Patria (Patria Finance)
Politika a události  |  07.02.2019 14:51:55

Šéf labouristů Corbyn nabídl podporu brexitu výměnou za celní unii

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn nabídl dopisem premiérce Therese Mayové podporu brexitové dohody, pokud splní pětici požadavků jeho strany, mimo jiné celní unii Británie s Evropskou unií. Stínový labouristický ministr pro brexit Matthew Pennycook následně prohlásil, že pokud Mayová všechny podmínky nepřijme, musí labouristé usilovat o druhé referendum. Podle listu The Daily Telegraph chce Mayová odložit druhé parlamentní hlasování o brexitové dohodě, původně plánované na příští týden, až na konec února.

Corbyn od Mayové chce souhlas s trvalou a všeobecnou celní unii s EU, která bude zahrnovat území celého Spojeného království. Takové řešení považuje za jediné, které zajistí bezproblémové obchodování a zabrání vzniku takzvané tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Možnosti jak zabránit hraničnímu režimu tvoří jádro sporu brexitové dohody.

Corbyn dále žádá příklon k jednotnému unijnímu trhu přes sdílené instituce a závazky, "dynamickou podporu" práv a ochranných mechanismů tak, aby britské standardy přinejmenším držely krok s těmi evropskými, závazek účasti v unijních programech financování projektů týkajících se životního prostředí, vzdělávání a průmyslové regulace a také souhlas s bezpečnostními dohodami například o společných databázích k potírání a prevenci kriminality či o evropském zatykači.

Pokud Mayová pětici podmínek v plném rozsahu nepřijme, chce Pennycook, aby Labouristická strana usilovala o druhé referendum. Nejmenovaný labouristický činitel ale k Pennycookovým slovům podle deníku The Guardian uvedl, že neodrážejí oficiální postoj vedení strany.

Merkelová je pro dosažení dohody o podobě brexitu

Evropská unie i Británie musejí udělat všechno pro dosažení dohody o podobě brexitu, spořádaný odchod Británie z evropského bloku je lepší pro obě strany. Německá kancléřka Angela Merkelová to dnes řekla v Bratislavě před schůzkou s kolegy z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska.

"Všichni máme zájem, a to vidím i u britské vlády, že chceme spořádaný brexit. Je to pro nás lepší. Je naší povinností udělat všechno pro to, abychom k takovéto dohodě dospěli," řekla Merkelová novinářům po jednání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim.

Podle Merkelové předpokladem dosažení dohody je, aby Británie uvedla, co přesně v souvislosti s brexitem požaduje. Německá kancléřka rovněž zdůraznila potřebu ochrany jednotného vnitřního trhu EU, což je v souvislosti s takzvanou irskou pojistkou spornou otázkou kolem brexitu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688