Tiskové zprávy  |  18.02.2020 12:21:07

Řemesla mladé netáhnou. Roste však zájem o rekvalifikace

Zajištěná budoucnost a výsledky, které jsou hned vidět a vydrží i desítky let. To je kvalitní řemeslo. Zájem o ně ale na učilištích stále klesá a například u zedníků a truhlářů je stav kritický. Jiné obory však zachraňují rekvalifikace. Například klempířina láká stále více těch, kteří se dosud živili jinak.

Mezi řemesly je na tom obzvláště špatně zedničina. Zatímco ještě v roce 2005 se jich podle analýzy Asociace malých a středních podniků (AMSP) u nás vyučilo 705, v roce 2018 už jen 253. Podobně jsou na tom i truhlářské profese, kde je za posledních třináct let úbytek 70 % absolventů. Ještě horší je situace u profese řezník-uzenář, kde ročně končí už jen 72 absolventů, zatímco ještě před 13 lety jich bylo 235.

„V letošním roce vidíme zřetelný nárůst zájmu řemeslníků, kteří nejsou v oboru klempíř vyučeni, ale již se v oboru nějakou dobu pohybují, práce je baví a velmi dobře se uživí,“ vysvětluje Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink. Ta pořádá každoročně se střední školou a učilištěm Vocelova v Hradci Králové školení a semináře pro zájemce z oboru. „Letos jsme měli dokonce větší zájem od lidí, kteří se rekvalifikují na klempíře, než od samotných učňů z oboru,“ dodává.

Na rozdíl od celé řady řemeslníků se klempíři nemusejí obávat, že je v nastávající éře digitalizace nahradí roboti, ani že jejich práci převezmou nekvalifikované pracovní síly z ciziny. Klempířství totiž patří k profesím, u nichž se bez řádného vyučení a praxe nelze dlouhodobě obejít. „Učňovské školství se obecně potýká s nedostatkem zájmu. Důsledkem je nedostatek řemeslníků, zejména ve stavebnictví, a dlouhé čekací lhůty zákazníků,“ popisuje Lukáš Nepokoj, ředitel SOŠ a SOU Vocelova s tím, že každoroční školení napomáhá zatraktivnění řemesla a žáci oboru klempíř zde získají cenné zkušenosti při práci s nejmodernějšími materiály a stavebními postupy. „Spolupráce mezi firmou Rheinzink a naší školou probíhá již dlouhá léta, a společně tak bojujeme s nedostatkem absolventů tohoto oboru, po kterých je na trhu práce veliká poptávka,“ vysvětluje. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688