Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  07.12.2018 09:28:46

Firemní dluhopisy v roce 2019: Zázraky čekat nelze

Firemním dluhopisům se podobně jako akciím v uplynulém roce příliš nedařilo. Prakticky v průběhu celého roku se výkonnost eurových korporátních bondů, investičního i spekulativního stupně, pohybovala kolem nuly, případně do -1 %. V listopadu se přitom situace poměrně prudce zhoršila.

Za listopad eurové korporátní dluhopisy s investičním ratingem odepsaly 0,6 % a eurové korporátní dluhopisy se spekulativním neinvestičním ratingem odepsaly 2 %. Tyto poklesy nebyly zapříčiněny žádným novým fundamentem, spíše se zdá, že se větší množství velkých mezinárodních investorů rozhodlo před koncem roku snížit svou rizikovou expozici.

Po vynikající výkonnosti z minulých let tak u korporátních dluhopisů nastal v letošním roce obrat. Od začátku roku jsou firemní bondy s investičním ratingem 1,3 % v mínusu a ty se spekulativním ratingem ztrácejí 3,2 %. Výnosy korporátních dluhopisů proto rostly (ceny a výnosy se pohybují inverzně), když se rozšiřovaly takzvané kreditní spready, které představují výnosovou prémii proti bezrizikovým úrokovým sazbám.

Zdroj: Bloomberg

Primárním důvodem byl (oproti roku 2017) nárůst globální rizikové averze způsobený několika faktory:

Co čekat v roce 2019?

Domníváme se, že aktuální úroveň kreditních spreadů, i přes růst v letošním roce, je historicky stále nízká. Je tedy možné, že i v příštím roce budou mít spready tendenci růst, což by mělo na výkonnost korporátních dluhopisů negativní dopad.

Negativně budou pravděpodobně působit i další dva faktory. Významným fundamentálním vlivem bude pokračující zpomalování ekonomického růstu, což se bude nepříznivě propisovat do finančních výsledků evropských korporací a jejich schopnosti udržovat cash flow a míru zadlužení na přijatelné úrovni. Zásadní zhoršení výsledků nečekáme, nicméně dynamika růstu tržeb, zisků a cash flow bude velice pravděpodobně slabší něž letos.

Důležitým technickým faktorem bude ukončení programu odkupů dluhopisů Evropskou centrální bankou na konci roku 2018. V posledních letech byla ECB nejvýznamnějším kupujícím evropských korporátních dluhopisů, a byla tak klíčovým faktorem mezní poptávky. Faktor ECB od příštího roku již působit nebude, což bude pro výkonnost evropských firemních bondů nepříznivé.

Celkově se domníváme, že i přes mírný pokles v letošním roce jsou tržní ceny evropských korporátních dluhopisů poměrně vysoko, a tudíž nelze na rozdíl od let minulých čekat jejich mimořádné zhodnocení. Pokud se naplní náš opatrně optimistický scénář vývoje, korporátní dluhopisy by v příštím roce mohly zaznamenat zisky okolo 3 %.

Další článek: Saxo Bank: 10 šokujících předpovědí na rok 2019


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688