Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  11.03.2019 16:34:12

Lidé mají pro neočekávané životní situace naspořeno méně, než by chtěli a měli mít. Obecně jsou na tom s tvorbou finanční rezervy hůře ženy než muži. Vůbec nejméně pak mají naspořeno mladí do 34 let.


Rozbitá pračka, výpověď z práce či nájmu nebo delší pracovní neschopnost. Podobné neočekávané životní situace v průběhu života potkají snad každého. A 98 % Čechů je proto přesvědčeno, že právě pro takové situace je nutné vytvořit si finanční rezervu. Avšak horší už je to s naší schopností skutečně si nastřádat. To vyplývá z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu.  

Podle dotázaných by rezerva na „horší časy“ měla být v průměru ve výši okolo 80 000 (medián 50 000 ). Realita je však taková, že 19 % lidí nemá na nenadále výdaje naspořeno vůbec nic a dalších 28 % jen do 20 000 . Z těch, kdo nějakou rezervu mají, si na ni navíc jen polovina dokáže spořit pravidelně, ostatní si ji vytvářejí nárazově.

 

„Smysluplný finanční polštář by měl dosahovat alespoň výše dvouměsíčního výdělku. Jen tak máte jistotu, že vás nezaskočí třeba menší neplánovaná oprava vašeho bydlení nebo nutnost koupit nový domácí spotřebič. Takovou částku určitě nastřádáte snáze pravidelným odkládáním než jednorázově,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

 

Průzkum také ukázal, že nižší úspory pro nenadálé situace mají ženy než muži. Zatímco téměř každý třetí muž má rezervu přes 100 000 , u žen je to jen každá pátá. Navíc nadpoloviční většina žen nemá na nenadále výdaje úspory žádné nebo jen malé, zhruba do 20 000 .

 

Potvrdilo se, že nejmenší finanční rezervu mají mladí lidé ve věku do 34 let. V tomto životním období dnes lidé mají velké náklady na pořízení bydlení, ať už na koupi nebo pronájem. Není tedy divu, že na významnější spoření jim už nezbývá nic. Pomoci jim mohou rodiče, pokud jim včas, a to nejlépe už od útlého dětství, začnou spořit, například formou bezpečného stavebního spoření,“ dodává Lenka Molnárová.

 

 

 

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 002 respondentů.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688