TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.12.2018 23:16:55

Zemanův projev vyvolal silnou odezvu. Takhle reagovali lídři stran

Čeští politici si nenechali ujít příležitost reagovat na vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Někteří s ním souhlasili, jiní na něm nenechali nit suchou. Jak zapůsobil prezidentův projev na lídry jednotlivých stran?

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana obsahovalo několik kontroverzních vyjádření, která nezůstala bez odezvy. Zatímco někteří lídři politických stran se s prezidentovým poselstvím ztotožnili, jiné hluboce zklamal.

Převážně kladný postoj k Zemanově projevu zaujal předseda KSČM Vojtěch Filip. " Jsem rád, že prezident ocenil toleranci KSČM současné vládě. KSČM má stejný pohled na převážnou část dění v domácí politice. S čím však nesouhlasí, je účast na válečných misích včetně Afghánistánu a členství v NATO," sdělil Vojtěch Filip.

Podobný postoj k prezidentově poselství zaujal i předseda SPD Tomio Okamura. "S kritikou politické hysterie, práce médií a pokusů vyvolat atmosféru špionážní mánie naprosto souhlasíme. Samozřejmě ale nemůžeme souhlasit s podporou nasazení českých vojáků v Afghánistánu. Naše hnutí usiluje o ukončení této mise," napsal Okamura na Facebooku. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš naopak prezidentův projev podrobil velké kritice. Jedním z jejích bodů byl nesouhlas se Zemanovou výtkou určenou demonstrantům. "Občanská společnost má na projevy právo, neboť demokracie se neredukuje jenom na volby," vyjádřil se Bartoš na Facebooku.

 

 

Tím však jeho kritika nekončila. "Když už jsme u té Číny, tak jim asi vlaky jezděj rychle, ale mají tam taky koncentráky. A Soukupovo "lepšolidi v projevu prezidenta?! Skutečně?" dodal Bartoš.

 

Ani předsedovy TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi se Zeman svým vánočním poselstvím nezavděčil. "Projev prezidenta Miloše Zemana byl pro mne zklamáním. Čekal jsem filosofické zamyšlení nad uplynulým rokem, ale dočkal jsem se opět jen kontroverzních vyjádření. Prezident poplácal po zádech trio Babiš, Hamáček a Filip. Demonstrace proti kauzám premiéra označil za hysterickou vlnu, bagatelizoval hrozbu čínské špionáže, hovořil o imaginárních lepšolidech," sdělil Pospíšil hořce. 

Připomeňte si vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana:

Kdo byl naopak velmi spokojený s vánočním poselstvím, byl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj byl projev objektivní a nekonfrontační. Potěšilo ho, že prezident pochválil lídry ANO, ČSSD a KSČM za sestavení a podporu současné vlády. Ocenil také prezidentovu podporu mise v Afghánistánu. "A také souhlasím s návrhem, aby zdravý člověk, který nechodí do práce, nemohl pobírat sociální dávky," dodal Babiš.

Prezidentova pochvala vlády zalichotila i předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který Zemanův projev ohodnotil velmi kladně. "Těší mě, že prezident pochválil vládu a připomněl nelehkou cestu k jejímu vzniku. Jsem rád, že zdůraznil členství ČR v EU a NATO a postavil se za zahraniční mise," napsal na Hamáček na Twitteru.

Předseda STAN Petr Gazdík na prezidentův projev neplýtval mnoha slovy. "Ucelené shrnutí známých názorů a zájmů pana prezidenta. Jen to stmelující poselství nějak chybělo," napsal stroze na Twitteru.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se k obsahu poslání nevyjádřil, neodpustil si však sarkastickou poznámku k prezidentovu projevu. "Jsem na obědě u svých rodičů, takže tradičně dám přednost oslavě Vykupitelových a svých narozenin v rodinném kruhu a oželím nepochybně hluboký zážitek diváka projevu pana prezidenta."

Strana KDU-ČSL však na svém oficiálním účtu na Twitteru zveřejnila zesměšňující obrázek, který naznačuje, že prezident splnil všechny body svého vánočního domácího úkolu. Jedním z bodů je například: "Pochválit komunisty - splněno."

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688