Finance  |  12.08.2002 11:18:04

Index DJI posílil již čtvrtý den v řadě.

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 12. srpna 2002

Spojené státy



Index DJI posílil již čtvrtý den v řadě.

Spojené státy

Obchodní aktivita byla velmi slabá, zobchodované objemy byly podprůměrné. Trh vyčkává na úterní zasedání FEDu a na jeho názor ohledně stavu americké ekonomiky. Investoři se tak nechtějí pouštět do otevírání nových pozic.

Růst produktivity práce mimo zemědělský sektor v USA zpomalil a dosáhl dokonce nejnižšího tempa od druhého čtvrtletí loňského roku, vyplývá to z odhadu ministerstva práce. Na roční bázi se produktivita v uplynulém čtvrtletí zvýšila o 1,1 %. Ekonomové očekávali za druhý kvartál nárůst o 0,7 % . Růst produktivity za první čtvrtletí byl revidován směrem nahoru z hodnoty 8,4 % na 8,6 %, což je mírné překvapení.

GOLDMAN SACHS snížil rating pro akcie výrobců zálohovacích systémů EMULEX /ELX/ z „rec. list“ na „markt. perform“ potom co společnost snížila svoje odhady příjmů na 3Q. Firma uvedla, že očekávaný nárůst příjmů je zklamáním, konkurence roste a zdá se, že trh se vyvíjí příliš rychle na to, aby tradiční byznys společnosti ELX udržel tempo s trhem. ELX snižuje odhad příjmů za fiskální rok 2003 z 350 mil. USD na 313,5 mil. USD. Ke GOLDMAN SACHS se přidal i CSFB a snížil cílovou cenu akciím ELX ze 30 USD na 20 USD. Investoři na tyto zprávy reagovali silnými prodeji a akcie ELX oslabily o 35,32 % na 15,27 USD.

Investiční společnost Merrill Lynch dnes zvýšila odhad příjmů počítačové společnosti DELL Computer Corp. /DELL/ pro 2Q na 8,35 mld. USD z 8,3 mld. USD a pro 3Q z 8,63 mld. USD na 8,77 mld. USD. Merrill Lynch se domnívá, že DELL velmi dobře zvládá neutěšenou poptávku od koncových spotřebitelů a očekává, že odhady výnosů pro 3Q DELL překoná o 5 %. Akcie společnosti DELL na tuto zprávu výrazně nereagovaly a obchodování končily na hodnotě 25,60 USD, + 0,04 %.

Global Crossing Ltd. uzavřela kontrakt na prodej většiny svých optických sítí dvěma asijským společnostem, Hutchinson Whampoa Ltd. a Singapore Technologies Telemedia Pte. Tyto společnosti získají 61,5 % podíl v Global Crossing Ltd. za zhruba 300 mil. USD v hotovosti a 200 mil. USD ve směnkách. Tímto byly uzavřeny přes půl roku trvající spekulace o budoucnosti této bankrotující společnosti. Celý kontrakt ještě musí schválit americké regulační úřady.

List Chicago Tribune zveřejnil komentář finančního ředitele společnosti WALT DISNEY /DIS/ Thomase Stagse, který vyjádřil možný zájem společnosti o odkoupení určitých aktiv společnosti Vivendi Universal. Analytici předpokládají, že taková akvizice by mohla narušit plán společnosti na posilnění rozvahy a na oživení ceny akcií.

Společnost Banc of America předpokládá, že investiční výdaje výrobce polovodičových zařízení INTEL Corp. /INTC/ dosáhnou v roce 2003 hodnoty 4 miliardy USD. Pokud by došlo ke snížení těchto výdajů, bylo by to pro většinu analytiků překvapení.

Česká republika

Páteční obchodování neoplývalo výraznou aktivitou o čemž vypovídá i realizovaný objem obchodů, který byl podprůměrný. Výjimkou byla pouze Komerční banka, která se postarala o více jak polovinu objemů všech obchodů. Akcie si připsaly 1,2 % a kurz se vyšplhal na 1742 CZK.. Elektrárenská společnost ČEZ zavírala na hodnotě 93,95 CZK a lehce posílila o 0,11 %. Český Telecom oslabil o 0,21 % na 272,92 CZK a trh spíše čeká na další informace o privatizaci tohoto titulu. Největší ztrátu dnes zaznamenal Unipetrol, který oslabil o 4,13 % na 32,21 CZK.

Zákaz obchodování s akciemi Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci /HPH/ od 11. srpna 2002 vydala dnes Komise pro cenné papíry. Jako jeden z mnoha důvodů uvádí nejasnou finanční situaci HPH, navíc proces otevření HPH byl napaden žalobou stejně jako některá rozhodnutí valné hromady.

Podle neoficiálních informací projevilo vítězné konsorcium Deutsche bank a TDC zájem nejen o státních 51,1 %, ale i o akcie v držení TelSource. Vlastník 27 % v Českém Telecomu stále může svůj podíl prodávat společně s vládou, uvedl dnes FNM., TelSource ovšem povede o prodeji svého podílu samostatná jednání.

Evropa

Německá televizní společnost ProSieben Sat.1 vykázala ve 2Q meziroční pokles zisku před zdaněním o 72 % na 17 miliónů EUR. Jako důvod uvádí nižší výdaje na reklamu. Zisk před zdaněním tak za celé první pololetí klesl o 71,9 % na 25 miliónů EUR.

Celosvětový prodej německého výrobce luxusních automobilů BMW se v červenci zvýšil meziročně o 21,1 % na 91.800 vozů. Společnost BMW dokázala zvýšit ve 2Q zisk před zdaněním o 2,5 % na 1,020 miliardy EUR z 995 miliónů EUR ve stejném období loňského roku a její tržby stouply o 8,9 % na 11,599 miliardy EUR.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.03.2019Wall Street klesla již čtvrtý den v řadě (8.3.2019) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
07.03.2019Wall Street klesla již čtvrtý den v řadě Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688