TNBiz (TN.cz)
Stavební spoření  |  13.08.2019 22:11:36

Ministerstvo financí chce změny v penzijním spoření. Ve stáří si polepšíme, slibuje

Ministerstvo financí by rádo zvedlo příspěvky na penzijní spoření. Polepšit by si tak nově mohl každý, kdo si na stáří spoří více než tisíc korun. Pokud by se nápad ministerstva ujal, mohli bychom se zvýšeného příspěvku dočkat nejdříve za dva roky.

Kdo si spoří měsíčně na důchod, mohl by si ve stáří značně polepšit. Ještě před plánovanou důchodovou reformou totiž s podobným návrhem přišlo ministerstvo financí v dokumentu, který může nyní připomínkovat odborná veřejnost.

"Uvažovanou variantou je také nový státní příspěvek u úložky účastníka v rozmezí 1000 až 2999 korun ve výši 230 korun a 15 % z částky přesahující 1000 korun," slibuje ministerstvo financí. Opozice ve věci jasno nemá. Jedni považují krok za zbytečný, druzí ho vítají.

"Státní příspěvek pobírají většinou lidé s vyššími příjmy. A já nevím, jestli zájmem státu má být dávat ze státního ještě těm, kteří mají vysoké příjmy," tvrdí místopředseda ODS Miloš Vystrčil. "Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje zvýšení státního příspěvku na důchodové spoření," řekl šéf SPD Tomio Okamura.

Ministerstvo financí navrhuje zvýšení státního příspěvku i pro jiné formy spoření a investic. Nejde zatím ale o návrh zákona, jen o plány. Spekuluje se i o tom, že by se zvýšil věk, ve kterém lidé do důchodu odcházejí. Ministryně financí Alena Schillerová chce ale s takovým tvrzením počkat až na zprávu ministerstva práce a sociálních věcí.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí má vždycky jednou za pět let zpracovat analýzu. Já jsem připravená na tu debatu. Takže první výkop musí dát ministerstvo práce a sociálních věcí," vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

V médiích se přitom už objevily zprávy, že potřebné finance vzejdou z vyšších odvodů živnostníků. "Co se týče komentáře důchodové reformy - opatření mají vyplynout z jednání Komise pro spravedlivé důchody. Právě proto byla zřízena. Nebudeme tedy dávat komentáře, dokud návrh nevyplyne z jednání komise," dodává ministerstvo financí. Konkrétní představa důchodové reformy bude známá na podzim.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688