k životnímu prostředí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688