Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.04.2019 16:28:47

Jak obnovit fungování kapitalismu

„Když už i přední ekonomové zpochybňují myšlenku kapitalismu, je zřejmé, že systém má problém,“ píše na stránkách Bloombergu Noah Smith. Někteří kritici kapitalismu podle něj poukazují na problém s monopoly, jiní jej vidí jako příčinu změn klimatu, zániku místních komunit či koncentrace bohatství do rukou několika málo jedinců. „Tato kritika má relevanci,“ míní Smith, nicméně dodává: „Podstatnou otázkou není, zda kapitalismus přestal fungovat, ale to, jak jeho fungování obnovit.“

Po celé dvacáté století jsme se podle Smithe snažili vytvořit nějakou alternativu, kterou měl být socialismus, komunismus či anarchie. Podobné pokusy ale skončily neúspěchem a „je velmi pravděpodobné, že i nyní bude nejlepší modifikovat systém současný“. Tedy „reforma, ne revolta“. V případě americké ekonomiky se pak ekonom domnívá, že by měly nastat zejména dvě významné změny. Za prvé, je nutné posunout se směrem k udržitelnosti ekonomického růstu, a to zejména na rovině jeho vztahu k životnímu prostředí. A za druhé by mělo dojít ke zvýšení materiálního zabezpečení běžných lidí. Například ceny zdravotní péče či vzdělání totiž rostou rychleji než celková inflace.

„Evidentním řešením je udělat to, co činí jiné vyspělé země – americká vláda by měla nabízet systém univerzálního zdravotního pojištění. To by omezilo rostoucí nejistotu bezpočtu Američanů a v neposlední řadě by takový krok přinesl přísnou a efektivní kontrolu nákladů,“ míní Smith. Problémem pak jsou podle něj i rostoucí náklady na vzdělání, které mnohým brání dosáhnout potřebné kvalifikace.

Smith poukazuje i na to, že náklady na bydlení rostou po poslední recesi rychleji než příjmy. V některých městech již panuje kritická situace. „Plán na dostupné bydlení na celonárodní úrovni by této krizi zabránil v dalším šíření,“ tvrdí ekonom. I tak je ale podle něj otázkou, zda by jmenované změny lidi přesvědčily, že kapitalismus, či přesněji řečeno smíšený systém, opět prospívá i jim.

„Možná, že ano, na rozdíl od budování nového systému od nuly jsou navrhované změny každopádně mnohem jednodušší a dají se dobře pochopit. Takže předtím, než se rozhodneme, že kapitalismu je třeba se zbavit, bychom se měli věnovat jeho nejslabším stránkám,“ uzavírá ekonom.

Zdroj: Bloomberg




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

11.08.2023Jak obnovit dřevěný zahradní nábytek Jana Nováková (Hornbach)
24.05.2021Jak se mění fungování reklamních agentur a jaký je výhled do budoucna? Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688