Lukáš Ontl (Asseco Solutions)
Okénko pro podnikatele  |  18.03.2020 12:03:42

Účetní program vs ERP systém

Řada menších firemroky používá nějaké účetní programy. Často ještě od dob, kdy začínala ve formě živnosti. V čem se ale ERP systém od účetního programu odlišuje, a proč dražší účetní programy nejsou a nikdy nebudou schopné ho nahradit?

 

Na začátku bylo účetnictví

Rozdíl mezí účetním programem a ERP systémem bývá velmi často bagatelizován, a to především ze strany dodavatelů účetních produktů. V některých případech je jimi dokonce účetní program prezentován jako ERP systém a příslušný uživatel pak nevnímá rozdíly, které však mohou být fatální. Abychom tedy mohli definovat rizika přechodu a poskytli tak jakýsi návod, jak správně přejít na „vyšší level“, definujme si nejprve oba pojmy a podívejme se na rozdíly mezi nimi.

 

 

Když se řekne účetní systém

Účetní systém je aplikace, často běžící jen na konkrétním počítači, jejímž hlavním účelem je pokrytí nezbytných ekonomických, finančních, skladových a obchodních agend firmy, tedy k pokrytí účetnictví. V této oblasti pak zajišťuje uživateli správu dat a veškeré výstupy v souladu s platnou legislativou, včetně např. přípravy přiznání k různým typům daní, kontrolních hlášení, či u menších firem i přípravy povinného výkazu zisku a ztráty a rozvahy na konci hospodářského roku

 

Součástí pokročilých účetních programů jsou občas i různé nadstavby či zjednodušené reportingy. Díky nim právě mohou uživatelé těchto účetních systémů získat mylný dojem, že se jedná o ERP. Základními charakteristiky účetního programu jsou:
 Jednoduchost
 Nízké nároky na administraci či externí služby
 Univerzálnost 

 Nízké pořizovací náklady

 

Pro živnostníky a menší firmy je to vlastně ideální řešení. Jenže všechny výše uvedené charakteristiky jsou na úkor aplikačních a technologických možností. Účetní program sice rámcově pokryje důležitou účetní agendu a s ní spojené legislativní nároky, zatímco zbytek řízení firmy se odehrává po Excelech, někdy v Accesu a někdy spíš intuitivně a po e-mailech. S tím jak firma roste, však nastávají i v té účetní agendě určité problémy, např. v oblasti schvalování faktur, objednávek, spolupráce více účetních atd. Navíc, jak firma roste, mění se i organizace práce, požadavky na pokročilejší funkcionalitu, otevřenost pro úpravy, reportingové a analytické nástroje, oborová specifika apod. A tam už paralelní Excely a e-maily přestávají stačit.

 

Když se řekne ERP systém

Na druhé straně barikády přitom stojí ERP systém. Ten se již zaměřuje na pokročilejší funkcionality, funguje na serveru s možností přístupu velkého množství klientů a je navržen na spolupráci desítek, stovek až tisíců uživatelů. Srovnávat pokročilý účetní systém a běžný ERP systém je jako postavit proti sobě ultralight a Boeing 737. Obojí jsou letadla, mají knipl a motor a jsou schopná přepravy osob a nákladu z místa A do místa B. Ale zkuste do ultralightu dostat 150 cestujících a přeletět s nimi oceán… 

Bylo by to stejné, jako zkoušet v pokročilém účetním programu za pár tisíc korun uřídit výrobní firmu se 150 zaměstnanci, 30 subdodavateli, 15 obchodníky, 10 servisáky a 100 zakázkami na další den. Hlídání budgetu, WorkFlow na dokumenty, notifikace na události, výkonové ukazatele pro obchodníky, plnění plánu ve výrobě apod. Pro tohle všechno už potřebujete nástroje a funkcionality zaměřené za řízení, plánování a analýzu všech klíčových procesů ve společnosti. Tedy to, co běžně ERP systémy poskytují, ale účetní programy to samozřejmě neumějí.  

ERP systémy tedy nabízejí vše, co každý účetní program, byť na vyšší úrovni, ale nadto integrují, automatizuji, analyzují, monitorují a hlavně umožňují efektivně řídit velké množství dalších procesů, které jsou často upraveny dle činnosti konkrétní společnosti či jsou personifikovány dle rolí na straně uživatele. 

 

Základními charakteristikami ERP systémů tedy jsou:
 Komplexnost 
 Řízení všech procesů
 Specializovaná oborová řešení (výroba, obchod, doprava, stavebnictví, automotive, apod.)
 Customizace systému dle potřeb zákazníka
 Pokročilý manažerský reporting / Business Intelligence  
 Webový či mobilní přístup 
 Propojení na specializované SW (Servis, Docházka, eShop, B2B portál, atd.)  
 Schopnost komunikace s externími systémy např. zákazníků či dodavatelů

 

Jaké potřebujete letadlo?

Klíčovou otázkou, kterou by si každá firma tedy měla položit je, který z těchto dvou systémů nyní potřebuje. Pro přepravu tří lidí a sto kilogramů nákladu na stovky kilometrů opravdu běžně stačí malé levné letadélko. Pokud byste ale chtěli letět z Prahy do New Yorku v padesáti lidech, nedopadne to s malým letadélkem, a hlavně jeho posádkou, vůbec dobře.


Lukáš Ontl

Lukáš pracuje ve společnosti Asseco Solutions a.s. necelých 20 let. Za tuto dobu působil v řadě pozicích, a to i včetně manažerských, jak v obchodním oddělení, tak produktovém managementu. Aktuálně je na pozici vedoucího oddělení inovace a rozvoje produktů, jehož primární zaměření je na rozvoj a hledání nových příležitostí k růstu prostřednictvím základního vývoje prototypů (R&D) a jeho aplikaci do jednotlivých produktů, ať už stávajících či nových.



Asseco Solutions, a.s.

Asseco Solutions je největším producentem podnikových informačních systémů na českém a slovenském trhu. Softwarové aplikace z jeho produkce jsou distribuovány i na dalších trzích v rámci střední Evropy. Společnost se zabývá nejen vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů a již téměř 30 let přináší svým zákazníkům nejmodernější technologie.

Podnikové informační systémy HELIOS z produkce Asseco Solutions plně pokrývají potřeby velkých, středních i malých firem a ostatních ekonomických subjektů v nejrůznějších oblastech působení.

Více na www.helios.eu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688