Lukáš Krtek (WBTCB)
Okénko kryptoměny  |  21.02.2019 08:19:05, aktualizováno 08:58:41

Bitcoin 7 mýtů

Bitcoin – mnohými opěvovaná „budoucnost peněz“ a technologický vynález, který nám umožňuje vytvořit omezenou zásobu jednotek v digitálním světě. K jeho používání není potřeba žádné ověření či povolení, je odolný proti cenzuře a padělání. Běží na decentralizované síti, váš obnos je tudíž zabezpečen proti zničení či zkompromitování.

Jako každá technologická novinka má i tato kryptoměna své odpůrce a koluje o ní spoustu mýtů a omylů, se kterými se můžete běžně setkat. Podívejme se na 7 nejčastějších a zkusme nad nimi přemýšlet.

Mýtus č. 1: Bitcoin je virtuální, nejsou to skutečné peníze

  • Bitcoin nemá fyzickou reprezentaci ve formě bankovky či mincí. Každý bitcoin, který kdy bude existovat je vždy na nějaké bitcoinové adrese. Pohyby mezi adresami jsou zapsány v historii sítě, v „decentralizované účetní knize“ Blockchainu, které se také říká ledger. Ta je distribuována do desítky tisíc počítačů napříč světem. Do této knihy vidí každý a stačí jediný počítač, který síť obnoví. Na rozdíl od běžných peněz je každý jeden bitcoin poměrně vzácný a bitcoin celkově si prochází určitým vývojem. V historii již fungoval jako sběratelská komodita a čím dál více se jeví jako uchovatel hodnoty, následně se stane prostředkem směny a na konci účetní jednotkou.

Mýtus č. 2: Bitcoin není ničím krytý

  • Bitcoin je krytý důvěrou jeho uživatelů, podobně jako klasické peníze (fiat měna). Vzhledem k tomu, jakým tempem postupuje zadlužování států, kvantitativní uvolňování apod., mohou být digitální měny nakonec jednou z nejdůležitějších alternativ k běžným penězům. Jejich počet je totiž konečný, matematický algoritmus je nastaven na 21 milionů BTC, které jsou postupným a zpomalujícím se tempem uvolňovány do oběhu. Na rozdíl od fiat měny nejdou „dotisknout“. Hodnota bitcoinu je dána mimo jiné jeho používáním jako platidla za zboží a služby – a tedy jeho rozšířením. V případě masového přijetí se bude zvyšovat i poptávka po bitcoinu a tím i jeho cena.

 

Mýtus č. 3: Bitcoiny vznikají z ničeho

  • Bitcoiny nikdo nezískává zadarmo. „Těžaři“ udržují celý systém a síť v chodu, poskytují přitom obrovský výpočetní výkon, pomocí kterého soutěží o právo na potvrzení transakcí. Ty nejúspěšnější odměňuje nastavení bitcoinové sítě bitcoiny – každých 10 minut tak někdo získá 25 BTC, to je vlastně i způsob jejich emise. Těžba bitcoinů je finančně a energeticky poměrně náročná a dnes je to celé průmyslové odvětví. Bitcoin má tak mnohem blíže ke zlatu, kde získaní nové unce zlata taktéž vyžaduje mnoho práce a energie.

Mýtus č. 4: Bitcoin je anonymní a vhodný jen k nákupu drog, praní peněz a teroristické činnosti.

  • Kryptoměny jsou anonymní pouze do doby, než je budete potřebovat směnit za hotové peníze – bez ověření totožnosti je těžké se většího množství bitcoinů v běžném směnném kurzu zbavit. Vystopovat cestu bitcoinu z bodu A do bodu B není se specializovaným programem extrémně těžké. Ano, existuje mnoho „darknetů“ a blackmarketů, kde se dají za bitcoiny koupit drogy a další spíše méně než více legální zboží. Bitcoin však není jediná pseudoanonymní metoda, jak se k podobným věcem dostat. Pokud se navíc bavíme o obchodování ve velkém, tam má stále největší váhu dolar v hotovosti, který je pro tento způsob anonymního nakupování daleko lepší.

Mýtus č. 5: Za bitcoiny si nic nekoupíte

  • Rozšiřování kryptoměn mezi obecnou populaci se děje nejen u nás, ale i ve světě. Existují specializované bankomaty ve kterých je možné směnit jedině kryptoměnu, taktéž můžete narazit na řadu obchodníků, hoteliérů a poskytovatelů služeb, kteří akceptují Bitcoiny jako alternativní metodu platby. V Čechách přibývá míst (obchody, restaurace, hotely, e-shopy), kde bitcoiny zaplatíte, jejich přehled najdete na https://mapa.bitperia.cz/. Celosvětově jsou to více než stovky tisíc akceptačních míst. Podívejte se na denně aktualizovanou mapu coinmap.org. Největším obchodníkem, který přijímá v ČR bitcoin je Alza.cz.

Mýtus č. 6: Je jich málo, 21 milionů bitcoinů nebude stačit pro všechny

  • Bitcoiny jsou dělitelné na 8 desetinných míst a není problém provést dodatečnou aktualizaci a tento počet desetiných míst zvýšit. Každá „mince“ obsahuje 100 milionů Satoshi (nejmenší jednotka bitcoinu) Tzn. celkově je jednotek více, než je momentálně v oběhu dolarů .

 

Mýtus č. 7: Bitcoiny a jejich algoritmus může někdo „hacknout“

  • Bitcoin tvoří naprosto geniální, avšak relativně jednoduchý systém, který kombinuje matematický algoritmus, šifrování a peer to peer ověřování v počítačové síti tzv. těžaři. Těžař je jednotlivec nebo skupina vlastnící specializovaný hardware na hledání odpovědí na kryptografické hádanky, kterými je síť zabezpečována a udržovaná. Jednotlivý těžař nemá žádný vliv na síť a pokud by podváděl, ostatní ze sítě ho jednoduše začnou ignorovat. Je však v ekonomickém zájmu každého, aby on i ostatní „hráli podle pravidel“

  • Často slýcháme, že byla vykradena či hacknuta burza či směnárna s bitcoiny. K tomu však dochází velmi zřídka, podobně, jako se třeba vykrádají bankovní účty. Za vykradenými bitcoinovými peněženkami však nestojí žádná chyba v bitcoinu, většinou jde o slabé zabezpečení krátkými, nebo žádnými hesly, neznalost apod. Bitcoinová peněženka je vlastně vaše vlastní banka, za kterou máte zodpovědnost, podle toho je nutné k nakládání s digitálními penězi přistupovat. Extrémně důležitá je záloha obnovovacího seedu, např na papíře či hardwarové peněžence.

  • Pokud jde o bezpečnost samotné sítě, zmiňují se často kvantové počítače, které by mohly „přečíslit“ aktuální výkon bitcoinové sítě. Kvantové počítače existují, ale jsou drahé, složité na programování a dostupné pouze univerzitám a vědeckým skupinám (např. D-Wave).
    Až budou široce rozšířené, bude složitost sítě opět násobně větší, za pár let naprosto neporovnatelně. Navíc – taková zařízení nevzniknou ze dne na den a vývojáři bitcoinu mají možnost protokol modifikovat a přizpůsobit ho podobnému vývoji.

Pokud si začínající investoři chtějí ušetřit „starosti“ se zakládáním peněženky, uchováním privátního klíče a bezpečným uložením svých prostředků, mohou využít služby důvěryhodné, třetí strany. V ČR a SR je takovou dlouhodobě prověřenou službou BitcoinBanking, který funguje podobně jako internetové bankovnictví. Pokud se chcete dozvědět více o bitcoinu nebo možnostech nových investic do něj, obraťte se na mě telefonicky nebo mailem, rád vše zodpovím.

Lukáš Krtek

Manažer Klientského centra WBTCB

Do WBTCB nastoupil před 1 rokem jako pracovník klientské podpory. Svým bitcoinovým nadšením se brzy vypracoval na osobního konzultanta a nyní vede klientské centrum, na které se obrací nejen stávající klienti, ale také případní zájemci o kryptoměnu. Obchoduje na kryptoměnových párech a baví ho blockchain technologie. Je přesvědčen, že kryptoměny mají vzrůstající potenciál a budou zaujímat v našich životech důležitou roli.



WBTCB

World BTC business, SE (WBTCB) je bitcoinový dům s nejširší platformou směny Bitcoinu na trhu fungující od roku 2014. Kromě klasické směny přes bankovní účet nabízí okamžité hotovostní řešení nákupu a prodeje přes partnerskou síť prodejen GECO a vlastní síť speciálních Bitcoinmatů. Umožňuje také velmi jednoduše držet a směňovat Bitcoiny v osobním účtu BitcoinBanking anebo v rámci Neo účtu od Expobank CZ, a.s.

16.07. 13:30  stupaji (MartvonLac)
23.02. 03:26  Uz dosli pozitivne spravy ???? (Vlado)
23.02. 00:07  chybička (Miloslav)
22.02. 19:54  Začala nová kampaň (Miloslav)
22.02. 18:22  Začala nová kampaň (Tonda Futro)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

So   6:51  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)
06.03.2024  Bitcoin čekají další rekordy, prodeje v Česku rostou Martin Stránský (WBTCB)
04.03.2024  Pokořila únorová hodnota bitcoinu rekordní úroveň? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688