Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  12.08.2019 23:21:01

12. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech zahájily týden poklesem. Investory od nákupů odrazuje rostoucí geopolitické napětí a prohloubení americko-čínské obchodní války, které vyvolává obavy z globální recese.

Index Dow oslabil o 1,49 % na 25 896,44 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 1,23 % na 2 882,70 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 1,2 % na 7 863,41 bodu. Index volatility VIX stoupl o 17,36 % na 21,09 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA spadl o jedenáct bazických bodů na 1,64 %, nejníže od podzimu 2016. Ceny ropy spíše mírně rostly a zlato posílilo o procento nad 1 510 USD za trojskou unci. Mírně naopak ztrácel bitcoin.

V pondělí se objevilo jen málo výsledkových zpráv a žádné statistické údaje, které by uklidnily nervozitu investorů vyvolanou protesty v Hongkongu, prohrou současného argentinského prezidenta v předběžném hlasování (takzvaných primárkách) a celním sporem mezi USA a Čínou.

Ekonomové z Goldman Sachs o víkendu uvedli, že roste riziko recese, protože se obchodní válku mezi USA a Čínou zřejmě nepodaří vyřešit do prezidentských voleb v USA v roce 2020. Obchodníci se proto odklánějí od rizikovějších investic, jako jsou akcie.

INVESTORSKÝ MAGAZÍN: AKCIE POHLEDEM VETERÁNKY Z WALL STREET

Oslabilo všech 11 hlavních sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500. Nejhůře si vedly finanční a energetické firmy a producenti základních materiálů. Ztrácely Bank of America (-2,40 %), JPMorgan (-1,82 %) i Goldman Sachs (-2,60 %), stejně tak firmy citlivé na dění v globálním obchodu, jako jsou Caterpillar (-2,20 %) nebo Boeing (-1,32 %). Pod tlakem byly také akcie maloobchodníků, na něž se soustředí poslední opatření Číny v obchodní válce (Office Depot -5,66 %, Nordstrom -2,42 %).

"Akciový medvěd žije a pěkně škrábe," uvedl stratég Michael Wilson z Morgan Stanley. "Nepotvrzené oživení z minulého týdne podle nás znamená, že trvá cyklické oslabení na trhu."

Investoři se tento týden zřejmě zaměří na statistické údaje a na to, zda naznačí slábnutí ekonomiky. Zveřejněny budou údaje o inflaci, zahájené výstavbě nebo maloobchodních tržbách.

Ke konci se blíží sezóna zveřejňování výsledkových zpráv. Ty již odhalilo 452 firem z indexu S&P 500. Zatím 73,5 % jich překonalo očekávání analytiků na úrovni zisku.

V závěru pondělního obchodování došlo k technickým problémům, které měly nejspíše za následek velice plochý vývoj hodnoty hlavních indexů. Obchody podle informací CNBC byly vypořádány správně, ale některé údaje o nich se nepropisovaly do hodnot indexů.

10 DIVIDENDOVÝCH PŘÍSLIBŮ NA PŘÍŠTÍ ROKY

Americký dolar oslabil. Dolů ho táhly hlavně obavy, že obchodní válka bude mít negativní dopad na růst americké ekonomiky. Vývoj na devizovém trhu však podle analytiků začíná ovlivňovat tradiční srpnové období klidu, kdy velká část obchodníků a investorů je na dovolené. Britská libra se kvůli páteční slabé statistice propadla na počátku obchodování k euru nejníže za deset let, později však ztráty smazala.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 % na 97,43 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 % na 1,1212 USD a k jenu o 0,3 % na 105,34 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,2 % na 118,12 JPY.

Libra kvůli slabým údajům o ekonomice (HDP Británie se podle statického úřadu ve druhém čtvrtletí snížil o 0,2 %, což je první pokles od roku 2012) a obavám z dopadů brexitu bez dohody sestoupila až na desetileté minimum k euru. Později ale ztráty smazala a vydala se vzhůru, protože na euro měly negativní vliv obavy ohledně politické situace v Itálii.

Euro v noci na pondělí vůči libře vystoupilo až na 0,9326 GBP, což byla nejvyšší úroveň od října 2009. Jednotná evropská měna ale zisky nedokázala udržet a odpoledne vůči libře ztrácela zhruba 0,2 % na 0,9293 GBP. Vůči americkému dolaru si libra ve stejnou dobu připisovala zhruba 0,3 % na 1,2068 USD. V noci přitom sestoupila až na 1,2015 USD, nejníže za 31 měsíců.

Japonský jen v noci vůči dolaru posílil na nejvyšší hodnotu od loňského března. Podle analytiků je za růstem jenu vůči dolaru očekávání, že obchodní válka mezi USA a Čínou potrvá dlouho. Čím delší bude, tím vážnější to bude mít dopad na globální ekonomiku. Analytici z Goldman Sachs o víkendu snížili odhad růstu americké ekonomiky pro čtvrté čtvrtletí a dodali, že se zvyšuje pravděpodobnost, že dlouhotrvající obchodní válka způsobí recesi.

Trhy se nyní soustředí na čínské statistiky. Ve středu budou zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách a průmyslové produkci za červenec. Ty by měly naznačit, jak velký dopad má obchodní válka na domácí aktivitu.

Tento týden se také koná setkání světových centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole. Představitelé americké centrální banky by tam mohli naznačit, jak se budou vyvíjet úrokové sazby. Trhy nyní očekávají do konce roku v USA snížení úroků ještě dvakrát až třikrát.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688