TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  30.10.2019 06:49:51

Tisíce certifikátů EET končí, podnikatelům hrozí pokuta půl milionu.


Na konci tohoto a začátku příštího roku vyprší desetitisíce certifikátů pro EET. Jejich platnost je totiž tři roky a neobnovují se automaticky. Finanční správa proto varuje, aby si živnostníci včas vyměnili certifikát za nový. Podle odborů stát všechny povinnosti "hodil" na podnikatele.

V listopadu vyprší podle Finanční správy platnost u 38 tisíc pokladních certifikátů. Dalším desetitisícům skončí v následujících měsících. Jde o podnikatele, kteří si vygenerovali certifikát v počátcích zavádění elektronické evidence tržeb. Expiruje totiž po třech letech.

Finanční správa proto varuje, aby si živnostníci vyměnili certifikát co nejdříve, je to zdarma. Po expiraci to už znovu nejde. Dobu platnosti certifikátu je možné ověřit ve webové aplikaci EET. V ní si podnikatel také může nastavit, aby byl o konci platnosti informován emailem.

"Upozorňovací e-maily jsou odesílány v pravidelných intervalech, a to dva měsíce, dva týdny, a pokud nedojde k vygenerování nového certifikátu, tak ještě tři dny před vypršením jeho platnosti," sdělila generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Certifikát EET slouží k autentizaci datových zpráv o tržbách. Pokud by si podnikatel pořídil nový, sice by dál tržby inkasoval, ale Finanční správa by o tom nevěděla. Za nezaslání údajů přitom hrozí až půlmilionová pokuta.

Podnikatelské odbory proto upozorňují na to, že stát veškeré náklady i povinnosti nechává na poplatnících. "Pokud stát vymyslel a uvalil na podnikatele podmínku, musí se postarat o to, aby její plnění bylo možné a komfortní," prohlásil šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Odborům vadí i to, že se stát nesnažil EET zajistit ani po technické stránce. "Hodil malým podnikatelům a živnostníkům na krk oprátku EET," rozčílil se Bábek. Úředníci tak podle něj budou jen inkasovat pokuty a vydělávat na malých a středních podnikatelích.

Vyměnit končící certifikát za nový můžete ve webové aplikaci EET. Po přihlášení zvolte v menu odkaz "Certifikáty", v horním menu pak rozklikněte "Nový certifikát". Poté přímo v prohlížeči vytvoříte žádost, vložíte heslo pro soukromý klíč certifikátu a potvrdíte. Heslo si zapamatujte, budete ho ještě potřebovat.

Po vyplnění žádosti ji odešlete a poté vytvoříte exportní soubor ke stažení. Znovu vložte heslo pro soukromý klíč a potvrďte. Nový certifikát poté musíte stáhnout a hlavně nahrát do pokladního zařízení. S tím by vám měl případně pomoci jeho dodavatel.

Poslanci v září schválili rozšíření EET na další profese. Více v reportáži:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688