Martin Novák (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  22.10.2019 11:36:07

Broker Consulting Index podílových fondů: Během září na akciových trzích růst a nižší volatilita

Akciové fondy potvrdily roli investorova favorita, od začátku roku si připsaly 13,7 % v CZK. Velmi dobře si zatím vedou také smíšené a balancované fondyvýsledkem 6,06 % v CZK. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu podílových fondů za září 2019.

„V průběhu měsíce září převážil na akciových trzích růst s nižší volatilitou než v předchozích obdobích. Nejvíce stouply japonské a evropské akciové indexy, méně již ty americké a rozvíjejících se trhů,“ komentuje vývoj Jiří Šindelář, ředitel investiční divize Broker Consulting.

Ke klidnějšímu vývoji na trzích přispěla důležitá rozhodnutí hlavních centrálních bank spočívající v uvolnění měnové politiky. Evropská centrální banka (ECB) snížila základní depozitní sazbu a oznámila časově neomezené kvantitativní uvolňování (QE). Nakupování dluhopisů v objemu 20 miliard EUR měsíčně pak začne už v listopadu. ECB se tak dále snaží „motivovat“ komerční banky v úvěrování. Americká centrální banka Fed rovněž snížila základní sazbu. Ukázalo se také, že obchodní spor mezi USA a Čínou je pro akciové trhy stále velké téma. Pozitivně totiž reagovaly na zprávy o mírném pokroku, kdy se Čína rozhodla osvobodit některé zemědělské produkty od dodatečných cel.

„Ukazuje se, že v politice centrálních bank převažují názory na podporu dalšího hospodářského růstu za použití tzv. monetárních nástrojů, ať už jde o snížení základních úrokových sazeb, anebo nástroje tzv. kvantitativního uvolňování, tedy skupování státních, případně i firemních dluhopisů. Vývoj okolo obchodních sporů mezi USA a Čínou pak jen dokladuje, že globální politika má na jednotlivé trhy vliv,“ komentuje situaci Jiří Šindelář.  

Situace na trhu dluhopisů pak odráží vše výše zmíněné. Na základě oznámeného kvantitativního uvolňování můžeme očekávat další růst cen dluhopisů, který ale bude vykoupen snížením výnosu do splatnosti.

„Celkově drobní investoři profitovali i v září z kladného zhodnocení ve sledovaných druzích fondů, samozřejmě v závislosti na jejich rizikovosti. S výnosy u rizikovějších investic je však vždy spojeno kolísání jejich hodnoty, proto je třeba jejich výsledky hodnotit na daném investičním horizontu. Fondová investice by neměla být krátkodobou spekulací, ale pevnou součástí dlouhodobého finančního plánu jednotlivce či celé rodiny,“ uzavírá Šindelář.

Proč je dobré index sledovat

Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 526 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.

 

 

 

 

 

 

 

Martin Novák

hlavní analytik Broker Consulting

Martin Novák působí na pozici hlavního analytika od letošního roku, předtím od ledna 2015 byl v pozici investičního analytika, do Broker Consulting nastoupil v roce 2013 na pozici analytika na zajištěné a nezajištěné úvěry a bankovní služby. Na současné pozici je zodpovědný za analýzy investičních a úvěrových produktů pro poradenskou síť, školení a edukaci finančních konzultantů

Svou profesní kariéru zahájil v roce 2010 v jedné tuzemské bance.

Vystudoval bakaláře na Vysoké škole ekonomické v Praze na Národohospodářské fakultě, hovoří anglicky a ve volném čase se věnuje lednímu hokeji.


Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 640 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1 500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 44. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688