Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  29.03.2019 15:00:46

Rekordní růst palladia je u konce

Palladium včera ztrácelo již třetí den v řadě a zaznamenalo největší pokles za posledních devět let. Zahraniční média hovoří kvůli výraznému nárůstu ceny o splasknutí bubliny. Za propadem mohou být obavy ze zpomalení globálního růstu spolu s opakovaným varováním, že růst ceny kovu na rekordní maxima nedopovídá jeho hodnotě. Trh s palladiem je dlouhodobě v deficitu a poptávka výrazně převyšuje nabídku. Cena palladia za unci je i tak stále vyšší, jak cena zlata, a to za 1388 dolarů za unci.

Tento drahý kov se zásadně využívá v chemickém průmyslu, kde se používá jako katalyzátor v řadě organických syntéz. Komodita se dále používá v automobilovém průmyslu, kde se společně s platinou používá v katalyzátorech za účelem snížení emisí. Palladium v posledních šesti měsících několikrát navýšilo svá dosavadní maxima a překonalo i ty nejpozitivnější předpovědi z minulého roku. Od srpna 2017 drahý kov téměř zdvojnásobil svou hodnotu, která je i nadále vyšší, jak cena zlata. Za růstem stojí velmi utažený trh a rostoucí poptávka po drahém kovu. Spolu s rostoucí poptávkou však do ceny promluvila také klesající nabídka a množící se zprávy o další ztrátě dodávek na trh. Rusko nedávno zavedlo zákaz vývozů některých drahých kovů, což také zasáhlo trh palladia a podpořilo jeho cenu navzdory odhadovanému zpomalení prodejů automobilů. Rusko je zároveň největším producentem palladia na světě.

Již koncem minulého týdne začalo palladium mírně korigovat své zisky a jeho růst doznal definitivního konce ve středu a čtvrtek, kdy palladium zaznamenalo největší jednodenní pokles v historii. Zároveň se jedná o největší pokles ceny palladia za posledních devět let. Výrazný narůst ceny tak vytvořil „bublinu“, která se zdá, že nyní splaskla, ačkoliv poptávka po drahém kovu roste a nabídka výrazně zaostává. Propadu ceny pomohl pokles prodejů automobilůČíně a obavy ze zpomalení globálního růstu. Německý automobilový sektor má hned několik problémů včetně nových emisních povolenek, klesající poptávce a nejisté situace kolem protekcionistické politiky Donalda Trumpa. Výrobní sektor v Německu zaznamenal od začátku minulého roku prudký pokles a situace se dále zhoršuje. Očekávání silně rostoucí nabídky hnalo cenu palladia po několik měsíců a možná právě výše zmíněné důvody stojí za jejím poklesem. Výběr zisků velkých bank a institucí se zdá být také jako jeden z možných scénářů pro pokles ceny palladia. V neposlední řadě je potřeba zmínit americký dolar, jehož růst se v tomto týdnu projevil do vývoje většiny drahých kovů.

Téměř 700 dolarový rozdíl mezi cenou palladia a platiny mohl vyvolat prodejní zájem u investorů zatlačit na cenu palladia. Někteří investoři se však shodují, že aktuální propad ceny je jen pouhou korekcí a pokud se z pohledu fundamentu v globální ekonomice nezmění, může cena palladia dále růst. Tento názor podmiňují především rostoucí poptávkou po komoditě, na které se podle nich zatím nic nezměnilo. Z dlouhodobého hlediska by vinou nárůstu popularity elektronických automobilů měla poptávka po benzinových autech a tedy i palladiu přece jen klesat. Progresivní dlouhodobá investice do palladia se tak v porovnání s investicí do lithia nemusí vyplatit, alespoň ne za aktuální ceny.

Graf: Palladium se zastavilo na 100 denním klouzavém průměru


Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688