Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.01.2020 09:19:26

Rozbřesk: ECB bude vysvětlovat strategickou revizi, ČNB se připravuje na pomalejší růst

Tento týden by měl být ve znamení setkání v Davosu a zasedání ECB. Ve Švýcarsku hlavní debaty sice začínají až v úterý, ale již dnes pro ně MMF připraví půdu novým globálním výhledem. Ten by mohl být vzhledem k nižšímu obchodnímu napětí a jasnější brexitové trajektorii lehce příznivější. Žádný velký optimismus ale čekat nelze - světová ekonomika rostla v uplynulém roce nejslabším tempem od roku 2009, řada ekonomik teprve hledá dno průmyslové recese a jednání o obchodní dohodě mezi EU a Velkou Británií rozhodně nebude procházkou růžovým sadem.

I proto ECB zatím nebude pomýšlet na změnu měnové politiky. Sazby i po čtvrtečním zasedání zůstanou v hlubokém záporu, Christine Lagardeová nebude chtít nic zásadního měnit ani na komunikaci. Pro trhy ovšem může být zajímavé, jak se vypořádá s otázkami směřujícími na strategickou revizi měnově-politických nástrojů. Christine Lagardeová se jí bezesporu snaží podpořit týmového ducha ve výkonném výboru ECB, kterého postrádal v posledních letech prezidentování Maria Draghiho. Chystaná revize ovšem na druhou stranu již dnes snižuje v investorských kruzích váhu verbálního závazku, držet sazby v hlubokém záporu do té doby, než se inflace udržitelně přiblíží dvouprocentnímu cíli. Pokud by tento závazek trhy měly brát vážně, nebudou čekat v nejbližších dvou letech žádný pohyb sazeb. Dvouleté sazby však v posledních třech měsících míří vzhůru a ukazují, že trhy si už verbálním závazkem ECB nejsou tak jisté…

Christine Lagardeová každopádně bude mít dost příležitostí své pozice vysvětlit. Nejenže se ve čtvrtek po zasedání ECB setká s novináři, ale v pátek vystoupí v Davosu v panelové debatě s ostatními centrálními bankéři, kde budou rozebírat výhled na rok 2020.

TRHY
CZK a dluhopisy

To v Česku zasedá ČNB až na začátku února a je čas ještě rozklíčovat pozice centrálních bankéřů, ve kterých se musí mísit na jedné straně geopolitická úleva a vyšší domácí inflace, a na straně druhé viditelně zpomalující průmysl. O zpomalení ekonomiky také primárně hovořil v Lidových novinách guvernér Jiří Rusnok, kterému se zatím do zvyšování úrokových sazeb příliš nechce. Jedním z argumentů je i silnější česká koruna, která v uplynulém týdnu dobyla nová postintervenční maxima.

Zahraniční forex
Start do nového týdne bude na eurodolarovém trhu pravděpodobně velmi ospalý, neboť nás nečeká nic zajímavého. To by se mělo změnit až v závěru pracovního týdne, kdy přijde na pořad zasedání ECB a evropské indexy PMI.

Ve střední Evropě zůstává pod tlakem forint, který nehledě na globálně velmi silný rizikový apetit dále oslabuje.

Ropa
Ropa si dnes ráno připisuje k dobru více než procento a testuje hranici 66 USD/barel. Za jejím růstem stojí uzavření produkčních kapacit na jihozápadě Libye (prozatím v rozsahu 400 tis. barelů denně), které je reakcí na vojenskou blokádu ropovodů ze strany protirežimních povstalců. Ti navíc v rámci pokračující občanské války hrozí i dalším přerušením fyzických dodávek, což by mohlo vést až k odstávce většiny libyjské produkce (aktuálně 1,2 mil. barelů denně).

Kromě nového ohniska geopolitického napětí zaměří ropný trh tento týden svou pozornost především na tradiční data k zásobám, a to v úterý z dílny Amerického petrolejářského institutu a ve středu od EIA. V pátek pak přijde na řadu aktivita amerických producentů, kteří v minulém týdnu přidali celkem 14 aktivních vrtných souprav.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688