Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.04.2019 17:08:09

Emisní povolenky rostou na 10letá maxima, jejich přebytek opadává

Ceny emisních povolenek vzrostly na nejvyšší hodnoty od roku 2008 poté, co krok Evropské unie dávat je na příděl vyvolal obavy, že v příštích měsících dojde k jejich nedostatku.

Ceny futures by se mohly více než zdvojnásobit, jak se poptávka na trhu utahuje, uvedl v úterý Berenberg. Náklady na ně se za poslední rok již více než zdvojnásobily díky tomu, že se EU snaží jejich množství prodané v aukcích omezit proti začátku roku 2019 o 40 %. Zaměřuje se tím na nadbytek, který v roce 2017tlačil jejich ceny dolů.

Vyšší náklady na uhlík by mohly vést k technologickým inovacím a rozvíření na energetickém trhu, což by v Evropě táhlo ceny elektřiny nahoru a podnítilo by to energetiky, aby spalovaly více zemního plynu než uhlí. Rostoucí ceny emisí vyvolají obavy v sektoru i mezi skupinami spotřebitelů ohledně nákladů na energii v Evropě. Německé, francouzské a britské velkoobchodní ceny energií se již obchodují nad svým 5letým průměrem.

Producent oceli ArcelorMittal tento měsíc řekl, že uhlíkový trh v regionu a další opatření na snižování skleníkových plynů by jej mohly přinutit ke „zvýšení kapitálových a provozních nákladů“. BASF také uvedl, že vyšší ceny energií a uhlíku představují pro tohoto výrobce chemikálií klíčové riziko.

Ostatní firmy, jako jsou producenti čisté energie, z rostoucích cen uhlíku profitují. Francouzský producent jaderné energie EDF dnes rostl nejvíce za skoro měsíc, protože skok v cenách povolenek zvyšuje atraktivitu výroby z nefosilních paliv.

Pokles nabídky bude ještě horší, pokud se budou výrobci zbývajícími povolenkami zásobovat. Spolu s tím je i poptávka finančních investorů jako hedegeových fondů větší.

Uhlík v Holandsku roste spolu s cenami plynu, čímž zlepšuje ekonomičnost používání uhlí na výrobu energie. Cokoliv, co podpoří spotřebu špinavějších paliv, může zvýšit cenu emisních povolenek.

„Pozitivní dopad růst uhlíku na ceny energií v EU by mohl částečně vyvážit letošní plán Číny zastropovat dovoz uhlí,“ což by mohlo tlačit ceny uhlí a elektřiny níže, uvedl energetický analytik Elchin Mammadov z LondonClick.

Nárůst na emisních povolenkách přichází poté, co to vypadá, že odchod Británie z EU se prodlouží až o rok. Potvrzení brexitu s dohodou nebo právě jeho delší prodloužení by mohlo ceny zvýšit. To proto, že scénář bez dohody by mohl dohnat britské továrny, elektrárny a aerolinky k prodeji zbývajících emisních povolenek, které držely pro budoucí potřebu, čímž by jejich ceny klesly.

Objemy opcí v programu skleníkových plynů také rostou. Obchody s opcemi se často hedgují na trhu s futures. Futures na uhlík na prosinec se vyšplhaly až o 5 % na 26,80 EUR.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688