Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  24.07.2002 11:00:00

Kurzy měn: Trh eura proti dolaru se v posledních dnech oprostil od vývoje na americkém akciovém trhu.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 24.7.2002

      Kurz USD/EUR

      
  • Trh eura proti dolaru se v posledních dnech oprostil od vývoje na americkém akciovém trhu. Zatímco akciové indexy se v průběhu odpoledních hodin amerického obchodování vrátily do negativního teritoria, dolar si své předchozí zisky udržel a celkově si proti euru opět o něco polepšil.
  • Po převážnou většinu včerejšího evropského obchodování se euro pohybovalo v mírně posilujícím trendu. Zatímco v prvních hodinách obchodování byla ještě testována hladina 0,9870, po poledni se již kurz vyšplhal až k 0,9940.
  • Počátek amerického obchodování byl ve znamení eurových ztrát, a to až k 0,9850. Americká měna profitovala z faktu, že akciové trhy otevřely poměrně výrazným růstem, index DJIA si polepšil až o 100bodů. I když se však postupně negativní nálada na akciové trhy vrátila a index DJIA skončil o 82 bodů níže (-1,06%) na 7 702, 34 bodu, americký dolar nijak výrazně neoslabil. Včerejší obchodní den euro zakončilo na 0,9896.
  • Hlavní ekonom ECB O.Issing potvrdil současný postoj centrální banky wait-and-see k měnové politice ve světle nejistoty, kterou způsobují současné turbulence na amerických akciových trzích. Jednoznačný zatím není ani evropský inflační vývoj. Issing zároveň vyjádřil silné obavy z toho, zda se evropským státům podaří do roku 2004 vybalancovat veřejné finance. Obavy má zejména o ekonomiky Francie, Německa, Itálie a Portugalska.
  • Dnešek nebude příliš bohatý na zveřejňovaná makroekonomická data, která by měla zásadní implikace pro kurzový vývoj. V průběhu dnešního dne bude pouze pokračovat zveřejňování červencových inflačních odhadů za jednotlivé spolkové země Německa. Kurzový vývoj tak zůstává zatížen nejistotou. Trh koriguje předchozí výrazné eurové zisky, otázkou však zůstává, kde se korekce zastaví. Vzhledem k vývoji na americkém akciovém trhu nemá trend fundamentální podporu.
Kurz CZK/EUR

      
  • Po několika dnech oslabování včera česká měna proti euru posílila. Z ranní otevírací úrovně 30,40 se kurz postupně dostal až k odpoledním 30,15. V závěru dne se kurz stabilizoval v okolí úrovně 30,20. Nakonec včera koruna skončila na 30,24.Včerejší posílení koruny bylo především technickou korekcí předchozího vývoje, ke které pomohl vývoj na zahraničních trzích, především oslabování eura proti dolaru. V důsledku toho mělo euro tendenci ztrácet i proti koruně. Na ranní data zahraničního obchodu koruna nijak výrazně nereagovala. Data byla pro trh spíše neutrální. Schodek byl sice nižší než se čekalo, dynamika exportů v korunovém vyjádření se však poměrně značně propadla (i když v eurovém vyjádření si připsala více než 4%).
  • Vzhledem k blížícímu se čtvrtečnímu zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice považujeme prostor pro další posilování koruny pod 30,00 v současné době za velmi omezený. Naopak riziko oslabení koruny stále vnímáme jako výrazné, ČNB totiž s velkou pravděpodobností přistoupí nejenom díky příznivé inflační prognóze, ale i vzhledem k silné koruně, ke snížení úrokových sazeb. V souladu s trhem očekáváme jejich pokles o 50bp, čímž dojde k vynulování eurového úrokového diferenciálu. Další intervence by tak s sebou nesly pouze minimální dodatečné náklady.
  • Zajímavou informaci by mohlo přinést i dnešní rozhodnutí vlády o privatizaci Českého Telecomu. Případné schválení prodeje státního podílu by kurz naší měny mohlo alespoň psychologicky ovlivnit. Reálný dopad do poptávky po korunách z titulu této transakce však očekávat nelze, neboť bude aplikována dohoda mezi vládou a centrální bankou o zamezení vlivu privatizace na kurz koruny. Pro dnešní den očekáváme pohyb v pásmu mezi 30,00 a 30,60.
Kurz CZK/USD

      
  • Na trhu koruny proti americkému dolaru bylo nejzajímavější včerejší dopoledne, kdy koruna oslabila z ranních 30,43 až k 30,75. Krátce před polednem se kurz otočil a v průběhu odpoledne se následně stabilizoval v okolí hladiny 30,45, kde koruna své včerejší obchodování i zakončila. Převládalo obchodování technického charakteru, trh se řídil vývojem kurzů CZK/EUR a USD/EUR.
  • Nejbližší vývoj na tomto trhu je zatížen určitou nejistotou, která vyplývá z obou stran, korunové i dolarové. Největší nejistotu z pohledu domácí měny představuje zítřejší zasedání bankovní rady ČNB a potenciální intervence. Z tohoto pohledu je prostor pro posílení koruny omezen, naopak pro oslabení je otevřen. Pokud jde o dolar, v současné době dochází k technické korekci předchozího výrazného oslabení americké měny. Především pokračující výprodej na amerických akciových trzích bude udržovat riziko dalšího oslabení dolaru.
Kurz JPY/USD

      
  • Jen zahájil své úterní obchodování na úrovni 116,22. Po zahájení obchodování začala japonská měna poměrně výrazně oslabovat a dostala se tak až na hladinu 117,80. Poté se snažila své oslabení mírně zkorigovat. Nakonec své obchodování zakončila na úrovni 117,53.
  • Včera jen proti dolaru oslaboval. Pohyb byl opět ve větší míře záležitostí amerického dolaru, který byl včera v průběhu dne podpořen pozitivním zahájením obchodování na amerických akciových trzích. Z domácího prostředí byly dnes ráno zveřejněny opět některé ekonomické indikátory. Jednalo se o vývoj cen služeb, obchodní bilanci a maloobchodní tržby. Ceny služeb zaznamenaly mírně pozitivnější vývoj, když zmírnily svůj meziroční propad na červnových -0,9%. Pozitivnějšího výsledku dosáhla i obchodní bilance, když vykázala přebytek ve výši 1301,2mld ?. Podle agentury Bloomberg očekával trh červnový přebytek ve výši 1081,3mld ?. Maloobchodní tržby v červnu klesly o 1,1% y/y a zmírnily tak svůj pád.
Kurz GBP/USD

      
  • V úterý libra proti dolaru nepatrně oslabila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,5789. Po zahájeni obchodování začal libra ztrácet a postupně oslabila na hladinu 1,5650. Ve večerních hodinách se ještě propadla k úrovni 1,5570, své další oslabení ale korigovala. Nakonec své obchodování ukončila libra na úrovni 1,5623.
  • Včera libra víceméně sledovala trh euro-dolar. Proti euru pak pokračovala v mírném posilování. Včera byl zveřejněn průzkum společnosti Barclays Capital ohledně ochoty obyvatelstva vstoupit do Evropské měnové unie. Průzkum ukázala nepatrný posun směrem k přijetí společné měny. Nicméně stále je oponentů eura o 11% více než příznivců.
  • Dnes budou z domácího prostředí zveřejněny kvartální výsledky průzkumu z průmyslu. Zítra to pak budou maloobchodní tržby a v pátek nakonec HDP za druhý kvartál.
Kurz PLN/USD

      
  • V úterý zlotý proti dolaru opět oslaboval. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni cca 4,0680. Oslabovat začal zlotý ihned po zahájení obchodování. Postupně se dostal na hladinu 4,0900. Okolo této hladiny pak po zbytek dne nepatrně osciloval. Své obchodování zlotý ukončil na úrovni cca 4,0910.
  • Včera zlotý pokračoval v korekci svého předešlého výrazného posílení. Zlotý v minulém týdnu výrazně posílil především díky uklidnění ohledně nového ministra financí Grzegorze Kolodka. Na včerejším zasedání vlády odsouhlasili ministři návrh ministra financí na pomoc zadluženým firmám. Díky změnám v daňové politice by neměla mít poskytnutá pomoc vliv na státní rozpočet. Cílem vlády je pozvednout v zemi ekonomický růst. Je ovšem otázkou, zda takovýto zásah přinese kýžené výsledky a zda se pak podaří před vstupem do EU dostatečně restrukturalizovat ekonomiku. Stát totiž bude živit v současné chvíli ještě přežívající státní podniky.
  • Ohledně navržených plánů se kriticky vyjádřil i guvernér centrální banky Leszek Balcerowicz. Podle něho dojde ke snížení podnikových dluhů pouze na úkor většího zvýšení státního dluhu. A právě vývoj státního dluhu je velmi nepříznivý. Podle centrální banky dojde v tomto roce ke zvýšení poměru veřejného dluhu k HDP z 41,9% v roce 2001 na 49,5%. Podle polských zákonů musí při překročení úrovně 50% státní rozpočet zmrazit některé výdaje.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688