TNBiz (TN.cz)
Investice  |  15.03.2020 12:27:17

Pokladní a prodavačky si stěžují. Nesmíme nosit roušky kvůli panice

Pokladni a prodavači v obchodech s potravinami si stěžují, že jim vedení prodejen brání, aby používali v práci roušky. Podle stížností, se kterými se několik lidí nezávisle na sobě obrátilo na TV Nova, to management prodejen zdůvodňuje obavou z vyvolání paniky mezi zákazníky. Reakci obchodních řetězců redakce zjišťuje.

Na redakci se obrátili například zaměstnanci z prodejny Albert v Praze. Po všech těch razantních opatřeních si chtěly některé pokladní v Albertu na Vinohradské v Praze nasadit svoje vlastní roušky a nesmí prý aby nešířily paniku. Má to logiku? Ostatní prodejci typu Košík, Rohlík, Alza nabádají své zaměstnance, aby roušky či jiné ochranné pomůcky používali, a v řetězcích to pokladním zakážou? Zrovna tam kde se protočí za den i několik tisíc lidí. Opravdu nechápu. Bylo by dobré, aby si manažeři uvědomili, že to není o panice, ale o prevenci, napsal jeden ze zaměstnanců, jehož jméno redakce zná, ale on si ho z obav o zaměstnání nepřál zveřejnit.. 

Další se ozval telefonicky. Stejný problém popsal v prodejně Kauflandu. Z obavy o ztrátu zaměstnání nechtěl uvést ani město, kde k tomu došlo. Jsme v blízkém kontaktu se stovkami lidí a chránit se nemůžeme. Hlavně se musíme usmívat. Ale že jsme pod velkým náporem nakupujících a navíc ohrožení, to je každému jedno, dodal muž.

V jiných prodejnách stejných řetězců to ale podle reakcí na sociálních sítích není. Řekl bych, že vše záleží na manažerovi jednotlivých prodejen. Náš manažer za námi přišel a říkal, že pokud budeme chtít, rukavice nám dají a roušky bohužel nejsou, ale jinak by nám je na vyžádání dal, reagoval jeden z nich na Twitteru pod příspěvkem, který vyvolal velkou vlnu zájmu.

Prodavači teď stojí v přední bojové linii, v mnoha obchodech a nesmí mít roušky ani rukavice, aby nevyvolávali paniku, ale na jejich zdraví nikdo nehledí. Hlavně co nejvíc vydělat. Co takhle zavřít alespoň přes víkendy, kdy lidi nemají co dělat a chodí nakupovat? napsala Nina Hořínová vystupující na twitteru jako Slečna pokladní.

Na problém zareagoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vláda nikomu nezakazuje nosit roušku. Pokud je Váš zaměstnavatel má, měl by je vydat, napsal jednoznačně. Zaměstnanců v obchodech se zastal i šéf odborů Josef Středula. Nepřijde mi to normální. Proto žádám Svaz obchodu a cestovního ruchu, jeho šéfa pana Prouzu a ministra průmyslu a obchodu Havlíčka o nápravu. Chrání nejen sebe, ale nás všechny. A to že nejsou roušky k dispozici, není chyba zaměstnanců, napsal na Twitteru. Zaměstnavatelů se naopak zastal šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, ten se podle svých slov v několika obchodech setkal s prodavači s rouškami, respirátory a podobně. Ano, máme jich méně, než bychom chtěli. Tlačíme na stát už tři týdny, reagoval.

Redakce v sobotu oslovila s žádostí o vyjádření i dotčené řetězce. Zatím bez odpovědi.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

18.10. 15:54  . . . (Svědek Covidův)
18.10. 14:27  diskriminace prodavaček je trvalý jev (Hana Veselá)
16.03. 13:07  -- (Kristýna)
16.03. 09:19  !!SPRAVNE!! (Tomáš Cyprián)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688