BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  12.09.2019 13:45:28

Fúzí a akvizic celosvětově ubývá. V ČR nikoli

Druhé období po sobě zaznamenal globální trh fúzí a akvizic výrazný meziroční pokles. Ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo k uzavření zhruba 1 600 transakcí, přitom v letech 20142018 se toto číslo pohybovalo na úrovni 2 000. Vyplývá to z pravidelné zprávy Horizon od mezinárodní poradenské společnosti BDO. Propad zaznamenala většina světových regionů, nicméně více než 80 % poklesu je způsobeno oslabením aktivit USA a Číny. Významný pokles zaznamenávají také jihoevropské státy, kde se počet uzavřených obchodů i jejich hodnota meziročně snížily zhruba o 30 %. Naopak v České republice je trh stabilní.

V meziročním srovnání s druhým čtvrtletím roku 2018 zaznamenala nižší počet transakcí většina evropských zemí. Nižší aktivita se projevila ve všech sledovaných hospodářských sektorech.

Investoři si více vybírají. Nejvíce je láká průmysl 
V první polovině roku byla aktivita na celosvětovém trhu fúzí a akvizic slabší přibližně o 20 % než v předchozích letech. Podle odborníků z poradenské společnosti BDO jde o krátkodobou ztrátu důvěry kvůli americko-čínské obchodní válce a nejasné situaci okolo brexitu. „Ve světle současných nejistot si strategičtí investoři více vybírají své cíle. I když mají na svých kontech dostatek kapitálu, pro realizaci dalších obchodů nenalézají vhodné příležitosti,“ vysvětluje partner poradenské společnosti BDO Petr Kymlička. Mírně optimistickým signálem může být oživení z hlediska globální hodnoty transakcí, která ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostla o více než 15 %. Dlouhodobě investory láká průmysl. „Finanční investoři se nejvíce soustředí na průmysl, a to především kvůli rozvoji robotizace a automatizace. Díky čtvrté průmyslové revoluci vidí v této oblasti velký potenciál,“ říká Kymlička.

Stabilita v Česku
Již delší dobu přetrvává stále větší zájem o prodeje firem. „Na tuzemském trhu fúzí a akvizic zaznamenáváme nárůst nabídky. Prodávající se začínají obávat, že nedokáží své společnosti v budoucnu prodat za tak výhodných podmínek,“ dodává Kymlička s odkazem na zpomalující ekonomiku. „Poptávka je přitom v Česku stabilní. Ve srovnání s minulým rokem jsme svědky nepatrného nárůstu obchodů o 7–10 %,“ uzavírá partner poradenské společnosti BDO. Zdejší aktivita na poli fúzí a akvizic je stále tažena generační výměnou v podnicích, které zakladatelé začali budovat a rozvíjet zejména na začátku 90. let.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688