Iva Mottlová (Asseco Solutions)
Okénko pro podnikatele  |  31.10.2019 09:32:52

Jak vyzrát na sklad i v předvánočním období

Předvánoční období bývá ve skladu to vůbec nejnáročnější. Není zde totiž prostor pro chybu. Frekvence vychystávání zboží, respektive obrátkovost skladových zásob se radikálně zvyšuje, mnohdy je potřeba najmout i brigádníky, a stres vzrůstá. Ne však pokud máte HELIOS Orange či HELIOS Green s Gatema WMS.

 

Pomocník pro vašeho skladníka

Co, kde, kam, kdy a pro koho – to je pět základních otázek pro každého skladníka. Odpovědi na ně může buď hledat ve vlastní paměti, skladovacích dokumentech, excelovských tabulkách, či podnikovém informačním systému kdesi na počítači u vstupu do skladu. Nebo je může mít neustále při ruce. 

A to při ruce může být o to jednodušší, že každý skladovaný kus zboží může mít tyto informace napsané na sobě, a to pokud možno v nezaměnitelné a snadno čitelné formě, tedy v čárovém kódu. UAN (Universal Account Code) kódy se přitom v dnešní době používají běžně napříč všemi obory. Na většině produktů či krabic, se kterými se ve skladu pracuje, už tedy většinou nějaké jsou. Řešení Gatema WMS (Warehouse Management System) v kombinaci s HELIOS Orange či HELIOS Green si proto vystačí i s kódy od vašeho dodavatele. Zejména, pokud používáte EDI, tedy elektronickou výměnu dat s vašimi dodavateli či zákazníky. 

 

Co to je Gatema WMS

Gatema WMS je nadstavbou pro systém HELIOS Orange a HELIOS Green od společnosti Asseco Solutions. Jedná se o plnohodnotný systém pro správu skladových zásob, který vám pomůže se všemi procesy, se kterými se jen můžete ve skladu setkat. Díky tomu se skladníkům maximálně zjednodušuje vše od naskladnění až po vychystání zboží, protože všechny instrukce, včetně optimálních skladových pozic pro každé zboží, určuje přímo systém. V předvánočním shonu, kdy je třeba mnohdy vykrývat kapacity brigádníky, či kolegy z jiných oddělení, tak nevznikají žádné zbytečné chyby ani prodlení. Systém dokonce myslí i na navigaci manipulantů pro optimální průchod skladem, aby se všechny skladové operace co nejvíce optimalizovaly.

 

Nástroj navržený pro práci

A jak že dostávají skladníci ony instrukce? Řešení Gatema WMS je navrženo přímo pro skladníky. Podporuje tedy hardwarové terminály využívané ve skladu, které lze snadno přichytit i na manipulační techniku. Standardně jsou využívány profesionální terminály Zebra s operačním systémem Android, vysokou fyzickou odolností vhodnou i pro průmyslové aplikace a s velkými a dobře čitelnými displeji a integrovanými čtečkami čarových kódů.

Skladník vždy jen načte kód do čtečky, a ta mu – po spojení se s Gatema WMS a HELIOSem – oznámí, na jakou skladovou pozici má zboží umístit. Stejně tak, když je potřeba nějaké zboží vychystat, čtečka mu sdělí, na jaké skladové pozici má zboží hledat. Každou skladovou operaci lze přitom zaevidovat do systému pouhým načtením čarového kódu a potvrzením příslušné operace na displeji. Gatema WMS přímo ve čtečce vede skladníka a říká mu, co má dělat. Tvoří mu frontu práce, hlídá, že bere správné položky a vede ho nejkratší cestou. Skladníci tedy nemusí znát skladové položky a nemusí si pamatovat, kde je, co uloženo. Zboží může být zároveň uloženo na různých pozicích, čímž se optimalizuje využití skladových kapacit. Systém je navíc připravený i na tisk vlastních čarových kódů, což může dále usnadnit některé další operace i mimo sklad.


Iva Mottlová

Iva Mottlová pracuje ve firmě Asseco solutions a.s. již 15 let a v posledních dvou letech je na pozici Key Account Managera pro integrační řešení systémů HELIOS Orange a HELIOS Green. Stará se o partnerská řešení, která jsou úzce provázaná se systémy HELIOS a tím zákazníkům nabízí řešení specifických potřeb bez nutnosti vybírat a napojovat specializovaná řešení.



Asseco Solutions, a.s.

Asseco Solutions je největším producentem podnikových informačních systémů na českém a slovenském trhu. Softwarové aplikace z jeho produkce jsou distribuovány i na dalších trzích v rámci střední Evropy. Společnost se zabývá nejen vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů a již téměř 30 let přináší svým zákazníkům nejmodernější technologie.

Podnikové informační systémy HELIOS z produkce Asseco Solutions plně pokrývají potřeby velkých, středních i malých firem a ostatních ekonomických subjektů v nejrůznějších oblastech působení.

Více na www.helios.eu.


Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

17.07.20205 tipů, jak vyzrát na vedro v podkroví Jana Brožková (Bydlet.cz)
27.04.20205 tipů, jak vyzrát nad horkem a nebydlet po tmě Jana Brožková (Bydlet.cz)
08.06.2018Jak může G6 vyzrát na Trumpa? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688