sanep.cz (SANEP)
Volby  |  27.06.2019 18:29:33

Premiéra Andreje Babiše protesty prozatím posilují - SANEP, Důvěra členům vlády ČR 2019

Premiéra Andreje Babiše protesty prozatím posilují. Ukázalo to červnové hodnocení členů vlády spol. SANEP. Druhé nejlepší hodnocení získala nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová, proti níž jsou rovněž namířené demonstrace.

Jak ukázal červnový průzkum hodnocení důvěryhodnosti ministrů, který kromě poslední největší demonstrace odráží řadu předchozích protestních demonstrací požadujících odstoupení premiéra Andreje Babiše a nové ministryně spravedlnosti Marii Benešové, tyto protesty premiéra Andreje Babiše prozatím spíše posilují.

Zvyšující se podpora premiéra Andreje Babiše tak může být vnímána zejména jako reakce na demonstrace, s nimiž se značná část veřejnosti nemusí ztotožňovat.

Stejně tak lze vnímat i druhou nejlépe hodnocenou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, ale do jisté míry  i nárůst podpory odvolaného ministra kultury Antonína Staňka, který se stal terčem kritiky umělecké obce poté, co odvolal z funkce ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Odvolaný ministr kultury Antonín Staněk ve srovnání s dubnovým průzkumem společnosti SANEP získal o 7,1% lepší hodnocení, což lze vnímat jako jeho podporu v případě odvolaných ředitelů.

O skutečnosti, že proběhlé demonstrace zásadním způsobem radikalizují domácí veřejnost a vedle demonstrujících a jejich sympatizantů aktivují i část společnosti, která naopak jako protireakce o to více podporuje premiéra Andreje Babiše svědčí i velmi výrazný pokles důvěry předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka, který se ve srovnání s dubnem popadl z pátého na dvanácté místo. Ukazuje se tak, že sílící tlak na premiéra Andreje Babiše na jedné straně posiluje opoziční strany, ale na druhé straně  právě i hnutí ANO. Ovšem stávající názorová radikalizace domácí veřejnosti, naopak ještě více odsouvá na vedlejší kolej ČSSD, která je ve svých postojích velmi nečitelná a např. i odvoláním ministra kultura Antonína Staňka, spíše o své voliče nadále přichází. 

Nejlépe hodnocenými sociálnědemokratickými ministry jsou tak ministr kultury Antonín Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman, u něhož široká veřejnost zjevně nevnímá sporný problém se střetem zájmů, týkající se dotací firem jeho otce, jako zásadní a spíše oceňují jeho postoje k dvojí kvalitě potravin či aktivitami kolem nedostatku vody. V případě ministra Tomana, ostatně dle vyjádření ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martina Šebestyána, není ve zprávě EK střet zájmů explicitně konstatován.

Dotační kauzy premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana se nicméně prozatím neukazují pro významnou část voličů jako zásadní problém, a to z mnoha důvodů. Jedním z nich může být negativní nebo spíše kritický postoj velké části domácí populace právě k Evropské komisi.

Velmi dobře si z nových ministrů vedle druhé nejlépe hodnocené ministryně spravedlnosti Marie Benešové (38,4%) vede i nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (33,7%). Naopak nový ministr dopravy Vladimír Kremlík, který na resortu vystřídal dříve velmi dobře hodnoceného Dana Ťoka, získal zatím pouze 17,9% kladných hlasů.

Nejhůře hodnoceným členem vlády je v červnu ministry zahraničních věcí Tomáš Petříček, a to s podporou 12,4% kladných hlasů.

Ve srovnání s dubnovým šetřením společnosti SANEP si nejvíce polepšil ministr kultury Antonín Staněk (+7,1%). Naopak největší propad zaznamenal předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (-7%). 

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 1.–16.6.2019 na vybrané skupině 2.291 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu s více jak 220 tisíc registrovanými uživateli, 22.863  dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

 

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).


                 

                   


Výsledky tohoto průzkumu jsou k dispozici ke stažení:
 stáhnout výsledky průzkumu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688