Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  04.12.2018 17:32:32

Nabídka platiny se po roce 2020 dostane do deficitu

 

Poptávka po platině pro primární průmyslové využití (automobilové katalyzátory snižující škodlivé emise z motorů) v průběhu příštích 15 let bude stabilní, s rostoucí tendencí. Strana nabídky se však bude vyvíjet opačným směrem. Taková je aktuální vyhlídka na trh komodity.

V tomto roce se očekává začátek poklesu její dodávek z odvětví hornictví. Předpověď říká, že více než 85 % nových vozidel prodávaných v roce 2030 by mělo disponovat spalovacími motory s katalyzátory, protože elektromobily se nebudou prodávat tak snadno a hybridní automobily používají obě technologie.

Stále přísnější environmentální předpisy znamenají, že hybridní vozidla jsou obvykle certifikovány s nižšími emisemi, takže se neočekává pokles počtu potřebných kovů platinové skupiny přidávaných do katalyzátorů spalovacích motorů.

Prodej těchto vozidel by se měl podle odhadů expertů zvýšit na milion kusů v rámci celého světa. To se ukazuje jako jeden z argumentů na to, aby se projevil značný vliv na poptávku po automobilové platině.

Nabídka 71 % celosvětové produkce platiny pochází z dolů Jižní Afriky. 90 % výdajů je zaznamenaných v místní měně, a proto je důležité sledovat ceny v Jihoafrických randech. Měna země v roce 2018 prudce klesla a cena koše drahých kovů denominovaného v randech (pro platinu, palladium, rhodium a zlato) vzrostla o 11 %, což je dobrá zpráva pro producenty platiny v Jižní Africe. Obecně a na základě celkových nákladů za první polovinu roku 2018 jde o vyrovnání průmyslové ztráty o 24 % a když uvažujeme první polovinu roku 2017, zlepšení představuje až 57 %.

Podle nových údajů zveřejněných minulý týden, produkce kovů platinové skupiny v Jižní Africe v září vzrostla a překonala celkový pokles 1,8 % ve všech produkcích nerostných surovin. Od světové finanční krize v roce 2008 a následného poklesu cen platiny jsou kapitálové investice v Jižní Africe nedostatečné. Dodávky jsou časem slabší a slabší a výrazným problémem je jejich zpoždění. Primární produkce platiny v zemi pravděpodobně klesne na úroveň 3,9 milionů uncí do roku 2025 ve srovnání s 5,3 miliony uncí produkovaných v „nejlepším" roce 2006.

Nabídka platiny by měla do roku 2020 zůstat v minimálních přebytcích a následně se vrátit s rostoucím deficitem, protože primární produkce Jihoafrické republiky se zmenšuje a kapitálové investice v zemi chybí. Cena komodity v ročním horizontu ztrácí 13,06 %, v 3-letém 1,56 % a v 5-letém více než 38 %. Vypadá to tak, že ceně platiny svítá na lepší časy.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Přečtěte si také


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688