Tiskové zprávy  |  09.11.2018 13:28:46

Počítač se dá hacknout i přes USB

Většina z nás si myslí, že pokud mají na počítači antivirový program a kontrolu chránící proti škodlivému malware, jsou zabezpečení proti kybernetickým útokům. Stoupá povědomí o tom, že prostředí WiFi sítí, zvlášť těch veřejných, není zrovna vhodné ke komunikaci, která je citlivá. Ale víte, že je poměrně jednoduché hacknout počítač i přes USB port?

Mnoho legrace za pár korun
„S vybavením v řádu stokorun je možné ve firemním prostředí realizovat přes USB port celou sadu útoků,“ říká William Ischanoe, mezinárodně uznávaný odborník na IT bezpečnost z Počítačové školy Gopas. „Tak například můžete vytvořit USB síťovou kartu, co ukradne síťový provoz a pošle ho přes WiFi v blízkosti kanceláře mimo podnikovou síť, zneužít USB klávesnici ke spuštění libovolného skriptu nebo přímo malware. Také je možné vypůjčit si cookies a získat přístup jménem kolegy, co nechal zamčený počítač s otevřeným browserem, nebo si dokonce přisvojit cizí identitu.“

Kdo je v bezpečí?
Pokud máte pocit, že to se ve vaší firmě stát nemůže, jste velmi pravděpodobně na omylu. Pokud zde není dostatečně vyřešená fyzická ochrana jednotlivých zón a návštěvníci se mohou dostat i do open space prostor nebo kanceláří, rozhodně to není v pořádku. Podle odborníků na IT bezpečnost je proti takovýmto útokům zabezpečena pouze velmi malá část firem, protože většina z nich nemá správně určená pravidla fyzické bezpečnosti a v drtivé většině společností nejsou zaměstnanci náležitě poučení o možných nebezpečích. A nejde jen o to, aby nenechávali bez dozoru počítač přihlášený do firemních a komunikačních systémů. Výzvou pro hackery jsou i různé větráčky, světýlka a podobná „havěť“ připojená do USB portu.

Techniky USB hackingu si mohli prakticky vyzkoušet účastníci workshopu uspořádaného u příležitosti letošní konference HackerFest. Zjistili a zkusili, co všechno se dá provést ve firemním prostředí s miniaturním zařízením za pár korun o poloviční velikosti kreditní karty a s náklady necelé pětistovky. Získali tak reálné povědomí o tom, co opravdu hrozí od zařízení, která připojujeme přes USB kabel, a proč se bát všeho, co má USB konektor.


O společnosti GOPAS, a. s.
Počítačová škola GOPAS je největším poskytovatelem školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu. Ročně absolvuje odborné kurzy téměř 30 tisíc studentů, z nichž většinu tvoří specialisté IT. I přesto, že působí na poměrně malém trhu, patří GOPAS k jedněm z největších poskytovatelů IT školení v Evropě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688