Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  08.09.2019 17:09:57

El-Erian: Podle starých pravidel na dluhopisech proděláte

Ekonom Mohamed El-Erian v pátek pro CNBC řekl, že investoři by měli na světový trh s dluhopisy nahlížet jinak. K této třídě aktiv by se podle něj mělo přistupovat „oportunisticky“, a ne jako k hlavní části portfolia.

Třicetiletý býčí trh na dluhopisech pokračuje i letos, když se investoři vprostřed americko-čínské obchodní války a obav z ekonomického poklesu utíkají do tzv. „bezpečných přístavů“. Podle odhadů z letošního léta se se záporným výnosem obchodují vládní dluhopisy za asi 15 bilionů dolarů. Výnosy mají k ceně dluhopisů inverzní vztah. Záporné výnosy tedy znamenají, že investoři v zásadě platí za privilegium být držitelem dluhu nějakého státu. Těchto 15 bilionů dolarů představuje od října 2018 téměř trojnásobek díky očekávání, že centrální banky budou dále podporovat trhy nízkými sazbami a nákupy aktiv.

El-Erian, známý ekonom u Allianz, který stál dříve v čele investičního gigantu Pimco, řekl pro CNBC, že na trh je třeba se dívat relativně. „O dluhopisovém trhu musíme smýšlet jinak. Dříve jsme si mysleli, že trh dluhopisů je jádrovou alokací. A šli jsme o krok dále a řekli: 'Na dluhopisech můžete kvůli těmto strukturálním problémům porazit akcie'. Myslet si to dnes by ale bylo špatně,“ uvedl na italském Fóru Ambrosetti.

„Dluhopisový trh je dnes oportunistický, je velmi rozdílný od jádrové alokace. A tak hledejte oportunistické pozice. Takže pro dnešek, dnešní Argentina. Je tato země v chaosu? Ano. Ale dluhopisy přestřelily.“

Argentinský prezident Mauricio Macri utrpěl v srpnových volbách těžkou porážku a trhy aktiv v této zemi zažily těžké výprodeje, když populistický oponent Alberto Fernandez získal pdoporu. Ceny argentinských dluhopisů klesly v pondělí na rekordní minimum poté, co tato země zavedla kapitálová omezení a investoři se obávali možného bankrotu této jihoamerické země.

Nekomerční hráči

El-Erian podtrhl, že jde „velmi rozdílný trh dluhopisů“, než na který byli investoři zvyklí, a dokonce jej přirovnal k deskové hře Risk. Mluvil konkrétně o centrálních bankách a řekl, že je to jako hrát Risk spolu s „nekomerčními hráči“, kteří nesledují cíl hry a naprosto ji narušují.

„Pokud se budete držet starých pravidel, pak prohrajete… o dluhopisovém trhu musíte přemýšlet jinak,“ řekl pro CNBC. Když porovnal trh s dluhopisy s akciovým trhem, řekl, že nedávná rekordní maxima v USA potřebovala podporu fundamentu, a tvrdil, že bychom se mohli blížit bodu, kdy jak akcie, tak dluhopisy budou příliš drahé.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688