Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.09.2019 09:08:49

Fed trhy ničím neohromil (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ Prodej musí vrátit 1,3 mld. CZK společnosti SŽDC.

Evropské akcie po vzoru USA a Asie zřejmě na začátku seance značných změn nedoznají.

Dnes budou zveřejněny jen méně podstatné makroekonomické statistiky. Vedle pravidelných čtvrtečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA budou publikovány prodeje existujících domů a některé předstihové ukazatele sentimentu.

Société Générale včera zvýšila doporučení pro tři společnosti. Nově doporučuje držet akcie švédské průmyslové společnosti Atlas Copco a nakupovat akcie španělského zpracovatele ropy Repsol či španělské energetické společnosti Galp Energia.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh včera žádných změn nedoznal. Index S&P 500 oproti úternímu kurzu vzrostl o pouhé tři setiny procenta. I z reakcí jednotlivých sektorů, kde se zisky či ztráty pohybovaly maximálně do půl procenta, je patrné, že včerejší zasedání centrální banky nepřineslo žádné překvapení. Fed dle očekávání snížil úrokové sazby o 25 bb. Makroekonomická prognóza nedoznala prakticky žádných změn a nenaznačuje další uvolňování měnové politiky. Přesto velká skupina centrálních bankéřů vyjádřila názor, že by letos mohly jít sazby dále dolů. Ani na očekávání trhů se nic nezměnilo, když počítají se zhruba 65% pravděpodobností, že letos ještě ke změně dojde. I my patříme do tábora těch, kteří čekají ještě jedno snížení o 25 bb do konce letošního roku.

Ani obchodování v asijsko-pacifickém regionu velké změny v kurzech nepřineslo. S půlprocentním ziskem končí japonská burza, přestože zde zisky byly na počátku seance více jak dvojnásobné. Důvodem bylo zasedání tamní centrální banky, která ponechala sazby beze změny, a následné komentáře vedly k posílení japonského jenu. To se podepsalo na menším zájmu o akcie. V zeleném uzavírají i akcie obchodované v Jižní Koreji nebo Austrálii. Naopak Hongkong, Indie nebo Malajsie hlásí ztráty mezi 0,3 až 1,2 %.

ČEZ

Městský soud v Praze pravomocně rozhodl o tom, že společnost ČEZ Prodej musí vrátit Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) částku 1,115 mld. CZK, kterou neoprávněně zadržuje za neodebranou elektřinu v roce 2010. K tomu by měla společnost zaplatit téměř 200 mil. CZK na úrocích a nákladech právníků. ČEZ Prodej nicméně proti verdiktu podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Termín pro úhradu jsou tři dny od doručení písemného rozhodnutí a společnost je připravena v požadovaném termínu částku uhradit.

Zpráva je jednoznačně nepříznivá. Celková suma představuje zhruba 2,4 CZK na akcii. Z pohledu dopadu do celkových výsledků management zmiňoval právě soudní spory se SŽDC jako riziko a důvod pro rozmezí svého výhledu na celoroční očištěný čistý zisk 17 až 19 mld. CZK. Vezmeme-li v potaz i delší odstávku druhého bloku Jaderné elektrárny Dukovany, představují tyto faktory riziko pro splnění vytyčeného cíle. Naše červnová predikce počítala s 19 mld. CZK. Přes tyto negativní zprávy věříme, že se nakonec guidance managementu podaří naplnit. 

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688