TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.01.2020 22:44:13

Invaze nutrií: rozmnožují se třikrát v roce, podrývají kořeny stromů

Stále více měst v Česku se potýká s přemnoženými nutriemi. Problémy s těmito velkými hlodavci se někde snaží zmírnit zákazem krmení, anebo se řeší odchytem. Plošné hubení těchto zvířat, která škodí naší krajině a mohou být člověku nebezpečná, by mohla povolit chystaná novela zákona.

 

Chodíte krmit k řece nutrie? Připadají vám roztomilé? Ale víte, že pro ekology představují hotovou noční můru? Proč? Poslechněte si rozhovor s Václavem Nejmanem, vedoucím Záchranné stanice hl.m.Prahy pro volně žijící živočichy.

Hustá kožešina a libové maso. Dva důvody, proč se hlodavci původem z Jižní Ameriky rozšířili na farmy v mnoha částech světa, včetně tehdejšího Československa. "Nutrie se dostaly u nás do přírody hlavně kvůli nezodpovědným chovatelům," řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Od té doby nutrií neustále přibývá. Rozmnožují se i třikrát do roka, v jednom vrhu je obvykle kolem pěti mláďat a v našich podmínkách nemají žádného přirozeného predátora.

"Doporučili jsme obyvatelům a dětem ze školy, aby nutrie nekrmili. Někoho nepřesvědčíme, že je nemá krmit, protože mají kladný vztah ke zvířátkům, ale dospělé osoby asi toto doporučení berou v úvahu," prohlásila místostarostka obce Bílý Kostel nad Nisou Irena Kostelencová (Nezávislí).

Řada měst jejich krmení přímo zakázala, třeba Hradec Králové pod pokutou deseti tisíc korun. Nutrie mohou přenášet nebezpečné parazity a infekční choroby - mimo jiné krysí žloutenku, tularémii, známou jako zaječí nemoc, nebo salmonelózu.

Nutrie může vypadat roztomile, ovšem kromě možného přenosu nemocí také ve velkém škodí naší krajině. Značné škody na březích vodních toků a hrázích rybníků a přehrad způsobují hlubokými norami s až 20metrovými chodbami. Tím podhrabávají stromy, které pak odumírají. "Nezbude než je odchytat, protože v naší přírodě je to cizí element a prakticky tu nemá co dělat," doplnil Orálek.

"Již před třemi lety jsme odchytili větší počet hlodavců, kteří se množí i z toho důvodu, že je někteří lidé krmí, navíc krmením nutrií vzniká další problém, a to je přemnožení potkanů," uvedl mluvčí Magistrátu města Zlína Tomáš Melzer.

Snížit počty nutrií, které podle zákona o myslivosti nejsou zvěří, by mohla pomoci připravovaná novela zákona o invazních druzích. Třeba i plošným odlovem, podobně jako u mývala severního, norka amerického nebo želvy nádherné.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688