Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  11.09.2002 10:02:12

Úrokové sazby a dluhopisy: V úterý money market úrokové sazby nepatrně stagnovaly. Interest rate swap úrokové sazby...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 11.9.2002

      CZK

      
  • V úterý money market úrokové sazby nepatrně stagnovaly. Interest rate swap úrokové sazby stouply o 1-3bp podle splatnosti.
  • Ceny státních dluhopisů klesaly. Cena GB 6.95/16 klesla na 120,30 a na bidu vynáší 4,847% (+5,5bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 klesla na 113,85 na bidu vynáší 4,643% (+3,7bp). Na krátkém konci výnosové křivky stagnoval GB 6,05/04 na 105,28 při výnosu 3,272% (0bp).
  • Včerejší data z ČSÚ ukázaly, že HDP v Q2 vzrostl 2,5%, což je více než byly naše i tržní odhady. Pozitivním překvapením byla i průmyslová produkce za červenec ve výši 10,8%. Výnosy dluhopisů během dne rostly k čemuž kromě makroekonomických dat přispěl i evropský sentiment. „Minutes“ centrální banky i posilování koruny bondy ignorovaly. Silná koruna neposkytuje výrazný prostor pro výprodej bondů. Změna sentimentu v zahraničí však dluhopisy může v příštích dnech držet pod tlakem.
  • Hrubý domácí produkt vzrostl ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně reálně o 2,5 %, po odstranění vlivu sezónnosti se HDP oproti 1. čtvrtletí zvýšil o 0,6 %. Meziroční zvýšení HDP ve stálých cenách (+ 9,8 mld.) bylo ovlivněno růstem výdajů na konečnou spotřebu (+ 10,4 mld.), zlepšením záporného salda zahraničního obchodu (+ 0,2 mld.) a poklesem tvorby hrubého kapitálu (- 0,8 mld.). Dynamika HDP ve výši 2,5% rozhodně není špatná, vezmeme-li v úvahu problémy německé (evropské) ekonomiky. Růst je však tažen výhradně spotřebou domácností (3,6% y/y) a vládní spotřebou (+4,6% y/y). Potvrdil se předpoklad zpomalování investic (-0,5%), které bylo patrné již minulé čtvrtletí po odečtení výdajů na bitevníky L-159. HDP pomohly lepší čisté exporty. HDP nemění výhled pro měnovou politiku. Domácí poptávka není nijak výrazně silná. Pokud sníží sazby ECB, bude ji ČNB následovat, aby se mohla efektivně bránit posilování koruny.
  • Průmysl pozitivně překvapil. Po očištění o počet pracovních dní si připsal 6,3%. Růst byl tažen exporty. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků celkem vzrostly o 23,1 %. Pozitivní zprávou je i mírně vyšší růst tržeb (7% w.d.a.). Data potvrdila, že poptávka po exportech, kterou jsme viděli v Polsku, Maďarsku podpořila i český průmysl.
  • Nejpodstatnější věta z „minutes“ ČNB byla“…. pokud v následujících měsících dojde k dalšímu potvrzení některých signálů o výraznějším zpomalování ekonomické aktivity a současně nedojde k uvolnění měnových podmínek pomocí kurzového kanálu, může být žádoucí úvaha o dalším snížení úrokových sazeb“. Nemyslíme si, že koruna oslabí. Data budou smíšená a ovlivněna povodněmi.
  • Dnes neuvidíme žádná podstatná data v zahraničí ani doma. Německý běžný účet evropský trh Fixed Income nijak výrazně nezajímá. Beige book FEDu bude zveřejněna půl hodiny před zavřením trhu. Její vyznění by nemělo být pro bondy příliš příznivé. Bude spíše odrážet včerejší komentáře z Chicagského a Bostonského FEDu o akomodativní měnové politice. Domácí bondový trh dříve či později zaměří svůj pohled na apreciující korunu. Měnový kurz je jedinou důležitou veličinou v naší malé, otevřené ekonomice. Aukce 2Y benchmarku GB 6.05 nebude problémem.
EUR

      
  • Delší eurové money market sazby v úterý vzrostly až o 5bp. Interest rate swap sazby přidaly 7-4bp podle splatnosti.
  • Ceny dluhopisů v úterý klesly. Cena 2Y benchmarku výrazně klesla na 101,11 při výnosu na offeru 3,341% (+4,5bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 3,896% proti 3,850% předešlý obchodní den (+4,6bp). Cena německého desetiletého Bundu klesla na 104,28 při výnosu 4,450% (3,9bp).
  • Ceny dluhopisů včera klesaly s tím, jak mizí naděje trhů na další uvolnění měnové politiky. Komentáře z FEDu a víkendové prohlášení W. Duisenberga zasáhlo trhy velmi tvrdě. Ztráty by byly pravděpodobně výrazně vyšší pokud by se neblížilo výročí 11. září. Investoři umísťují své prostředky do bezpečných dluhopisů. K nervozitě přispělo i americké námořnictvo, které doporučilo neplavit se v oblasti středního východu kvůli možnému útoku Al Qaedy na ropné tankery. Zavřená byla také ambasáda v Indonésii. Prezident Evropské komise vyzval Německo, Francii, Itálii a Portugalsko k dodržování limitů fiskální politiky. Ekonomický výkon EMU je stále velmi špatný a předpokládáme, že se vrátí i spekulace na uvolnění měnové politiky.
  • Dnes neuvidíme žádná podstatná data. Pozornost se bude soustředit na politiku a novinky ohledně možného útoku Spojených států na Irák.
USD

      
  • Delší dolarové money market úrokové sazby v úterý stagnovaly. Interest rate swap sazby klesly o 0-5bp podle splatnosti.
  • Ceny U.S. Treasuries v úterý rostly. Cena 2Y-benchmarku vzrostla o 1/32 na 101 1/32 při výnosu 2,11% (-1bp). Cena 5Y Treasuries přidala na 100 28/32 při výnosu 3,06% (-5bp). Cena 10Y benchmarku přidal na 103 3/32 při výnosu 3,99% (-6bp).
  • U.S. Treasuries včera vzrostly. Důvodem byla bezesporu poptávka po bezpečných aktivech. Investory zneklidnily nepotvrzené zprávy, že Al Qaeda chystá útok na tankery na středním Východě. Rozmístění protiletadlových raket okolo Washingtonu. Skrytí viceprezidenta Cheneyho na utajeném místě.
  • Dnešní obchodní seance bude zkrácena a objemy budou pravděpodobně velmi nízké. Beige Book FEDu však bude důležitá pro zítřek. V jejím posledním vydání byla ekonomika popsána „jako mírně rostoucí s nestejným výkonem v jednotlivých sektorech“. Poslední komentáře z FEDu naznačují, že vyznění knihy nebude ve prospěch dalšího uvolnění měnové politiky.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688