Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  29.08.2019 14:52:19

5 tipů, jak zvládnout mluvení na veřejnosti a zaujmout publikum

Dostali jste od šéfa příkazem promluvit na schůzi, jednání nebo přednést proslov na slavnostní příležitosti? Nebo máte naopak vedoucí pozici vy, čeká vás dlouho chystaná firemní konference a máte za úkol přede všemi odprezentovat svůj nový projekt či obchodní záměr? Mluvit před lidmi není jednoduché, ale s pomocí pár rad a tipů se to dá hravě zvládnout bez nepříjemně staženého žaludku a strachu ze selhání. Za trému se opravdu stydět nemusíte, vždyť tu mají herci a zpěváci i po letech vystupování, ale není tak těžké ji umět porazit. Řekneme si pár jednoduchých triků, jak se před davem lidí předvést jako ostřílený profesionál(ka), jak zaujmout své posluchače a přede všemi zazářit!

 

 

1) Příprava je důležitější, než si myslíte

Kdo je připraven, není zaskočen! Ano, je tomu opravdu tak, příprava je základ. Když budete vědět, že vás během prezentace či proslovu nic zásadního nepřekvapí, budete se cítit jistější. Snažte se naučit co nejvíce zpaměti a dopředu si sepište případné otázky, které vám pravděpodobně posluchači položí.

Zamyslete se i nad tím, jak udělat proslov vtipnější a uvolněnější, dovoluje-li to daná situace. Pokud do svého monologu vložíte sem tam nějaký vtípek a celá prezentace bude dobře přehledná, určitě uspějete a zaujmete své diváky.

Navíc, když si dáte práci s přípravou podkladů, budete se cítit sebevědoměji a jistěji. V případě, že budete vystupovat v úplně novém prostředí, které ještě neznáte, je dobré si alespoň chvíli předem prohlédnout dané místo, vyzkoušet si techniku, např. mikrofon apod.

2) Rozmluvte se jako moderátoři

Jak se říká, cvičení dělá mistra, aneb žádný učený z nebe nespadl. I když si asi řeknete, že mluvit umíte, uvědomte si, že na veřejnosti je to úplně jiná situace na rozdíl od běžného života. Zkoušejte si říct proslov v klidu doma před zrcadlem a sledujte, jak vypadáte. Pokud budete mít dostatek času, vše můžete odprezentovat i před členy vaší rodiny nebo před přáteli. Nemyslete si, že jazykolamy, dechová cvičení a cvičení řeči jsou pro vás zbytečná, vaše mluvidla se rozehřejí, začnete lépe artikulovat a bude vám snadněji rozumět. Navíc pokud zapojíte i jiné členy vaší domácnosti nebo své přátelé, určitě se pořádně zasmějete a pobavíte.

3) Zklidněte svoji mysl a prodýchejte se

Před samotným vystoupením před lidmi hodně pijte. Samozřejmě ne tolik, abyste potřebovali nutně odejít po pár minutách řeči na toaletu a nemysleli jste na nic jiného. Avšak nenechejte svá ústa vyschnout, když to půjde, popíjejte průběžně i během rozmluvy s lidmi. Určité pauzy na napití, které vytvoříte, budou působit přirozeně. Navíc tím uklidníte i svůj dech. Každý, kdo zažil nějaké vystupování na veřejnosti, ví, jak se při trémě mluví hůře, než obvykle. Všechno je najednou jinak, slova nejdou tak plynule z vašich úst, potíte se a zadrháváte. Osvěžování popíjením vody, odmlky v řeči a hluboké nádechy (ne hlasité vzdychání) vám mohou pomoci.

4) Při prezentaci strnule nestůjte, ale pohybujte se

Člověk, který svou řeč jen tak odříkává, přitom se vůbec nehýbe a stojí, jak solný sloup vaši pozornost určitě neupoutá. V takovém případě pak publikum ztrácí pozornost, je otrávené, znuděné a z řeči přednášejícího vůbec nic nemá. A to, i když může být ve skutečnosti obsah prezentace velice zajímavý. Chcete-li působit uvolněně a profesionálně, hýbejte se a gestikulujte.

Nezáleží, zda se jedná o přednes před stovkami lidí nebo jen pár jedinci, máte za úkol sdělit něco zajímavého někomu dalšímu, využijte toho tedy a buďte reprezentativní a sebevědomí. V průběhu mluvení se procházejte po místnosti či pódiu, gestikulujte rukama, ukazujte na obrázky na projektoru a zdůrazňujte svou mimikou, jaké body prezentace jsou opravdu důležité.

5) Snažte se posluchače upoutat a navázat s nimi kontakt

Triků, jak navázat s posluchači kontakt, vtáhnout je do debaty a získat jejich plnou pozornost je spousta. Co je však osvědčené, tak že pomáhají občasné odmlky, jež vzbuzují zvědavost posluchačů. Jen je potřeba je správně načasovat. Rozhodně se během řeči příjemně usmívejte, udržujte s publikem oční kontakt a pokládejte řečnické otázky. Není nutné na ně hned očekávat odpověď. Tak hodně štěstí!

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688