Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  07.02.2020 15:12:39

Vývoj na devizovém trhu v 6. týdnu (3.2.-7.2.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Bankovní rada ČNB velmi překvapivě zvýšila úrokové sazby o 0,25procentního bodu
CZ - Průmyslová produkce v prosinci poklesla o 0,9 % m/m a o 3,4 % r/r
DE - Nové průmyslové zakátky v prosinci poklesly o 2,1 % m/m a o 8,7 % r/r
US - Index ISM v sektoru služeb v lednu vzrostl na 55,5 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

DE - Index spotřebitelských cen (leden)
CZ - Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí) - předběžný odhad
PL - Index spotřebitelských cen (leden)
US - Index spotřebitelských cen (leden), Maloobchodní tržby (leden)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Na měnovém páru koruny s polským zlotým probíhalo na začátku února obchodování v rozmezí 5,85 – 5,91 CZK/PLN.
  • Hlavní událostí tohoto týdne bylo v Polsku měnověpolitické zasedání tamní centrální banky (NBP), letos v pořadí již druhé. A překvapení se nekonalo, když NBP ponechala úrokové sazby beze změny a hlavní sazba tak dále setrvává na 1,50 % (poslední úprava sazeb přitom proběhla již poměrně dávno, v březnu 2015). Ze zápisu k zasedání NBP vyplývá, že polští centrální bankéři hodnotí nadcházející vývoj polské ekonomiky poměrně optimisticky. Rizikem je výraznější a déletrvající zpomalení polské ekonomiky s ohledem na vývoj v zahraničí. Co se týká inflace a jejího výrazného zrychlení na začátku letošního roku (pravděpodobný je meziroční růst o 4 % a více), tak většina členů NBP odmítá kvůli tomu zvyšovat úrokové sazby. NBP argumentuje tím, že zrychlení inflace je dočasné a zdroje jejího zrychlení (především úpravy administrativních cen) představují výjimku z plnění inflačního cíle. Guvernér NBP A. Glapiński na tiskové konferenci opět zopakoval, že úrokové sazby by měly zůstat beze změny do konce jeho mandátu, tj. do roku 2022 a pokud by přeci jen mělo dojít k jejich změně, tak pravděpodobnější je pokles sazeb.
  • Stabilita úrokových sazeb je i naším hlavním scénářem pro letošní rok. Pokud by během letošního roku došlo k výraznějšímu zpomalení polské ekonomiky, tak však snížení sazeb nelze zcela vyloučit. Zvýšení sazeb v letošním roce je podle nás nejméně pravděpodobným scénářem vývoje měnové politiky NBP.


Vývoj EUR/USD

  • Zatímco v závěru ledna dokázalo euro vůči americkému dolaru posílit až těsně pod hladinu 1,11 USD/EUR, tak první únorový týden se nesl ve znamení oslabování společné evropské měny. Euro nejprve oslabilo k hladině 1,10 USD/EUR a během čtvrtečního odpoledne zamířilo hlouběji pod tuto úroveň. Euro je aktuálně nejslabší od loňského října a z technického pohledu vše nasvědčuje tomu, že v nejbližší době (poměrně pravděpodobně již dnes odpoledne) bude testovat úroveň 1,09 USD/EUR. Zkraje pátečního odpoledne se obchodovalo na úrovni 1,096 USD/EUR. Tyto řádky jsou psány před zveřejněním lednových statistik z amerického pracovního trhu, které jsou obvykle spojeny s vysokou volatilitou.
  • Co na začátku února stálo za posílením dolaru? Na prvním místě je třeba zmínit velmi slušná čísla z USA, a to především indexů podnikatelských nálad ISM. Obavy z rozšiřování čínského koronaviru se na finanční trhy negativně promítaly především na začátku týdne, avšak v dalších dnech začal převládat optimismus, což je patrné z vývoje na akciových trzích. V tuto chvíli je předčasné hodnotit, jak moc negativní dopad bude mít koronavirus na čínskou ekonomiku, avšak o negativním dopadu na čínský HDP a zároveň díky tomu i na německé průmyslové podniky navázané na čínskou poptávku netřeba pochybovat. Bohužel to aktuálně vypadá tak, že zatímco podle měkkých ukazatelů (PMI, Ifo) se situace v německém průmyslu začala alespoň trochu stabilizovat, tak díky problémům v Číně se oživení v německém průmyslu opozdí.
  • Prosincová tvrdá čísla z německého průmyslu v podobě nových zakázek a průmyslové produkce rozhodně nepřesvědčila. Nové průmyslové zakázky poklesly o 2,1 % m/m a o 8,7 % r/r. Silný propad zaznamenala především poptávka z eurozóny. Průmyslová produkce v prosinci poklesla o 3,5 % m/m a o 6,8 % r/r a objem průmyslové produkce se tak díky tomu dostal pod úroveň roku 2015.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688