Radek Dorotík (BEplan finanční plánování s.r.o.)
Finanční rady  |  08.11.2019 10:50:47

Jak poznat dobrého finančního poradce?

Posláním dobrého finančního poradce je starat se o finanční gramotnost svého klienta. Bohužel, stále se mezi poradci pohybují i prodejci, kteří si svou práci, slušně řečeno, zjednodušují. Jak tedy poznat toho správného?

V oboru finančního poradenství se blýská na lepší časy. Díky přísnějším nárokům ČNB na certifikaci se celé odvětví, co se týče odbornosti jednotlivých poradců, posouvá správným směrem. Doby, kdy mohl dělat finančního poradce téměř kdokoliv, jsou naštěstí dávno pryč. Trh se přirozeně čistí a zůstávají jen ti, kteří jsou ochotni se dlouhodobě vzdělávat a je u nich na prvním místě klient.

Základem je dobrá analýza

Splnění všech zákonných povinností je ale předpokladem nezbytným, nikoliv však dostačujícím. Dobří poradci musí mimo nutných certifikací hned na začátku zcela detailně identifikovat přání a potřeby klienta.

Analýzu bych připodobnil ke vstupní prohlídce u lékaře. S její pomocí dobrý poradce zjistí kondici vašich rodinných financí. A na slovo „rodinných“ je třeba klást důraz! Často se ke mně dostávají klienti, kde každý člen rodiny má určité typy finančních produktů, bez ohledu na příjmy a výdaje ostatních. To bývá obvykle neefektivní a neekonomické.

Podívejme se například na zajištění výpadků příjmů vlivem změny zdravotního stavu. Dobrý poradce by měl vždy zpracovat kvalitní finanční plán. Ten musí počítat jednak s příjmy od státu a s jejich doplněním dalšími vhodnými instrumenty. Doporučí zodpovědně vhodnou výši jednotlivých připojištění, tak aby v součtu nebyly vaše příjmy ohroženy. To platí jak pro výpadky krátkodobé (pracovní neschopnost), tak zejména dlouhodobé (invalidita).

Dobrý finanční poradce vám na základě finančního plánu také bude schopen spočítat pravděpodobnou výši důchodu a doporučit takové řešení, abyste mohli v důchodu žít důstojně. Klientům, kteří splácí úvěr na bydlení (ale i jiné úvěry), by kompetentní poradce měl být schopen ukázat, jak lze s pomocí vhodných produktů ušetřit na úrocích desítky a často i stovky tisíc korun.

Vždy byste měli mít na výběr

Pokud jste finančního poradce zvolili správně, vždy by vám měl předložit ke každé oblasti několik variant řešení. Jeho úkolem je vysvětlit vám klady i zápory jednotlivých produktů, přičemž výsledné rozhodnutí by mělo být vždy na vás. Nenechte se do ničeho tlačit! I v případě finančního zajištění totiž platí, že „nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit nejlevnější produkty“.

A jedna dobrá rada na závěr: na čem se s klientem dobrý poradce dohodne, to vždy splní!

Radek Dorotik

oblastní vedoucí BEplan

V oblasti financí se pohybuje více než 7 let. Zaměřuje se především na oblast investičního poradenství a rozvíjení obchodních dovedností jednotlivých poradců. Podílí se na tvorbě nového intuitivního online Finančního plánu, který společnost představí v roce 2020.



BEplan finanční plánování s.r.o.

je společnost zabývající se profesionálním finančním poradenstvím, patřící do skupiny BOHEMIA ENERGY. Poskytuje kompletní služby v oblastech pojištění, investic, spoření i financování. Našimi partnery jsou renomované banky, pojišťovny, stavební spořitelny a prověřené investiční společnosti.

Více na www.beplan.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688