TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  25.07.2019 12:47:18

Johnsonovy razantní změny kabinetu: Do vlády dosadil zastánce brexitu i svého bratra

Ve čtvrtek se k prvnímu jednání sešla nová britská vláda, kterou sestavil po sém jmenování ministerským předsedou Boris Johnson. Ten během několika hodin provedl tu nejráznější čistku ve vládních lavicích za poslední roky. Do čela Británie se dostali zastánci brexitu, a to včetně jeho tvrdé varianty – tedy odchodu bez dohody.

Noc blonďatých nožů, vládní krveprolití, brutální čistka či nejpravicovější kabinet od dob Thatcherové. Tak britská média titulují vládní změny, které během středečního odpoledne a noci na čtvrtek postupně představil nový premiér Boris Johnson.

Z týmu, který kolem sebe měla Theresa Mayová, vyházel dvě třetiny lidí a změny provedl na všech klíčových postech. Vybral si lidi, kteří jsou ochotni z Evropské unie odejít k 31. říjnu, a to i bez případné dohody o podobě budoucích vztahů.

Zastáncem tvrdého brexitu je třeba nový ministr zahraničí Dominic Raab. Johnson chtěl mít ve vládě i svého soupeře z voleb předsedy konzervativní strany Jeremyho Hunta, kterého Raab právě nahradil. Hunt dostal nabídku řídit ministerstvo obrany, to ale bral jako degradaci a chtěl zůstat na zahraničí, nebo se přesunout na ministerstvo financí. Na to měl ale Johnson jiné adepty.

Jedním z klíčových poradců Johnsona se stal Dominic Cummings, který vedl kampaň Vote Leave za odchod Velké Británie z Unie. Svoje místa obhájili z významných ministrů jen ministryně práce a sociálních věcí Amber Ruddová a ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Na jednání vlády bude docházet i Johnsonův bratr Jo, který se po roce a půl opět ujme úřadu ministra majícího na starosti univerzity a vědu. Paradoxně z vlády Theresy Mayové podle listu Daily Mail odešel, protože nesouhlasil s tím, že Mayová přistupuje k brexitu příliš tvrdě, a začal podporovat druhé referendum.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688