Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  11.03.2020 19:22:05

Cílování inflace, nejčistší měnově-politický systém, slaví 30 let

Letos uplyne 30 let od započetí cílování inflace (IT); měnově politického systému, který v roce 1997 přijala i ČNB, a který, přes jistá specifika, je většinovou podstatou politiky FED, ECB i SNB.

Opominu-li fakt, že jedním z nejcitovanějších autorit v teoretické oblasti přímého cílování inflace je bývalý člen FED Frederic Mishkin, který se zejména proslavil svojí analýzou islandské ekonomiky, když za peníze Islandské Obchodní Asociace napsal, že ostrovní ekonomika, která v 2006 prostřednictví několika málo tuzemských bank rozpůjčovala desetinásobky islandského HDP, je naprosto v pořádku, je cílování inflace patrně nejčistším měnově politickým systémem, který, snad s výjimkou standardů založených na drahých kovech, monetární politika kdy mohla vytvořit.

Cílení inflace, bez dodatečných dílčích cílů, je zřejmou zprávou nejen pro trhy, ale je snadno čitelnou misí i pro rezidenty země. O to paradoxnější je dnešní situace, když CBs hromadně přijímají vyjímaná krizová opatření, a bez zřejmého včasného oznámení manipulují IR v rozsahu, který lze jen eufemisticky označit za standardní.

Je to výjimečné i proto, že transparentnost politiky CB je jedním z kardinálních indikátorů pro investory a jednou z podmínek, která, podle řady akademiků spoluurčuje, je-li daná země vhodným adeptem pro zavedení IT.

Nedávné, více než nahodilé, snížení FED IRs o 50bb, následované BoC ve stejném režimu a aktuální snížení BoE IR o 50 bb je nejen alarmující, ale vyvstávají otázky o schopnosti bank rozumět své vlastní politice.

Na toto konto je nutné podotknout, že CBs nemají, ani totiž nemohou, mít v popisu práce stimulovat ekonomiku. Jejich cílem, u BoC a BoE to platí více než u FED, který oficiálně nepřistoupil k ITers, je stabilní cenová hladina, nikoliv tedy míra nezaměstnanosti, nebo růst GDP…

Snížení IR, i v tak náročné situaci, jakou je chřipková epidemie, není řešením problémů; jak by také mohlo být? FED, přes svoje opakované odmítání této situace, již dávno před vypuknutím masivní paniky, dodával do trhu likviditu prostřednictvím repo operací (viz New York FED) a hostováním své bilanční sumy prostřednictvím operací na trhu, kdy masivně nakupoval aktiva – tady je zajímavé porovnat výkonnost SP500 v souvztažnosti s růstem FED bilance.

BoE, která se primárně má věnovat řízení inflace, je na tom obdobně; potíže vnitřní politiky nelze řešit měnovou politikou. BoC měla jen málo na výběr, pokud její soused takto masívně zasáhl a s přihlédnutím k výrazně exportní charakteristice ekonomiky a silné závislosti na exportu ropy, která díky psychóze na trzích a klukovskému sporu OPEC a Non OPEC výrazně na kanadskou ekonomiku dopadá.

Vedle toho je ČNB, jak je pro Českou republiku tradiční, směšnou figurkou, která se snaží dokázat světu, že tady tomu rozumíme ze všech nejlépe. ČNB je aktuálně jedinou centrální bankou, která na světě zvýšila svoji IR, není schopná reálně vnímat situaci a její kroky se zcela míjí účinkem.

InflaceČR je na neuvěřitelných 4% (ČNB cíluje na 2% (pásmo +1%). Fluktuace CZK je neuvěřitelná, korunou zmítají spekulanti, zásahy na nemovitostním trhu nikam nevedou, v situaci, kdy je poptávka tak silně převyšující nabídku. Dozor nad finančními trhy, který nikdy nebyl silnou stránkou regulátory, je v podání ČNB katastrofální – když dohled několikrát kontroloval instituci, která prodělala klientům 2mld., aniž by si regulátor něčeho všimnul.

Pokud se vrátíme zpět k IT, je po třech dekádách na výrazném rozcestí; Neschopnost plnit inflační cíle, lopotná snaha CBs dosáhnout jich za pomocí nestandardních opatření, jako ME, QE, nebo záporné úrokové sazby vytvářejí předobraz apokalypsy víc, než že by implikovaly racionální rozhodování bankéřů.

Drtivé většině zemí schází schopnost politiků a politiky vytvářet podmínky pro inovace; monetární, ani fiskální stimulace trhu sama o sobě nikam nevede. EU, ČR schází inovační podměty.

Je možné, že IT, tak jak před třiceti lety na Nové Zélandu započala, v roce 2020 skončí na úbytě, díky neschopnosti a neochotě.

 

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

20.01.2023Jednotný trh EU slaví letos 30 let cebre.cz (CEBRE)
29.04.2022Letecká záchranná služba slaví 30 let Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)
07.10.2021Ekonomicko-správní fakulta slavila 30 let muni.cz (Masarykova univerzita)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688