Finance  |  13.08.2002 16:39:21

Investoři očekávají výsledek zasedání FEDu a jeho výrok o sazbách.

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Úterý 13. srpna 2002

Spojené státy



Investoři očekávají výsledek zasedání FEDu a jeho výrok o sazbách.

Spojené státy

Americké aerolinie US Airways Group Inc. /U/ se uchýlily pod ochranu kapitoly jedenáct zákona o bankrotech. Aeorolinky hodlají pokračovat v provozu a bankrotová ochrana jim má pomoci dokončit restrukturalizaci. S pomocí investorů v čele se známou finanční skupinou Texas Pacific Group chce společnost opustit bankrotový režim v prvním čtvrtletí roku 2003. Šesté největší aerolinie ve Spojených státech, které zaměstnávají 35.000 lidí, vlastní aktiva ve výši 7,81 mld. USD, pasiva firmy činí 7,83 mld. USD.

Investiční společnost Morgan Stanley dnes snížila pro rok 2002 a 2003 odhad růstu ekonomiky v USA a zároveň uvedla, že světová ekonomika také zpomalí. Ekonomika Spojených států by měla v tomto roce vzrůst o 2,3 %, což je méně oproti původně očekávanému růstu, který je odhadován na 2,9 %. V příštím roce by se měl růst ekonomiky podle Morgan Stanley zvýšit o 3,1 %, původně předpokládal růst o 3,8 %.Světová ekonomika zřejmě v tomto roce poroste o 2,5 %, původní odhad růstu činil 2,8 % a v roce 2003 předpokládá růst o 3,4 %, což je méně než původně očekávané 4 %.

DEUTSCHE BANK snížila investiční rating pro akcie společnosti EXXON MOBIL / XOM/ z „buy“ na „mkt.perform“ v souvislosti s opatrnými komentáři z ropného sektoru. Sice DEUTSCHE BANK se domnívá, že ceny ropy zůstanou stabilní i přes nejistý výhled na Blízkém východě, ale přesto doporučuje spíše konzervativnější přístup.

Salomon Smith Barney snižuje odhady společnosti INTEL CORP. /INTC/ za 3Q z 0,14 USD a 6,78 mld. USD na 0,12 USD a příjmy z 6,78 mld. USD na 6,44 mld. USD. Odhad společnosti INTEL je 6,3-6,9 mld. USD. SSB jako důvod uvádí mírně zpomalený růst tržeb počítačových komponentů ve třetím čtvrtletí. Současně SSB snižuje cílovou cenu z 27 USD na 25 USD. INTC oslabil o 1,85 % na 17,53 USD.

Největší světový provozovatel maloobchodů Wal-Mart Stores Inc. /WMT/ dnes oznámil, že očekává za měsíc srpen 4-6% nárůst srovnatelných tržeb, tzn. tržeb z obchodů, které jsou otevřené nejméně jeden rok. Společnost dále uvedla, že tržby během 9. srpna byly v souladu s odhady pro tento měsíc. Wal-Mart bude zveřejňovat srovnatelné tržby za měsíc srpen 5. září.

Americká energetická společnost Dynegy /DYN/ nevyplatí dividendu za třetí čtvrtletí tohoto roku. Zároveň je velká pravděpodobnost toho, že společnost nebude vyplácet dividendy ani v blízké době kvůli snaze o obnovení likvidity. Dynegy již v červnu oznámila, že sníží dividendu ve třetím čtvrtletí na 15 centů ze 30 centů na akcii. Společnost Dynegy hospodařila ve 2Q se ztrátou 328 miliónů USD ve srovnání se ziskem 146 miliónů USD ve stejném období loňského roku. Tržby klesly na 9,91 miliardy USD z předchozích 10,81 miliardy USD. Akcie DYN ztratily 10,8 % a obchodování končily na hodnotě 1,57 USD.

UBS Warburg snížil investiční rating pro výrobce nápojů ADOLPH COORS /RKY/ z „buy“ na „hold“ a také snižuje cílovou cenu z 82 USD na 68 USD. Rozhodl se tak na základě rozhovorů s distributory, kteří tvrdí, že oslabení tržeb ve Spojených státech nadále pokračuje. Navíc RKY v roce 2003 značně zvýší svoje marketingové a propagační výdaje. Na tuto zprávu zareagovali investoři negativně a akcie RKY oslabily o 3,83 % na 61,03 USD.

Česká republika

Pondělní obchodování na pražské burze bylo velmi poklidné a zájem investorů byl naprosto minimální. Pondělní objem obchodů ve SPADu poklesl na 362 milionů CZK Přesto dokázala burza již popáté za sebou posílit, burzovní index PX 50 si připsal 0,93 procenta a jeho hodnota je 455,9 bodu. Komerční banka, která si připsala 69 procent všech obchodů, získala 1,9 procenta na více než dvouměsíční maximum 1776 korun. ČEZ posílil o 1,1 procenta na 94,9 koruny a akcie Českého Telecomu vzrostly při nízké aktivitě o 0,6 procenta na 275 korun. Největší zisky si však připsaly akcie Unipetrolu, které tak korigovaly svoje ztráty z minulého týdne a vzrostly o 2,9% na 33,15 CZK.

TDC, která spolu s Deutsche Bank zvítězila v privatizačním tendru na prodej státního 51% podílu v Českém Telecomu, informovala, že prodá svůj podíl v Contactelu a Českých radiokomunikacích. Předpokládá se, že TDC prodá svůj podíl v Bivideonu, který drží 72% v Českých radiokomunikacích, Deutsche Bank.

Tyto majetkové změny by měly zabránit případným protestům ÚOHS proti privatizaci Českého Telecomu konsorciem TDC/Deutsche Bank.

Evropa

Německé finanční ústavy HVB Group a Commerzbank odmítají spekulace, že spolu jednají o fúzi. Zdroje z obou bank uvádějí, že jejich ústavy se snaží úspěšně dokončit restrukturalizaci a snížit svoje náklady.

Přední maďarská farmaceutická společnost Richter Gedeon zvítězila v soutěži o středně velkého polského výrobce léků GZF Polfa. Produktové portfolio Polfy by mělo vhodně doplňovat produkty Richtera. Podmínky transakce maďarská společnost zatím nezveřejnila, ale počítá se s posílením kapitálu Polfy o 150 miliónů zlotých (35,7 miliónu USD) a dalšími investicemi do rozvoje firmy v rozsahu 50 až 60 miliónů zlotých. Celá transakce by měla být uzavřena v průběhu několika týdnů.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688