Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  29.10.2019 17:09:52

Bitcoin prohnaný rakouskou školou

 „Model, který v dnešních dnech využívají centrální banky, se stává nefunkční,“ říká Saifedean Ammous, profesor ekonomie a autor Standard bitcoinu: Dcentralizovaná alternativa centrálního bankovnictví. Úžasnou a dobře napsanou expozici rakouské ekonomické školy o povaze peněz - na volném trhu - uzavírá několik kapitol zaměřených na technologii a ekonomiku bitcoinu (BTC). Odpovídá na klíčové otázky týkající se digitálních peněz (kapitola 8), k čemu je bitcoin vhodný? (Kapitola 9) a otázky týkající se bitcoinů (kapitola 10).

Profesor Ammous vidí bitcoiny jako další a velmi výkonnou „disruptivní“ technologii, která představuje první skutečnou výzvu pro globální fiatový peněžní systém provozovaný národními státy v posledních desetiletích. Bitcoin je první skutečnou výzvou poté, co moderní stát ustoupil od klasického zlatého standardu.

Při přezkumu práce ekonomů rakouské školy, včetně Mengera, Misese a Rothbarda, Ammous ukazuje, že digitální měna splňuje tři klasické atributy peněz - škálovatelnost, prodejnost a stabilitu.

Dále prostřednictvím jasné technické analýzy prokazuje, že bitcoin je vynikající formou peněz šetřících hodnotu, protože je na rozdíl od veškerého jiného zboží (s výjimkou lidského času) „přísně“ vzácný a nejen relativně vzácný.

Ammous se zabývá i nejzávažnějším problémem současnosti: vztah mezi bitcoiny a fiat centrálním bankovním systémem, s využitím dolaru a zvláštních práv čerpání k vypořádání účtů mezi bankami. V tomto procesu, jak jej navrhuje, jsou transakční náklady na používání bitcoinu jako nevládního média pro vypořádání účtů velmi nízké, zatímco transakční rizika nebo rizika protistrany jsou prakticky nulové.

Dále v knize argumentuje fakty, že vzhledem k tomu, že Bitcoin nadále zhodnocuje jak vůči zlatu, tak fiat měnám, bude pro centrální banky nemožné nadále ignorovat Bitcoin jako rezervu proti vkladům. V rakouské tradici aplikace obecných principů do reálného světa, si Ammous, jak to udělal Hayek ve své „Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku?“, představí, jak by nevládní („decentralizovaná autonomní organizace“), bankovní systém založený na bitcoinech a tokenech blockchainu mohl nahradit aktuální příkazový centralizovaný systém a bitcoiny, prostřednictvím zprostředkovatelů třetích stran („banky“), by byl základem pro poskytování non-fiat trandakcí .

Ammousova vize svobodnější budoucnosti je logickým důsledkem jeho vidění světa, faktu, že Bitcoin výrazně narušuje fiat centrální bankovní systém a přinutil i ty největší hráče se vůči kryptoměnám a blockchanovým technologiím vymezit prostřednictvím restriktivních opatření.

Zdravé peníze, podle Ammouse, vedou k míru a prosperitě, zatímco nezdravé peníze vedou k devastaci:"Pokud je moderní svět starověkým Římem, který trpí ekonomickými důsledky měnového kolapsu ... pak je náš Konstantin Satoshi Nakamoto, Bitcoin je náš solidus, a internet je naši Konstantinopoli." Pro Ammouse slouží bitcoin jako peněžní záchranný člun pro lidi, kteří jsou nuceni obchodovat a spořit v měnových médiích, které vlády neustále znehodnocují. které jednotlivcům umožňují provádět transakce bez povolení ... “

Ammous ''uzavírá argumentem, že bitcoin má pozici globální účetní jednotky, která narušuje fiatový systém centrálního bankovnictví, který modernímu státu umožnil tyranii a destrukci, zřídka možnou v předchozí lidské historii: „Peněžní status je spontánní vznikající produkt lidské činnosti, nikoli racionálně konstruovaný produkt. “

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688