Vít Hutař (finGOOD)
Okénko investora  |  17.02.2020 12:01:23

Kam mizí úspory?

Spořicí účet vlastní zhruba polovina klientů českých bank. Přibližně stejné množství lidí nechává peníze ležet na běžném účtě a jejich zhodnocení prakticky neřeší.

Pokud od peněz uložených v bankách nebo v zásuvkách nočních stolků odečteme rezervu, kterou by každý měl mít pro nečekané výdaje v domácnosti nebo životě, přebývající částku je lepší začít zhodnocovat, než ji nechat ležet. Úrokové sazby na spořicích účtech pokulhávají pod hranicí 2 % a podle analytiků se v roce 2020 výš nevyšplhají. Inflace, tedy reálný pokles kupní síly peněz, se zatím drží kolem 3 %, letos by postupně měla poklesnout zhruba o půl procenta. Stále ale bude pro střadatele nepříjemný rozdíl mezi úroky nabízenými bankami a inflací.

Nad inflaci a dál

Aby se dalo hovořit o úspěšném zhodnocování peněz, je nutné inflaci předběhnout o co největší kus. Takže když spořicí účet moje peníze úročí necelými dvěma procenty a inflace je kolem tří, je jasné, že budu v mínusu. Tento typ účtu zkrátka inflační apetit nedorovná a už vůbec nelze hovořit o nějakém výdělku. Reálně na výpise z účtu vidím stále 10 000 , ale ty už po roce mají hodnotu minimálně o tři stovky menší, protože si za ně koupím míň. Zhodnocení peněz by mělo mít hodnotu vyšší než inflace. Běžné bankovní produkty těchto hodnot ani letos nebudou dosahovat. Dalším logickým krokem je tedy investování.  

Investovat!

Aby se úbytek peněz změnil v růst, jít cestou investování je při současných úrokových sazbách jednou z nemnoha dobrých možností. Promyslet kam, jak a kolik vložit vyžaduje energii a informace, které jsou ve světě investic rozhodující výhodou. Je nutné se zajímat, vytipovat si důvěryhodné zdroje zpráv z oboru a informace si ověřovat. U investování vždy platí, že vyšší úrok znamená vyšší riziko. Odborníci proto doporučují investiční portfolio sestavit z různých druhů investic tak, aby bylo vyvážené a uneslo případné krátkodobé ztráty. Poměrně novou možností je crowdfundingové investování do českých firem, které potřebují financovat svůj rozvoj. “Naše zkušenost s investory ukázala, že úrok je důležitý, ale příběh firmy často rozhodující. Nefinancujeme startupy ale spíše zavedené firmy, které nejsou na trhu nováčky a v nichž jejich zakladatel často stále pracuje,” vysvětluje princip crowdfundingu Vít Hutař z platformy finGOOD. Investičním projektům zpravidla netrvá ani pár týdnů pro nasbírání cílové částky. Úspěšný a životaschopný koncept přináší také mezi investory vysoce ceněný podíl na rozvoji českého podnikání.

 


Vít Hutař, CMO

V oblasti e-commerce a (online) marketingu se pohybuje již více než 10 let. Od poloviny roku 2019 je i posilou týmu finGOOD na pozici CMO, tedy marketingového ředitele, čímž došlo k efektivnímu skloubení jeho zájmu o individuální investování, online prostředí a marketingovou komunikaci.





finGOOD

finGOOD je progresivní P2B fintech platforma, která umožňuje lidem a firmám investovat do českých společností napřímo, online a bez potřeby bankovních subjektů jako zprostředkovatelů. Firmy mají možnost touto cestou získat finance od neomezeného počtu investorů. Investoři získají pasivní příjem se zabezpečením investice. Výnos z investic se zpravidla pohybuje 6 – 10 % p. a. a investovat lze částky již od 5 000 Kč. Jednotlivé firmy a projekty mohou navíc investorům nabízet i další nefinanční výhody.

Více na https://fingood.cz/.

06.04. 09:21  Inkaktus (janna)
19.02. 13:37  Kam mizí ? (ikaktus)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688