TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.03.2019 18:46:18

Blíží se střídání času. Mělo být poslední, ale bude to jinak

Dlouho vyhlížený příchod jara s sebou nese pro mnoho lidí velkou nepříjemnost. Tou je střídání času. A Českou republiku čeká právě to méně příjemné, bude se muset vstávat dříve.

Čas se na letní změní v neděli 31. března 2019 ráno. Ve dvě hodiny se ručička posune na třetí, spánku bude tedy o hodinu méně. Výhodou je, že je změna plánovaná na den volna, odpůrci brzkého vstávání si tak budou moci přispat.

Slunce by v neděli mělo vyjít okolo 6:40, večer zapadne zhruba o půl osmé. Nejvýše už nebude v poledne, ale krátce po jedné hodině odpoledne.

 

Střídání času by mělo být jedno z posledních, více ve zprávách: Poslední změna času: EU řekla, kdy naposledy přeřídíme hodinky a Konec střídání času se odkládá. Původní termín nelze stihnout.


K debatě o ukončení střídání času přidala své stanovisko i Akademie věd České republiky. "Lépe se synchronizují biologické hodiny a spánek bude nastaven na dřívější dobu ve vztahu k pracovní době a školnímu času. Lidé budou celkově psychicky zdravější a pracovní i školní výkony se zlepší," vysvětlila chronobioložka Akademie věd Alena Sumová. 

"Zrušení změn času nabízí nyní jedinečnou příležitost ke zlepšení celkového zdraví společnosti zavedením stálého Standardního času," doplnila Sumová. Zimní čas podle ní nabízí lepší kvalitu spánku, je zdravější pro srdce a kladně ovlivňuje i tělesnou hmotnost.

Více o zdravotních dopadech v článku Zimní nebo letní čas? Lékaři i vědci se shodují. 

 

Střídání času je téma, které se často objevuje v různých diskuzích. Podle anket TN.cz je asi 80 procent lidí pro zrušení střídání času, celkem asi dvě třetiny čtenářů by volily zachování letního času. Mnozí jsou ale unavení neschopností Evropské unie se dohodnout na společném řešení, konečné zrušení střídání času nastane zřejmě až v říjnu 2021. Přitom mělo být hotovo již letos.

"Navrhuji kompromis, dáme si hodinky o půl hodiny dopředu a to celá Evropa," navrhuje jeden ze čtenářů TN.cz. Ozývají se ale i lidé, kteří by nic neměnili. "Nechte to být, nic neměňte. Každý čas má svoje. A není to žádný záhul," stojí v jednom z komentářů. "Změna času mi nevadí, ale když jsem na noční a čas se mě posune o hodinu nazpět, vraždil bych," doplnil další čtenář.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688