Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  14.10.2019 13:32:38

Cena kakaa klesá, pravděpodobně jen dočasně


Kakao, které je využíváno jako hlavní složka k výrobě čokoládových produktů, je jednou z komodit, jejichž cena v posledních dvou měsících prudce vzrostla. Jenže říjen, který je pro kapitálové trhy obvykle náročným měsícem, dává hodnotě této komodity zabrat. V průběhu posledních dvou týdnů se totiž celkově propadla o více jak 4 procenta. Jestliže se 3. října pohybovala cena okolo úrovně 2520 USD za tunu, tak 10. října už podle údajů na Markets Insider uzavřela na 2415 USD za tunu.  Pravděpodobně se však jedná jen o krátkodobou korekci, po které by mohl následovat býčí trend.

Ceny zemědělských aktivit v průběhu posledních pěti let všeobecně klesaly. Zejména díky dobrému počasí, které má zásadní vliv na úrodu, a tím pádem i na nabídku plodin. Ta pak logicky ovlivňuje cenu komodit. Protože počasí i škůdci byli k zemědělcům v posledních sezonách přízniví, úrody byl dostatek a ceny (nejen) kakaa klesaly. 

Graf: Vývoj ceny kakaa v USD za tunu v průběhu posledních 5 let (Zdroj: Markets Insider)

Jestliže na začátku prosince 2015 se cena této plodiny pohybovala na hodnotě kolem 3410 USD za tunu, momentálně je obchodovaná o 29 procent níž. Pro lepší představu – podle zveřejněných údajů International Cocoa organisation se cena za kilogram v prosinci 2015 pohybovala na ceně 3,35 USD, ale v srpnu tohoto roku na úrovni 2,9 USD.

K faktorům, které by měly cenu komodity tlačit vzhůru, patří skutečnost, že s ohledem na 5 a 15ti leté průměry je cena kakaa podhodnocená. Navzdory tomu, že od propadu v roce 2017, kdy dosahovalo hodnoty 1835 USD za tunu, už značně posílila, má od svých historických maxim velký potenciál na další růst.

Víc než 60 procent produkce kakaových bobů pochází ze západní Afriky, Předními výrobci i vývozci jsou GhanaPobřeží slonoviny. Největším světovým výrobcem čokolády je však Evropa, kde se podle studie z CBI.euroce 2017 vyrobily přibližně 4 miliony tun čokolády v hodnotě 18,3 miliard EUR. K předním výrobcům patří zejména Německo, následuje Itálie, Francie a Holandsko. Evropa zároveň pokrývá 44 procent světového trhu s průmyslovou čokoládou, která je využívána jako meziprodukt pro výrobce čokolády (dalších 35 procent tvoří Amerika ).

Poptávka po průmyslových kakaových bobech přitom neustále roste. Jako důkaz můžeme použít mletí. Činnosti spojené s mletím bobů globálně vzrostly mezi roky 2017 a 2018 o 10,7 procent oproti období mezi roky 2015 a 2016 a vyšplhaly se celkově na 4570 tun. K nárůstu samozřejmě přispívá i fakt, že čím dál víc lidí upřednostňuje při nákupu čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Evropa jako lídr pokrývá 37 procent trhu s mletím kakaových bobů, druhou nejvýznamnější oblastí v tomto segmentu je Asie s 23 procenty. 

Podle dostupných údajů se v roce 2017 pohybovala průměrná spotřeba čokolády na globální úrovni na 0,9 kilogramech na obyvatele. V Evropě je tento údaj v závislosti na jednotlivých státech vyšší. Do roku 2021 je očekávaný i mírný nárůst spotřeby čokolády v západoevropském regionu a to přibližně o 100 gramů ročně. Pro zajímavost, největšími spotřebiteli čokolády jsou Švýcaři, kteří ročně zkonzumují 10,5 kg na osobu.

V rámci Evropské unie roste i celkový dovoz kakaových bobů na nejstarší kontinent. Podle obchodní mapy Mezinárodního obchodního centra dosáhl celkový dovoz v roce 2018 téměř 2,5 miliónů tun. Mezi lety 2014 a 2018 se tak objem dovozu zvýšil v průměru o 9,2 procenta za rok.

Současný trend kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa, nízká cena komodity, předpokládaná rostoucí spotřeba, to vše jsou příznivé ukazatele, které hovoří v prospěch zvýšení ceny komodity. Je samozřejmě nutné brát v potaz vysokou volatilitu ceny kvůli výkyvům počasí, škůdcům a politické situaci v zemích, které patří k producentům. Tyto faktory budou vždy při cenotvorbě poslední slovo. 

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


13.11. 12:48  Theobroma (V.K.)
24.10. 12:53  Švýcaři 10 5 kg čoko/rok/osoba (Schneider)
22.10. 14:13  Zdražování kakaa (diviš)
21.10. 19:50  kolekce (AlBunda)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688